REIZEN

Travel Diary // Essaouira, Marokko

Door Lauri.

20140316-115653.jpg

Selam Alejkum!

Crispijn en ik zijn nog in Marokko en van het ietwat smerige Taghazout zijn we omhoog gereden naar Essaouira. Essaouira heette vroeger Mogador, de naam alleen al spreekt tot mijn verbeelding. Ik vind het hier prachtig.

De Portugezen hebben hier in de 16e eeuw een fort gebouwd en in diezelfde eeuw hebben meerdere Europeanen vergeefse pogingen gedaan om de stad te veroveren. Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland zagen blijkbaar kansen naast de schoonheid van deze stad. Er werd in deze haven o.a. suiker geëxporteerd en piraten kwamen hier graag aan wal.

Essaouira is één en al fusion en bohemian
Er is hier een combinatie te voelen van Franse geraffineerdheid in het warme Afrika mét Arabische geometriek en een vleug van de romantische nomadenspirit van het berber- en saharavolk. De Gnawa muziek wordt grijsgedraaid op vele plekken en kunstig gemaakte schilderijen vliegen je om de oren. Deze plek heeft een lekkere zwoele energie.

Lauri Bos

In het jaar 1969 kwam Jimi Hendrix in deze stad en de Jimi legende is geboren. Hij speelt een levendige rol in de cultuur van Essaouira. Maria Callas hield van de stad, Mick Jagger kwam er graag en Jefferson Airplane, Frank Zappa en Cat Stevens hebben de stad een eerbezoekje aangedaan in vroegere tijden. Er hangt hier een hippiespirit.

Wat ik hier voornamelijk ervaar is dat de Europese invloed te voelen is en ik kan je zeggen; wat vind ik dát fijn! De stad heeft voor mij ook een vrouwelijke energie en dat heb ik tot nu toe ontzettend gemist hier in Marokko.
De culturen van Europa en Afrika komen samen en creëren een nieuwe vibe die heerlijk is om in te wanderen. Vele hippies lopen hier rond te dolen en de sfeer is gemoedelijk en rustig. Uiteraard worden we belaagd of we hasjkoekjes willen kopen en een medehippie spreekt ons aan als ’the most beautiful couple in Essaouira’ en of we zin hebben om ’s avonds langs te komen op een jammsessie… That´s cool!

We vinden een klein pleintje en genieten sinds lange tijd van een goede koffie naast twee grote bomen midden in de stad met op de achtergrond muziek van een Marokkaanse zangeres. We lopen over de witte straten naar de haven en bewonderen het eiland dat voor Essaouira ligt. Vroeger was het een gevangenis, nu is het een eiland voor vogels om te broeden.

Vrouwen hebben hun eigen ateliers waar ze fijne mooie katoenen kleding maken en verkopen, wat helemaal mijn ding is aangezien we in de kundaliniyogatraditie leren dat (wit) katoen het best en meest comfortabel is om te dragen. Daarnaast vind ik katoenen truitjes ook gewoon lekker wapperig en luchtig en dus sexy!
Oh, en voor de schoenaddicts onder ons: de kiboots hier in Essaouira zijn de mooiste, ze hebben meer variatie en kleur dan in Marrakesh, dus nog een reden om naar Essaouira te komen!

kiboots2

Het blijkt dat Essaouira verkozen is als één van de tien beste vakantiebestemmingen ter wereld. I agree.

It´s a Hippie Highlight – aight!