REIZEN

Travel Diary: Boom Festival, Portugal // Feesten voor een betere wereld

01.IkHulaHoop

Vorig jaar had ik wat ik noem ‘een festivalzomer’. Ik ging niet op reis, maar kocht kaartjes voor festivals als Rock Werchter, Solar en Best Kept Secret. Als afsluiter ging ik naar Ozora: een hippiefestival in Hongarije dat me helemaal het einde leek, maar waarvan ik geen idee had wat ik ervan moest verwachten. Het was echter een onvergetelijke ervaring. Zeven dagen lang leefde ik in euforie vanwege de prachtige mensen waarmee je de beleving deelt en de fijne sfeer die er heerst. Ik had nog nooit zo’n heerlijk festival meegemaakt, er ging een wereld voor me open. Er was zoveel respect voor elkaar, de natuur, de plek waar we mochten zijn. It really wás Paradise.

Boom!

Na Ozora had ik minder behoefte om te gaan naar festivals zoals ik ze voorheen kende. Inmiddels had ik Goa-feesten ontdekt. Boom Festival is daar één van; eens per twee jaar wordt deze bijzondere gathering georganiseerd in Portugal. Een heel jaar lang heb ik naar Boom Festival uitgekeken, in de hoop het gevoel van Ozora te herbeleven.

Op het moment dat we na de lange busreis met de BoomBus van het vliegveld Lissabon naar het festivalterrein hadden gereisd en ik één voet op het festivalterrein zette, dacht ik: já, dit is het weer. Ik werd warm van binnen en er verscheen een brede grijns op mijn gezicht.

Het eerste dat opviel aan het festival was de onmiskenbaar psychedelische aankleding. De look and feel is overweldigend: felle kleuren, patronen, mandala’s en lichtjes in overvloed. Het terrein was zo ontzettend mooi gemaakt dat je ogen tekort kwam. Dit gold overigens ook voor de festivalgangers; die waren versierd met bijzondere kleding en sieraden en speelden met hula hoops, poi’s, Devil Sticks en S-Stafs.

02.Uitstraling

De aarde is heilig

Eén van de inspirerende dingen van Boom is de inzet voor duurzaamheid en de uitvoering van de principes van de permacultuur. Denk aan het uitsluitend gebruiken van composttoiletten (‘we turn poop into black gold!’). Maar ook: 100% van het verbruikte water wordt hergebruikt voor de planten, er wordt plantaardige olie gebruikt voor de generatoren en er wordt alleen gebruikgemaakt van zonne- en windenergie.

Niet alleen de organisatoren en medewerkers van Boom zijn milieubewust, ook het gehele publiek draagt zijn steentje bij. Waar je in Nederland struikelt over bekers, blikjes en halfvolle frietbakjes (“ja hoezo? M’n bier is op en ik hoef die friet niet meer”), vind je op Boom amper een snippertje op de grond. Een verademing! Als je gegeten hebt, gooi je je afval gescheiden in de daarvoor bedoelde bakken en wanneer je sigaret op is, stop je de peuk in je zakasbakje in je belt of tas. Simpel toch?

03.Uitzicht

In trance op Psytrance

24/7 is er muziek op Boom. Niet in een 24-uurstent, maar gewoon 6 dagen continu. Overal draaien er dj’s, treden er artiesten op en spelen er bands. Op een aantal verschillende podia omvat de line-up een breed scala aan psychedelische genres. De essentie van Boom is het openbaren van undergroundmuziek aan een internationaal publiek. Het belangrijkste is hierbij niet de line-up; het gaat om verbinding.

De Dance Temple – het hart van Boom festival – is een futuristisch tribal dancegebied waar mensen met elkaar worden herenigd door psychedelische trance. Psytrance zorgt ervoor dat ik (en ik niet alleen) volledig in trance raak van de muziek. Dansend, veelal met de ogen dicht, komt de muziek binnen en beweegt iedereen om elkaar heen. Op een of andere manier zorgt de aura of een piepkleine aanraking van de ander ervoor dat je zelden botst of elkaar in de weg danst. Iedereen gaat helemaal op in de muziek en in zichzelf, maar is zich tevens liefdevol bewust van de ander.

04.Dansen

Psyche what?

Geluksmomentjes

Boom is één groot geluksmoment, maar die overweldigende ervaring bestaat natuurlijk uit heel veel kleine, mooie momenten. Bijvoorbeeld als je op je blote voeten, na een flinke danssessie, langzaam over het terrein dwaalt terwijl je mooie dingen tegenkomt. Een vuurshow, een groepje fijne mensen waarmee je een interessant gesprek voert, of een man die langsloopt en vraagt: ‘Do you speak English?” “Yes.” “Merry Boom!” Hij lacht, buigt, geeft je een knuffel en loopt door. Kun je je al voorstellen dat ik continu met een glimlach op mijn gezicht rondliep?

05.FunkyBeach

Spiritualiteit

Pas op de laatste dag gingen we een kijkje nemen bij de Healing Area en pikte ik op de valreep nog een bijzondere ervaring mee. Met het idee van spiritueel sociaal activisme biedt het festival een ruim programma aan, waarin diverse lessen worden aangeboden. Denk aan yoga, meditatie, tai chi enzovoorts.

Ik volgde een workshop over het ontwaken van je spirituele kracht. Het belichamen van je universele waarden en het bevorderen van sociale veranderingen door middel van samen dansen, knuffelen en elkaar liefde geven door aanrakingen; het is misschien allemaal een tikje zweverig en raar, maar op het moment dat je jezelf eraan overgeeft, is het een ervaring om nooit te vergeten.

06.Knuffelen

Je hoeft echter niet per se door een tunnel van mensen te lopen die je aanraken en knuffelen, om de liefde te voelen van de mensen om je heen. Deze liefde is over het hele festival voelbaar.

HippieHip

Er wordt weleens gezegd dat Boom steeds iets meer ‘mainstream’ begint te worden. Het festival wordt immers bekender en de nieuwsgierigheid van grote groepen mensen wordt daardoor gewekt. Persoonlijk denk ik dat iedereen die daar is, er is met een reden, welke dat dan ook moge zijn. Het is fijn dat we met zijn allen de gathering maken zoals hij is, but don’t forget your Boom spirit 😉

Vrijheid

07.Schommelen

Uit 152 landen komen mensen op Boom bijeen om te genieten van de natuur en het strand, te luisteren naar conferenties over activisme, psychedelica, vrije culturele plaatsen en alternatieve wetenschap. Ze kijken hun ogen uit in het psychedelische kunstmuseum, dansen in trance op de muziek, (ver)kopen mooie handgemaakte spulletjes, ontwaken spirituele krachten, gebruiken heel veel psychedelische drugs en genieten vooral van het samen ervaren en delen van al het moois wat er voor één week in de twee jaar in Portugal gecreëerd wordt.

Ik vond het lastig (ja, zelfs na een week) om terug te keren naar de ‘realiteit’: de kantoorbaan, de snelweg, Facebook… De dagelijkse rompslomp lijkt op Boom even niet te bestaan. Meerdere mensen die ik sprak op Boom erkenden dat gevoel, je bent gewoon echt in een andere wereld. Maar een gedeelte van die wereld breng je mee terug en gebruik je om in de ‘realiteit’ een nieuwe wereld te creëeren.

Ik kan het niet mooier verwoorden dan de organisatie van het festival zelf:

Boom is niet enkel een festival, het is een transformerende ervaring waarin een nieuwe cultuur wordt opgebouwd. 

08.HelloCheese

Deze gastblog is geschreven door Marlou van Uden, oprichter van Hulalou. Hoelahoeper en grafisch vormgever. Haar ultieme droom is om voor onbepaalde tijd haar rugzak te pakken en te gaan waar de wind heen waait.

Ook een gastblog schrijven? Kijk dan op deze pagina.