HOTSPOTS

Fijn Plekje // De Laatste Kruimel (A’dam)

Jarenlang reed ik wekelijks door de Langebrugsteeg om bij de Universiteit van Amsterdam te komen. Op een paar leuke winkeltjes na zat dit schattige steegje al die jaren voornamelijk vol met vage toeristenshopjes en foute coffeeshops. En dan ben je bijna klaar met je studie en schieten de leuke tentjes ineens als paddenstoelen uit de grond… Blij verrast was ik dus toen ik vorige week langs De Laatste Kruimel liep. De etalage van deze bakwinkel lonkte. Niet alleen vanwege de baksels waar, bij de aanblik ervan, het water je spontaan in de mond loopt, maar ook vanwege de speelse tekeningetjes op de ramen.

Binnen was het gezellig en druk, vond ik. Maar toen ik die constatering deed tegenover de eigenaresse grinnikte ze, en vertelde ze dat je er rond het middaguur amper kunt lopen. Ontdekt is dit – nog maar een half jaar geleden geopende – tentje dus wel. Een Bulgaars stel, waarvan de man kok is en gespecialiseerd in de Franse keuken, runt de goedlopende zaak nu nog met z’n tweeën. Maar dat is momenteel bijna niet meer te doen vanwege de drukte.

Toen ik vroeg wat de meest favoriete taart is onder de klanten, vertelde de eigenaresse met trots dat alle taarten even populair zijn. Ze hebben een paar vaste taarten en quiches en hebben altijd een paar nieuwe probeersels, maar deze experimentjes vallen vaak zo goed in de smaak, dat mensen er weken later nog voor terug komen. Dan komen ze vanzelf in het vaste assortiment, en op deze manier wordt het aanbod steeds groter. Voor alles wat ze maken, trouwens ook belegde broodjes, smoothies en andere lekkernijen, wordt alleen gebruik gemaakt van biologische en seizoensproducten. De liefde van het stel voor lekker eten spat er vanaf.

Het was onvermijdelijk dat ik me liet verleiden door de witte chocolade-cheesecake met aardbeien, die erg goed beviel. Al genietend bedacht ik dat het misschien niet alleen de taartjes zijn – hartig of zoet – die deze bakwinkel tot zo’n succes maken, maar ook de sfeer die het vriendelijke stel heeft gecreëerd. Er hangt namelijk een ongedwongen, huiselijk sfeertje. En je kan zelfs op het kleine balkonnetje zitten aan het water achter het pand. Heel fijn. De volgende keer ga ik de recycle cakepudding uitproberen. Waar sommige bakkers de heerlijke bakrestjes weggooien, gebruiken zij elke kruimel om nog iets lekkers van te maken. Zo kunnen wij als klanten allemaal genieten tot de allerlaatste kruimel!

De Laatste Kruimel
Langebrugsteeg 4, Amsterdam
Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart 10% korting.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.