REIZEN

11 tips voor Koh Lanta, Thailand

Ik ben gewend om op reis na een paar dagen weer door te trekken naar de volgende plaats. Hup, alles weer in de backpack gepropt, door naar andere mooie plekjes om te ontdekken. Maar nu zijn voor we voor 3,5 week op één spot: Koh Lanta, in Thailand. En wat bevalt het me goed! Ik wil niet meer weg van dit heerlijke eiland… Een perfecte mix van relaxen, inspirerende ontmoetingen, gezellige feestjes en rustige strandjes, met een vleugje hippie vibes.

Mijn vriend en ik zijn hier om te proeven van het digital nomads-bestaan. We werken allebei als zelfstandige, hij als mede-eigenaar van een online marketingbureau, ik als freelance redacteur en schrijver. Al eerder deed ik tussen het rondreizen door klussen vanuit onder andere Istanbul, Sydney en Panama, maar nu zijn we 7 weken weg, en echt meer aan het werk. (Next stop: de Filipijnen.) Wat een voorrecht om dit zo te kunnen doen.

Tips Koh Lanta12

Na 3 weken heb ik het eiland aardig leren kennen. Dit zijn mijn tips voor Koh Lanta, voor on- én offline nomaden.

1. Yoga

Pak je yoga-outfitje in en volg lessen bij een van de vele yogascholen. Al is yogaschool niet perse het juiste woord, de meeste lessen worden gegeven in kleine klasjes aan het strand, op een houten plateau onder palmbomen en een dakje voor schaduw. Ik volgde Power- en Ashtanga-lessen bij Sanctuary op Long Beach, waar wij ook een bungalow hebben. Hathalessen volgde ik bij Eco Art Village, zie hieronder. Rondlopend of rijdend over het eiland kom je genoeg handbeschilderde borden van yogastudio’s tegen.

Tips Koh Lanta01

2. Het eiland rond op de scooter

De scooter is hét vervoersmiddel op Koh Lanta. Wij hadden er de hele periode een gehuurd, het was echt onze manier om vanaf ons huisje andere plekken op te zoeken. In het zuiden van het eiland zijn heel veel mooie, rustige strandjes te vinden waar je dan zo naartoe rijdt. Aan de oostkant en tussen oost en west liggen ook mooie routes (met wat meer heuvels en bochten) langs rubberbomen, houten huisjes en verlaten stukken groen. Zo prachtig! Vergeet ook niet het noordelijke eiland van Koh Lanta te ontdekken (Koh Lanta Noi). Aan de westkant hadden we daar een enorm strand helemaal voor onszelf (oftewel: zwemmen in je birthday suit!). Voor het hele eiland geldt: pas op voor kuilen in de weg – en in het noorden: overstekende apen.

Tips Koh Lanta02

3. Animal Welfare Center

Als je je wilt omgeven met dieren, doe dan geen olifantentrekking (zie Zoë’s video) en skip de Monkey School. Olifanten en aapjes horen niet aan kettingen om trucs of tochten voor mensen te doen. Vooral wel doen: kroelen met de dieren in het Animal Welfare Center, een dierenasiel slash kliniek voor poezen en honden. Vrijwilligers geven er rondleidingen, tussendoor kun je katten aaien en hondjes knuffelen. Als je een hond wilt uitlaten, zijn ze daar superblij mee. Hoe leuk kan vrijwilligerswerk zijn?! Voor wie compleet verkocht is: een huisdier adopteren kan ook.

Tips Koh Lanta03

4. Neem 100 massages

Een uur lang een relaxing oil massage, Thai massage of aloë vera massage, en dat voor een euro of acht. Passieve yoga noem ik het, ultiem ontspannen voor lichaam en geest. Plekken voor massages vind je overal, ook direct aan het strand.

Tips Koh Lanta04

5. Strandjes

Over strand gesproken: voor ieder is er wat wils. Long beach is het bekendste strand. Aan het noorden hiervan vind je wat meer drukte, hier zijn ook veel hostels en bars in de buurt. Een leuke plek om te zijn als je met vrienden weg bent (ook qua overnachten). Het zuiden van Long Beach is al rustiger. Eigenlijk geldt voor het hele eiland: hoe zuidelijker, hoe stiller. Wij hadden een bungalow bij het zuidelijke deel van Long Beach, perfect wat mij betreft. Lekker rustig slapen en werken, maar dichtbij de rumoerigheid als je daar zin in krijgt. Insider’s tip: ga naar Relax Bay en steek aan de zuidelijke kant de bosjes door – daar vind je secret beach.

Tips Koh Lanta05

6. Aleena mini mart

Als je gezellig, lekker en goedkoop wilt eten: schuif aan tafel voor de Aleena minimart. Voor dit winkeltje staan een paar grote houten tafels, waar reizigers (jong/oud, samen/alleen) allemaal naast elkaar kruipen. In de stalletjes eromheen koop je curry, noedelsoep, sandwiches (van bruin brood!) en echt de allerheerlijkste Pad Thai ever. De Pad Thai is er alleen ’s avonds, de rest de hele dag. Je vindt deze food hub in de buurt van alle hostels, iets verderop bij Chill Out House en Funky Fish.

Tips Koh Lanta06

7. Eco Art Village

Wat ben ik blij dat we deze plek hebben ontdekt! We reden er toevallig langs met de scooter. Eigenaren Kat en Noi bouwen hier een kleine community op en je kunt er langskomen voor yoga, thee, sapjes, hoelahoepsessies, eco muggenspray, zelfgemaakte sieraden, tweedehandskleding en nog meer heerlijke hippie-zaken. Je kunt dreads in je haar laten maken of lessen volgen bij de fire school: hoepelen of de ‘poi’ met vuur. Ik volgde twee Hatha yogalessen bij Bobbie, kreeg één dread, dronk homemade ijsthee, balanceerde op de slackline en leerde nieuwe hoepeltrucs.

Tips Koh Lanta07

8. Het wad op

Iets ten noorden van Old Town vind je aan de kant van de weg borden met teksten als ‘nature walk to sandbar’ en ‘natural study and eco tourism centre’. Volg het pad, de kleine bruggetjes, de wandeling langs tuintjes vol bloempotten en je komt bij Mr. Gang. Hij kan je rondleiden door het modderige wad tussen mangrovebomen, of loop tot je knieën in het water door naar het eilandje verderop in zee. Drink daarna thee in zijn huisje, alles op donatiebasis.

Tips Koh Lanta08

9. Little Lotus & Tiger

De Britse Kate zette dit schattige shopje op en verkoopt haar zelfgemaakte sieraden, kleding en tassen. Er is één tafeltje in het café, waar je kunt genieten van een huisgemaakt privédiner. De winkel bouwden ze van aangespoeld hout. Ga langs voor thee of een uniek bohemian sieraad.

Tips Koh Lanta09

10. Khao Mai Kaew Cave

Ik ben niet zo heel erg into grotten, maar dit is wel een toffe plek om te bezoeken. Met een groepje en een gids loop je eerst een halfuur door een prachtig national park, dan klim je een uur met een zaklamp op je hoofd door de grot, daarna wandel je weer een hafuur terug. Doe kleren aan die vies mogen worden, want dit grotbezoek is inclusief klauteren, buikschuiven en op zoek gaan naar vleermuizen.

Tips Koh Lanta10

11. Asalanta

Combineer dit met het grotbezoek: drink (ijs)thee bij het biologische theehuis van de Nederlandse Anke. ASA staat voor Asian Sustainability Academy. Anke en Aoi geven les aan Thaise kinderen en doen kunstprojecten met ze. Alles op een duurzame manier, om anderen op een positieve manier iets bij te brengen over hoe je verschil kunt maken. Je kunt hier ook een tijdje WWOOF-en of een 7-daagse training te volgen over zelf huizen bouwen van klei en bamboe. Misschien kom ik hier volgend jaar wel voor terug!

Tips Koh Lanta11

Verder doen op Koh Lanta: drinken uit een kokosnoot, op blote voeten hardlopen langs de zee, mango en ananas eten tot je niet meer kunt, op vrijdagavond de vuur-hoelahoep-show van de hippies van Eco Art Village bekijken bij Fusion Bar, schommelen of bomenklimmen op het strand, heerlijke curry’s proeven, middenin de nacht op zoek gaan naar lichtgevend plankton in de branding, mooie schelpen verzamelen, bij een van de vele feestjes dansen tot het licht wordt…

Tot slot nog een paar tips voor degenen die hier vooral als digital nomad komen:

  • Wij sliepen en werkten bij Sanctuary, waar je rustig aan grote tafels kunt werken, in de schaduw, met goed internet.
  • Op Koh Lanta is ook een co-working space, genaamd KoHub. Je kunt er af en toe een dagje werken, of een langere periode werken en wonen. Ideaal als je je onder gelijkgestemden wilt bevinden.
  • Om een huis of slaapplek te vinden: huur een scooter, rijd langs verschillende plekjes, test even of het internet snel is en check of er geen feestjes naast je hut worden gehouden (als je op tijd naar bed wilt om weer op tijd te kunnen werken de volgende dag).

Liever naar een ander eiland? Check ook alle tips voor Ko Phangan! Ga naar ons complete reisoverzicht voor meer reistips, video’s & hotspots wereldwijd!

Dit artikel is geschreven door contributor Ilse. Volg Ilse ook op Instagram of haar eigen persoonlijke blog www.thevirtualteahouse.com!
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.