HOTSPOTS

Fijn Plekje // De Mooije Benjamin (Haarlem)

Onlangs was ik op uitnodiging van Tycho (je weet wel, onze gastblogger, die een tijd als Global Nomad over Ibiza heeft geblogd) in De Mooije Benjamin, een lunchroom in Haarlem. Tycho heeft namelijk veel liefde voor De Mooije Benjamin; hij heeft er een tijd gewerkt, helpt Benjamin met allerhande klusjes achter de schermen, verbouwklussen, het opzetten van een Facebook pagina, en heeft er zelfs een tijdje boven gewoond. Hij vond het helemaal bij Moderne Hippies passen en vond daarom dat ik het maar snel eens moest komen bekijken…

En zo zaten we daar dus, met z’n tweeën te lunchen, terwijl Benjamin ons voorzag van al het lekkers wat deze lunchroom te bieden heeft. Het pand van de lunchroom is vierhonderd jaar oud, staat vol met ambachtelijke producten, LP platen (die je overigens zelf mag opzetten) en boeddhabeelden en heeft een menukaart om enorm van te smullen. Dit alles zorgt voor een bepaalde onvergelijkheid van het tentje. Het straalt rust, specialisme en kwaliteit uit. En daar willen mensen altijd vaker heen, toch?

De Mooije Benjamin Moderne Hippies 1

Wat ik op één of andere manier absoluut niet kan vergeten is het overheerlijke broodje. Jullie weten inmiddels dat eerlijkheid centraal staat bij Moderne Hippies, dus geloof me als ik dit zeg: ik denk er af en toe nog steeds aan terug. Ik had broodje “Op Reis”, met heel puur brood, humus, avocado, kiemen, pijnboompitten, rucola en eikenbladsla. En met andere broodjes zoals “Uitzonderlijk”, “Zalig Zoet” en “Regenboog” smulde ik verder in gedachten.

Ik begon verder met een hele “saaie” verse muntthee, die volgde op twee eigenlijk veel exotischer theeën. Zo kreeg ik de Si Ji Chun thee uit Taiwan en Pu Er Fu Zi Zhuan thee uit China. De laatste is een zogenaamde ‘vintage’ thee, die wel 100 jaar oud kunnen zijn. Ik kreeg een theeblokje voorgeschoteld van circa 5 gram, waar “Fu” op gedrukt stond, wat “geluk” betekent (Hoe lief! Na mijn gebeurtenissen op reis kan ik dat altijd nog wel een beetje gebruiken!). De theeblaadjes zijn in 1987 geplukt van theestruiken van twee- tot driehonderd jaar oud en vervolgens opgeslagen in kleine kruiken. De thee kan ondanks de indrukwekkende leeftijd nog zeker 20 tot 30 jaar doorrijpen, zo vertelde Benjamin mij. Dat zijn toch dingen die je niet snel drinkt en/of hoort, of wel?

De Mooije Benjamin Moderne Hippies 2

Als Benjamin met zoveel enthousiasme en energie over thee kan praten, dan heb je me wel. En dan wil ik niet weten wat hij nog meer kan vertellen over alle ingrediënten die hij gebruikt voor zijn maaltijden. Een lunchroom met kwaliteit en specialisme dus. Ga er eens langs en ervaar het zelf.

De Mooije Benjamin
Gedempte Oude Gracht 46
2011 GS Haarlem
Check de actuele openingstijden op www.demooijebenjamin.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.