KUNST & CULTUUR

8 x Groene liefde voor Welcome to the Village

Gaf ik in mijn vorige festivalartikel nog groene karmapunten aan By the Creek, nu gaan ze in één klap allemaal naar het driedaagse Welcome to the Village in Leeuwarden.  Een festival waar het hele plaatje klopt: het eten, de line-up, de locatie, de sfeer, de mensen. Alles in een awesome groene bubbel. Dit festival heeft als doel in 2022 volledig circulair te zijn!

liefde festival welcome to the village 002

Acht redenen waarom ik Welcome to the Village -WTTV voor besties- het allergroenste (en ik denk zelfs het leukste) festival van Nederland vind:

1. Levend laboratorium

liefde festival welcome to the village 003

Yep, als bezoeker ben je een proefkonijn! Stiekem wordt van alles getest en ben je onderdeel van een levend experiment.

Ondernemers, studenten, wetenschappers en kunstenaars strijken al voor het festival begint neer in het DORP. Deze tijdelijke community test tijdens het festival allerlei innovaties. Klopt het dat jij als bezoeker verpakkingen met een bepaald design eerder recyclet dan andere? Scheid jij het afval zo goed dat er picknicktafels van kunnen worden gemaakt? En maak jij als bezoeker gebruik van de:

2. Eco coin

liefde festival welcome to the village 004

Met deze alternatieve munt worden al je duurzame acties beloond! Je kunt de eco coin uitgeven aan eetbare lepels, insectenburgers of schenken aan het DORP. Maar eerst moet je hem verdienen! Dat kan bijvoorbeeld door eetbare bloemen voor volgend jaar te planten of water uit het meer te pompen voor:

3. De circulaire kapsalon

hoi an-1

liefde festival welcome to the village 008

In het Hairwasher District wordt handmatig water uit het meer gepompt, gefilterd door natuurlijke materialen en verwarmd door energie uit zonnepanelen.  Daarna kun je je hard verdiende eco coin inzetten om je haar te laten wassen met kamille, rozemarijn of aloë vera. Niet verkeerd, zo’n hair-treatment voor je drie-dagen-festival-bos.

4. Kraanwater

liefde festival welcome to the village 010

We hebben het beste kraanwater ter wereld, maar nee, doe ons maar 100 miljoen plastic flesjes. En dat fijne kraanwater dan? Oh, dat gebruiken we gewoon om de wc mee door te spoelen. Huh? Beide dingen heb ik serieus nog nooit gesnapt.

WTTV gelukkig ook niet, want daar kun je je herbruikbare waterfles gewoon meenemen en vullen bij een van de kraanwater-tappunten op het terrein. Top! Daarnaast gebruikt de helft van de toiletten helemaal geen water en in de andere wc’s wordt het spoelwater van de bar gebruikt (want: statiegeldbekers natuurlijk!)

5. Fooooood!

liefde festival welcome to the village 013 liefde festival welcome to the village 015 liefde festival welcome to the village 012

Vegetarisch, veganistisch, biologisch, op een duurzaam festival als WTTV is natuurlijk van alles te krijgen. Mijn favo festivalfood komt tegenwoordig van Solar Snacks. Ik spotte deze foodtruck met zonnepanelen al op de Zwarte Cross en ook op WTTV at ik weer een goddelijk broodje geroosterde aubergine met cashewnoten en meer bieterballen dan goed voor me was.

Ook fijn: op zondag is het eten voor de artiesten en crewleden geheel vegetarisch. Schijnt toch weer een kleine drie miljoen liter water te schelen.

Waar ik zelf minder enthousiast van word, is dat WTTV drie Shetlandpony’s heeft laten slachten om ponybiefstuk te verkopen op het festival, met als doel lokaal voedsel te promoten. Kan volgens mij ook best op een andere manier. Maar ja, ik vind het sowieso een beetje raar om dieren op te eten.

6. Hennep & tabak

liefde festival welcome to the village 009

Een idyllisch grasveldje vol madeliefjes verandert na een paar dagen festival in een geradbraakte modderpoel. Nee, heel lief voor de natuur is zo’n feestje niet. WTTV heeft de oplossing! Op de intensief gebruikte stukken gras liggen hennepmaten met graszaden erin verwerkt. Hoe meer erover gelopen wordt, hoe beter het gras eruitziet na het festival. En mocht het in een zéér uitzonderlijk geval regenen in Nederland: geen natte voeten!

Ook sigarettenpeuken zijn een groot probleem voor de natuur. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, vervuilen als ze in het meer terechtkomen 40 liter water (per peuk!) en worden gegeten door nietsvermoedende dieren.

Van de 16.000 peuken die vorig jaar op WTTV zijn geraapt, zijn een muts en sjaal gebreid. Inventief, maar niet ideaal. Dit jaar wordt de Litti aan de rokers uitgedeeld, een aansteker en asbak in één. Bezoekers krijgen het prototype en kunnen aan het eind van het festival feedback geven. ‘Met dat ding op zak dúrfde ik zelfs niet eens meer mijn peuk op de grond te gooien!’

7. FuckUp Award

Heel tof al die innovaties, maar niet alles is een succes natuurlijk. In plaats van de fiasco’s te verbloemen, worden ze in de spotlight gezet tijdens de FuckUp Night. Van fouten kun je leren en de bedrijven krijgen 1000 euro voor verdere ontwikkeling. Dan is het toch iets minder erg om op dat podium te staan…

Dit jaar ging de FuckUp Award naar een bedrijf dat een camera heeft ontwikkeld die mensenmassa’s registreert om deze in goede banen te leiden. Tenminste, dat was de bedoeling. De camera bleek niet alleen mensen te meten, maar ook takjes en regendruppels. Oeps.

8. De line-up

liefde festival welcome to the village 018liefde festival welcome to the village 016

liefde festival welcome to the village 019

Na al deze vette innovaties zou je bijna vergeten dat WTTV ook gewoon een echt festival is! Ik droomde weg bij mijn held Spinvis, had een plaatsje tussen het zittende (!) publiek bij het magische pianoconcert van Keiko Shichijo en ging los op de Libanese rockband The Wanton Bishops.

Maar zelfs bij de optredens wordt aan duurzaamheid gedacht. Headliner Franz Ferdinand speelde volledig op stroom van elektrische auto’s. In de toekomst kun je WTTV sponsoren door je auto te koppelen aan hun stroomnet. Tof toch?

liefde festival welcome to the village 001

Damn, wát een briljant festival! Ik ben hier zo enthousiast over. Naast de geweldige sfeer, de goede line-up en good food, werken meer dan 200 wereldverbeteraars uit 20 landen aan het festival van de toekomst.

Welcome to the Village vindt plaats in Leeuwarden op het prachtige recreatieterrein de Groene Ster. En die krijgen ze ook van mij! Tien stuks.

Met een festival als WTTV snap ik dat Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is verkozen. Zoals je kon zien op Instagram heb ik er nog een kleine citytrip aan vastgeplakt om Leeuwarden te ontdekken per SUP en streetart-tour. Nice!

mh welness-1-2

Voor de niet-Friese Moderne Hippies: zowel Welcome to the Village als Leeuwarden zelf zijn dus de treinreis zeker waard!

Welke innovatie vind jij het tofst? En… zie ik jou volgend jaar ook bij Welcome to the Village? 

Zeker lezen: 5 x doen in Friesland.
En bekijk hier als onze festival-artikelen en de Festival Kalender van 2017!

Liefs, Suus

Check alle artikelen van Suus hier!

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.