Gelukkige relaties zijn allemaal afhankelijk van hoe gelukkig je bent met jezelf. Dus vandaag stel ik je de vraag: hoe gelukkig ben jij?

5 tips om gelukkiger met jezelf te zijn

Bron foto

Als je het gevoel hebt dat je op een constante zoektocht bent naar innerlijk geluk, dan stel je jezelf waarschijnlijk vaak af: als er een geheim zou zijn om gelukkig te zijn in je relatie of huwelijk, werk, thuis of familie – zou ik dat dan niet allang geleerd moeten hebben? Ben je constant op zoek, vraag je het andere mensen die gelukkig lijken, lees je er artikelen over en bekijk je video’s over ‘gelukkig zijn’? Als dat het geval is: schaam je niet, je bent echt niet alleen. Online zoekmachines krijgen dagelijks miljoenen hits met deze vraag en internet staat vol met beloftes dat die ene strategie of de andere formule jou het ‘ultieme geluk’ zal brengen. Toch is het opvallend dat zoveel formules het belangrijkste punt lijken te missen: de sleutel tot gelukkig zijn met anderen of in andere situaties is, in eerste instantie, gelukkig zijn met jezelf.

Als het je nog niet was opgevallen (wat bij de meesten van ons zo is): een onzeker persoon die constant op zoek naar goedkeuring is, is vermoeiend. Mensen die zelfverzekerd en gelukkig met zichzelf zijn, gaan dan ook liever niet om met mensen met zo’n negatieve energie. Aangezien we anderen niet kunnen veranderen, kun je je het beste voornemen een goed voorbeeld te geven. Anderen volgen vanzelf  in je voetsporen, waardoor zijzelf rolmodellen worden. Lees verder om 5 tips te lezen die je zullen helpen gelukkiger te leren zijn met jezelf:

1. Vergeef jezelf

Vergeef jezelf voor alles en iedereen waarvan jij denkt dat je pijn hebt gedaan: bij jezelf of bij een ander. Je kunt de geschiedenis niet veranderen, dus het beste wat je kunt doen is er je les uit halen en naar de toekomst kijken. Beloof jezelf om in een volgende soortgelijke situatie beter te handelen, aangezien je van je verleden hebt geleerd. Dit geeft je meer gemoedsrust en de ruimte om te relaxen, zonder te hard voor jezelf te zijn door schuld en wrok.

Met persoonlijke issues heb ik hier ook vaak moeite mee gehad, maar op het moment dat ik mezelf oprecht begon te vergeven, begon ik me ook echt weer aardiger te gedragen in soortgelijke situaties. Als je niet hebt geleerd van je fouten, zal je alleen maar hetzelfde blijven doen.

2. Begrijp dat je compleet bent

“You complete me” was een prachtige zin, uit een prachtige scène, uit een prachtige film (hello, Tom Cruise!). Echt waar, ook ik dacht: dít is toch de droom van iedere vrouw? Natuurlijk denk je dat, totdat je er een paar jaar later achter komt dat het eigenlijk best wel naïef is. De reden waarom velen van ons ons niet ‘compleet’ voelen, is omdat we aan het wachten zijn totdat iemand anders ons compleet maakt. Ten eerste, zoals ik hierboven aangeef: je moet leren begrijpen en voelen dat je al compleet bent. En zelfs op momenten dat we ons niet compleet voelen, moeten we begrijpen dat niemand anders ons compleet kan maken. Dat is simpelweg onmogelijk. Zodra we ons geluk in de handen van iemand anders leggen, zal het hoe dan ook een mislukking worden. We creëren een verwachting waar de ander nooit aan kan voldoen. Waarom zouden we dat een ander aandoen, een ander waar we juist om geven? Omdat we niet realiseren dat wij de enige zijn die controle hebben over ons eigen geluk.

Betekent dit, dat het je eigen schuld is als je ongelukkig bent in je relatie? Ja. Betekent dit ook dat het een positie van kracht en macht geeft in je leven? Absoluut! Je hebt je eigen perspectief, hoe jij dingen ziet, zelf in de hand. Je wilt het liefst dat een relatie bestaat uit twee ‘complete’ individuen om een derde, grotere entiteit te creëren waar jij deel van uitmaakt, niet waar je slechts de helft van bent. Het hele “mijn wederhelft” gebeuren kweekt juist onzekerheid, wat leidt tot de meest pijnlijke relatie-uitdagingen zoals jaloezie, misbruik en wantrouwen. Waarom zou je je geluk willen laten bepalen door iemand of iets anders dat buiten jezelf staat?

3. Leer jezelf kennen

Wanneer voel je je het beste als je alleen bent? Ben je met een mooi uitzicht je favoriete boek aan het lezen? Geniet je van je kopje thee, terwijl je een film aan het kijken bent? Ben je aan het shoppen bij de biologische supermarkt? Luister je naar je favoriete muziek? Hoe voelt je lichaam aan? Gezond? Heb je werk nodig? Niemand zal gelukkiger zijn op het moment dat je lichaam er goed uit ziet en jij goed functioneert. Dit is een uitstekende manier om je zelfvertrouwen een boost te geven, en wanneer je meer zekerheid uitstraalt, zie je er ook beter en gezonder uit. Dit zorgt er vanzelf voor dat je andere, zelfverzekerde, mensen aantrekt.

Wat zijn je favoriete lichaamsdelen – je uiterlijk, je karaktereigenschappen, je waarden of je persoonlijkheid? Krijg je een kick van je fantastische gevoel voor humor? Vind je het fijn dat je eerlijkheid als waarde ziet, wat eerlijke, oprechte mensen naar jou toe zal brengen? Zijn je ogen, handen of haren je favoriete lichaamsdeel? Wat zorgt ervoor dat jij jij kan zijn? Wie ben jij? Zorg dat je jezelf grondig leert kennen en leer om van jezelf te houden. Precies zoals jij bent.

4. Kijk eens echt goed naar jezelf

Kijk eens goed naar jezelf en zie hoe geweldig je bent. (Schrijf eventueel een opfleurend zinnetje op de spiegel – je kent het effect van sommige winkels inmiddels wel. “Wat zie je er fantastisch uit vandaag!” – het doet, onbewust, wat met je.) Alles wat je met jezelf bespreekt moet je proberen positief te houden. Zelfs supermodellen haten dingen aan zichzelf, dus denk vooral niet dat je de enige bent die twijfels en antipathieën heeft. Je bent echt niet de enige. Je kunt jezelf accepteren, je kunt blij zijn met jezelf, ook al zijn er dingen die je graag anders zou zien.

Waar ben je goed in, wanneer ben je op je best en wat zou je willen verbeteren? Wat zijn je talenten en welke vaardigheden heb je ontwikkeld? Wat zou je graag in je leven willen doen wat je nog nooit hebt gedaan? Wat is het beste dat je ooit hebt gedaan? Valt het je op dat je zulke vragen misschien ook stelt bij een date, om iemand te leren kennen en te bepalen of je hem of haar leuk vindt of niet? We stellen zulke vragen om andere mensen te leren kennen, maar we stellen ze nooit aan onszelf. En als iemand anders het vraagt, beantwoorden we ze soms op een andere manier dan we naar onszelf toe zouden doen. Houd een spiegel voor: wie ben jij, waar sta je voor? Ben jij het daarmee eens of wil je sommige dingen liever anders zien? Accepteer jezelf voor wie je bent of pas aan wat je eigenlijk niet zo bevalt.

5. Stel jezelf vragen

Om jezelf goed te leren kennen, moet je dus vragen stellen. Eigenlijk nog wel meer dan je op een willekeurige date zou vragen. De kwaliteit van de relatie met jezelf wordt bepaald door de kwaliteit van de vragen die je stelt. Vraag goede vragen, en vraag er veel (je mag best lekker beppen met jezelf) om een sterke, gezonde relatie met jezelf te krijgen.

Voel minder druk om om te gaan met anderen en wees blij om tijd met jezelf te spenderen. Aan het begin kan het misschien raar voelen om alleen te zijn, maar er is een heel groot verschil in alleen-zijn en eenzaam-zijn. Dr. Wayne Dyer zegt: “You cannot be lonely if you like the person you’re alone with.” Ik maakte in 2010 de stap om alleen te gaan studeren in Zuid-Afrika. Dit was voor mij de eerste stap in de wondere wereld van alleen-stappen-ondernemen. Zonder er heel bewust te zijn, begon ik ook echt zelf te ondernemen. Sindsdien heb ik alleen reizen gemaakt en alleen evenementen georganieerd, en kan ik het meer dan 100 % waarderen om tijd met mezelf te spenderen. Ik heb mezelf in een paar jaar tijd enorm leren kennen. Daarom stimuleer ik het anderen ook te doen.

Verwelkom je innerlijke kracht. Voel je niet kwetsbaar: openheid en eerlijkheid zullen juist lonen. Je bent gekwalificeerd, in staat en waardig om gelukkig te zijn met jezelf, ongeacht anderen op deze planeet. Neem er een voorbeeld aan en laat anderen zien hoe het moet. Je zult vanzelf zien dat je relaties met anderen ook beter zullen worden, zonder dat je de verantwoording van dit geluk bij iemand anders neerlegt. Je bent niet te breken, omdat je altijd jezelf nog hebt.