ETEN

Detox // Warm citroenwater drinken

De manier waarop je je dag begint is heel belangrijk en wordt vaak onderschat. Het heeft invloed op de rest van je dag en dan vooral op je humeur en stressniveau. Ontbijt je wel? Neem je de tijd? Kijk jij nadat je wekker gaat meteen naar al je social media-notificaties en check je ook nog even snel je mail? Je zult je de rest van de ochtend gestrest en ‘vol in je hoofd’ voelen. Wat voor werk je ook doet, hoe jij je ochtend begint is belangrijk. Het is jouw leven, niemand anders kan het voor je leven en niemand anders kan het makkelijker voor je maken.

Geniet van je favoriete ontbijt, doe een paar yoga oefeningen of ga een half uurtje hardlopen. Gun jezelf een rustig begin van de dag zonder ‘smartphone stress’. Zet een rustig muziekje op, lees een fijn artikel of lees een stukje uit een mooi boek. Relax! Je hebt de hele dag nog om te ‘stressen’.

Heb je hier écht geen tijd voor, maak dan plaats voor een nieuw ochtendritueel: warm citroenwater drinken. Het heeft ontzettend veel voordelen. Ik hoor je afvragen, waarom warm water? Wanneer je koud water drinkt, moet je lichaam het water naar lichaamstemperatuur verwarmen. Dit kost je lichaam energie.

Waarom zou het ook jouw nieuwe ochtendritueel zou moeten zijn?

Citroenwater:

1. GEEFT MEER ENERGIE
Veel mensen drinken ‘s morgens koffie om energie te krijgen, maar door koffie te drinken pleeg je roofbouw op je lichaam. Het geeft je een korte en heftige boost, waarna je energiepeil weer zakt naar een nog lager niveau – waardoor je opnieuw naar koffie grijpt… Roofbouw op je lichaam dus. Natuurlijk, ik houd ook van een kopje gitzwarte koffie op z’n tijd, maar zorg ervoor dat je er niet afhankelijk van bent en drink het af en toe als een extraatje. Warm water met citroen geeft je wel langdurig energie. Wanneer je er een gewoonte van maakt om iedere ochtend een glas warm water met citroensap te drinken, zul je merken dat de behoefte aan koffie vermindert. Probeer het maar eens!

2. BEVORDERT DE SPIJSVERTERING
Het warme water maakt je spijsverteringssysteem langzaam ‘wakker’, waardoor deze rustig op gang kan komen. Daarnaast zorgen de vitaminen en mineralen in citroen ervoor dat voedselresten uit je maag en darmen gespoeld worden.

3. WERKT ONTGIFTEND
Citroen (en water natuurlijk) zorgt ervoor dat je vaker naar de wc moet. Dit is goed, want daardoor worden gifstoffen uit het lichaam verdreven. Het citroenzuur zorgt ook voor een goede werking van de lever, waardoor deze zich kan ontdoen van gifstoffen.

4. BOOST JE IMMUUNSYSTEEM
Citroen bevat veel vitamine C en kalium. Vitamine C helpt bij het voorkomen van verkoudheden en kalium stimuleert de hersenfunctie en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer in ons lichaam, dat een belangrijke rol speelt bij een goede weerstand.

5. VERBETERT JE HUID
Vitamine C helpt rimpels en oneffenheden te verminderen. Water met citroen zorgt er ook voor dat het bloed gezuiverd wordt, waardoor je huid er mooier uit ziet.

6. ALKALISEERT JE LICHAAM
Citroen alkaliseert het lichaam. Citroen is op zichzelf zuur, maar in je lichaam wordt het alkalisch. Een zuur lichaam is vatbaar voor allerlei ziekten, terwijl een alkalisch lichaam je hier juist tegen beschermt. Wanneer je er een gewoonte van maakt om dagelijks warm water met citroen te drinken, zul je je bloed alkalischer maken, waardoor je minder kans hebt op ontstekingen en pijn.

7. BEVORDERT GEWICHTSVERLIES
De pectine in citroen vermindert hongergevoel. Daarnaast is bewezen dat mensen die een meer alkalisch dieet eten, gemakkelijker gewicht verliezen.

8. HELPT STRESS VERMINDEREN
Wanneer je veel stress ervaart, heb je een lagere weerstand en word je sneller ziek. Wanneer je last hebt van stress, is het goed mogelijk dat je vitamine C tekortkomt. Warm water met citroensap is dan een goede manier om je vitamine C aan te vullen en je stress te verminderen.

Het recept:

  • 200 ml warm water (niet kokend, gewoon warm)
  • sap van 1/4 citroen

Wacht na het drinken van dit drankje minimaal een half uur voordat je aan je ontbijt begint. Ook is het slim om door een rietje te drinken (anders heb je kans dat je tandglazuur wordt aangetast). Voel je je heel dapper, voeg dan een snufje cayennepeper toe voor een nog betere reiniging van je lichaam.

Liefs, Rosalie

En, ga jij dit proberen?

Meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer recepten.

Deze al gelezen? Detoxen // 10 basisstappen en 3 recepten en Recept: Romige smoothie als ontbijt

Je kunt Rosalie volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.