REIZEN

Biologisch & duurzaam paradijs in Sri Lanka

Kokospalmen die lange schaduwen werpen over de vallei. Bananenbomen zover je kunt zien. Geluiden van honderden exotische dieren. Een regenboog aan bloemen die verdwijnt achter de heuvels. En boven op een van die heuvels, omringd door de jungle, ligt een yogapaviljoen. Ik deed een yogaretreat in een sustaining paradise: Jim’s Farm in Sri Lanka.

duurzaam-ondernemen-jimfarm-sri-lanka-moderne-hippies-01

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-03

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-04

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-05

Kevin, een hippie (“maar geen moderne, hoor!”) uit Engeland, wilde iets te doen hebben na zijn pensionering. Zijn vader Jim was boer en dat inspireerde Kevin ook een farm te beginnen. En als je dan kunt kiezen tussen regenachtig Engeland en de Parel van de Indische Oceaan
Kevin kocht een verlaten, overwoekerde kokospalmenplantage in Sri Lanka (na het uitgebreid te hebben bekeken via Google Earth) en gaf 40 Sri Lankanen werk door hen al het onkruid weg te laten kappen en de plantage te herstellen. Een half jaar later was het klaar: 50 hectare biologisch en duurzaam paradijs, vernoemd naar zijn vader: Jim’s Farm.

Na een rit van 4 uur vanuit de hoofdstad Colombo, kom ik aan bij een van de drie villa’s op de farm: Spice Garden. Ik ben flabbergasted. Ga ik HIER tien dagen yoga en meditaties doen? Een goede call, deze reis vinden via Google! Ik slaap een stukje verderop in Hilltop, het huis met het zwembad. In Mango Villa zijn het restaurant, het yogapaviljoen en de spa voor Ayurvedische massages. De villa’s zijn gebouwd van prachtig kumbuk hout en het interieur van teak en rotan is ontworpen en gemaakt door lokale ambachtsmannen.

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-06

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-07

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-08

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-09

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-010

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-011

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-012

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-013

Kevin neemt ons mee op farmtour. De vijf belangrijkste producten van de plantage zien we overal: kokosnoten, bananen, kaneel, peper en mango’s. Hij laat ons zien hoe de kokosnootschillen als compost om de palmen worden gelegd (“juist vér van de boom af, op het uiteinde van de wortel”) en we mogen zelf de koeien melken. Kippen scharrelen rond en hondje Bingo volgt ons en waarschuwt voor slangen…

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-014

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-015

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-016

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-017

De farm is volledig biologisch. Om de bodem vrij te houden van bacteriën en ander gespuis zijn Margosa’s geplant. Deze boom heeft een antiseptische werking. De Gliricidia zorgt ervoor dat de bodem wordt voorzien van voedingsstoffen. Ondanks deze magic trees had de bodem toch een tekort aan fosfaat. De oplossing: chicken poop uit het dorpje vlakbij! Kevin blij, de locals blij. Ik vraag hoe hij aan al die kennis komt. Farming in Sri Lanka lijkt me toch wat anders dan in Engeland. “Boeken lezen. Heel veel boeken lezen.” Easy as that.

Kevin heeft met Jim’s Farm gezorgd voor veel werkgelegenheid: meer dan dertig Sri Lankanen werken in het hotel en op de farm. Behalve een eerlijk salaris, krijgen ze ook 10% van de opbrengst van de oogst. Dat, en zijn enorme gastvrijheid, zorgen ervoor dat hij geliefd is bij de locals: als we over een marktje lopen klinkt van alle kanten: “Hellooo mister Kevin!”

We eten, zoals elke avond, delicious. Verse spinaziesoep, pompoencurry en dahl, geserveerd met papadums en kokossambol (yep, met een o, minder spicy dan die met de a). Alles uit eigen moestuin. Jim’s Farm is inmiddels zo goed als zelfvoorzienend. En niet alleen qua eten: elektriciteit wordt gewonnen uit zonne-energie, opgevangen douchewater zorgt voor irrigatie en al het organisch afval wordt gebruikt om de dieren te voeren.

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-021

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-022

duurzaam-ondernemen-jimsfarm-sri-lanka-moderne-hippies-023

‘s Avonds brengt een tuktuk ons van Mango Villa naar Hilltop, omdat het best gevaarlijk is om in het donker te lopen. Waarom, dat zie ik als de tuktuk chauffeur vol op de rem trapt. Voor ons op de weg loopt een intens zwarte, glanzende schorpioen, zo groot als een hand. Zijn scharen open en giftige staart onheilspellend omhoog. Like the devil himself. Even later wijst de chauffeur weer naar iets, vlakbij in de duisternis. Ik zie de grote uil pas als hij zijn kop 180 graden draait en ons met fonkelende ogen aankijkt.

Wat een fantastisch stukje aarde. Niet alleen de yoga, meditatie en stilte-ochtenden gaan hopelijk zorgen voor complete zen-ness, maar zeker ook deze plek. Want een yogaretreat hier, dat moét bijzonder zijn. Toch? Daarover vertel ik je meer in mijn volgende blog!

Where to go: Jim’s Farm Villa’s, Liyangastenna Watta, Ehelepola, Pallepola (oftewel zo in the middle of nowhere dat je er alleen komt met behulp van GPS-coördinaten!)

Liefs,
Suus

Check hier al mijn artikelen!

Ga naar ons complete reisoverzicht voor meer reistips, video’s & hotspots wereldwijd!

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagramYouTube en Twitter.