MIND & BODY

De 5 dingen die we kunnen leren van kinderen

Het is algemeen bekend: de grootste levenslessen krijgen we van kinderen. Als kind snap je niet waarom volwassenen dat tegen je zeggen, maar natuurlijk: later valt het kwartje. Als kinderen genoten we van de wind als we in het stoeltje op de fiets zaten en namen we het zand tussen onze vingers vol in ons op. Als kind leef je compleet in het nu. En later word je dan opeens het grootste voorbeeld van de moderne woorden slow living en mindfulness.

Terugkijkend kunnen we veel leren van hoe we als kind waren. Extra mooi zou het zijn als we deze dingen weer zouden oppakken en een voorbeeld aan ze gaan nemen:

1. Ga knutselen

Pak verf, lijm, scharen, stiften en kleurboeken van zolder en ga weer knutselen. Verwelkom je innerlijke kunstenaar en voel totaal geen druk van buitenaf hoe perfect je werk wel niet moet zijn. Je hoeft niet eens te bedenken wat je gaat maken; bekijk gewoon wat er gebeurt zodra je begint!

2. Neem een bad

Douches zijn welkom in het volwassen leven: ze zijn lekker gehaast en je doet wat je moet doen: shampoo, scheren, klaar. Weet je nog hoe het was om als kind in bad te zitten? Het leek soms wel úúren te duren. Misschien zijn de tijden voorbij dat we nog met badeentjes willen spelen, maar daarvoor heb je inmiddels de volwassen varianten van fascinerende zeepjes. Een poosje in bad zitten is tegenwoordig de perfecte manier om te relaxen en écht even tot rust te komen!

3. Voel je zeker in wat je draagt

In ‘mijn tijd’ droegen we letterlijk iedere kleur door elkaar (ook wel het “Oilily-tijdperk”) – het kon niet gek genoeg. En mijn broer rockte jarenlang zijn heldenstatus in een geel Superman trainingspak. We mochten van onze ouders dragen wat we zelf wilden dragen en dat droegen we met 100 % zekerheid! Wat maakte ons het uit wat anderen dachten?
Tuurlijk, als je nu een tutu of cape zou dragen wordt er misschien even omgedraaid; maar het gaat erom dat je moet aantrekken wat je wílt aantrekken, en daar komt vanzelf een jasje zekerheid bij kijken.

4. Gebruik je verbeelding

Als kind teer je op fantasie: zodra we een aflevering met superhelden hebben gezien, gaan we buiten spelen en doen we alsof wij de superhelden zijn! We kijken naar de wereld alsof het compleet maakbaar is, niet alsof bepaalde objecten of meningen ons kunnen tegenhouden. Als volwassene is het des te belangrijker deze knop niet uit te zetten! Het zorgt ervoor dat we blijven dromen, nieuwe ideeën opdoen en out-of-the-box denken. Hier hebben we zowel in werk als privé uiteindelijk heel veel profijt van.

5. Dans door het leven

Kinderen dansen en huppelen door het leven. Als volwassene mogen we de hand vasthouden en doen we opeens weer vrolijk mee. Door het gangpad van de supermarkt of door een chique restaurant: dan mag het natuurlijk wél. Maar waarom niet alleen? Dansend door het leven gaan zorgt ervoor dat we onze problemen direct van ons af kunnen schudden in plaats van wrok op te hopen. Goed, je wilt niet overal die zwevende tante zijn, maar begin gewoon eens thuis! Doe een dansje voor en na je drukke dag en zie wat het je oplevert.

En met dit weer: neem natuuuuurlijk een Raketje én een perenijsje! 😉

Release your inner child! Welke gewoonte als kind doe jij vaak nog als ‘volwassene’?

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.