HOTSPOTS

5 x Hippie hotspots in Tilburg

Verspreid over acht locaties in Brabant vond afgelopen maand de eerste editie van de Brabant Nacht plaats. ’s Nachts struinen door de Biesbosch, a night in a museum in Eindhoven, nul wachtrijen in de Efteling, de zonsondergang bekijken op een kerk in Den Bosch… en ik mocht voor Moderne Hippies gaan feesten in Tilburg! De dag erna ging ik met OV-fiets en klein katertje op zoek naar de hippie-hotspots van deze leuke stad.

Spoorzone

Achter het Centraal Station ligt de rauwe Spoorzone: een opkomend gebied met skatepark, koffietentjes, cultuurfabriek en foodtruckfestival de Smaak Karavaan, die hier voor het vierde jaar neerstreek. De mensen die hier werken zijn gepassioneerd en koken met hart en ziel. Hoe ik dat weet? Oh, ik zag een kok die bestek achter zijn oor had laten tatoeëren. Love it!

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-1

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-2

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-3

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-4hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-5
Spoorzone
Burgemeester Brokxlaan
www.spoorzone013.nl

Stadstuinderij

Zennnnn! Een groene oase in hartje stad. Ik werd begroet door twee Schotse Hooglanders, in modder badende biggetjes en hele lieve mensen. De Stadstuinderij is een collectieve moestuin en opgericht om bewoners te verbinden en betaalbaar, gezond voedsel te produceren. En om, zoals ik, rond te lopen en alles op de foto te zetten, omdat je helemaal HYPER wordt van al het moois. Oh nee, rust, daar was die tuin voor, rust.

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-7hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-8hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-9hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-10hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-11

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-12
Stadstuinderij Piushaven
Havendijk 57
www.stadstuinderijpiushaven.nl

Buutvrij

Flexwerkplek, koffietentje, lunchspot en expositieruimte. Iedere maand wordt werk van een andere kunstenaar tentoongesteld in Buutvrij. Word je tijdens je groentesapje verliefd op een schilderij? Al het werk is te koop! Ook zijn er maandelijks optredens van beginnende bandjes. Ook nog een poppodium dus. Hun eigen omschrijving is veel duidelijker: Buutvrij is een creatief koffiecafé.

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-13hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-14hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-15

Buutvrij
Stationsstraat 49
Geen website, wel Facebook

Museum de Pont

Het museum voor hedendaagse kunst. Lucky me, ik viel meteen in de meest absurde expositie die ik ooit heb gezien: Slave City van Joep van Lieshout. Slave City is een samenleving die zo efficiënt is, dat winstgevendheid en duurzaamheid optimaal zijn.
Klein puntje, de mens heeft geen vrijheid meer en draagt zelf ook bij als brandstof, in de vorm van orgaandonatie en kannibalisme. Van Lieshout stelt menselijke zwakheden als hebzucht en wellust aan de kaak. Ja, dit was indrukwekkend. En nogal luguber. Maar misschien is dat nodig om mensen aan het denken te zetten?
Ook de vaste collectie is de moeite waard: ik zag eindelijk ‘een’ Anish Kapoor!

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-17hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-18hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-19hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-20

Museum de Pont
Wilhelminipark 1
www.depont.nl

Pleiade

In deze winkel wordt alles verkocht wat een hippiehartje begeert: van Buddha’s en klankschalen tot essentiële oliën en mindfulness boeken. Deze kun je meteen lezen in het bio-café (healthy brownies!). In de ruimte achter de winkel worden yogalessen gegeven. Heel bijzonder aan dit bedrijf is dat de werknemers werken volgens de filosofie van Ricardo Semler: geen conventionele regels, geen vaste werktijden en het bepalen van je eigen salaris. Alles is gebaseerd op vertrouwen. En dat werkt perfect!

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-21

hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-22
hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-23hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-24hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-25hippie-hotspots-in-tilburg-moderne-hippies-26
Pleiade
Nieuwlandstraat 36
www.pleiadetilburg.nl

Ja, ik ben verliefd. Op Tilburg. Wat een toffe stad!

Wil je de hippie-hotspots tour ook doen?

Liefs, Suus

Check alle artikelen van Suus hier!

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagramYouTube en Twitter.