HOTSPOTS

Fijn Plekje // FAIR + FAIR (A’dam)

[column width=”40%” padding=”5%”]

[/column][column width=”55%” padding=”0%”] Gisteren liep ik FAIR + FAIR binnen: een oud woonhuis dat omgezet is tot nieuw woonwarenhuis. Een winkel waarin het lijkt alsof je bij iemand thuis komt, en daar spulletjes kunt kopen. Zo stallen ze hun waar uit in de keuken, en loop je via een ouderwets smal trappetje omhoog naar de volgende verdieping.

De naam geeft natuurlijk genoeg weg: alle producten die verkocht worden, zijn op basis van fair trade, ecologische, up- of recycling en/of cradle to cradle principes. FAIR + FAIR heeft een breed scala aan producten: van ballonnen, servies en banken tot waspoeder, shawls en sieraden.

Dat voor het standaard praatje, want FAIR + FAIR is niet de zoveelste ‘eerlijke’ winkel. FAIR + FAIR zorgt er namelijk voor dat de winst die wordt gemaakt, wordt geïnvesteerd in huisvesting in ontwikkelingslanden.Als jij dus iets aanschaft, kun je op de website bekijken wat je investeert in een huis voor een ander. En daar kunnen ze heel makkelijk over zijn: “Vind je dat te idealistisch, klik dan op de close knop. Wij denken dat er genoeg mensen overblijven die dit wel interessant vinden.” Bam! That’s my style. ‘Sociaal ondernemerschap’, noemen ze dat. Het business model wijkt niet voor niets af van het reguliere kapitalistische model: FAIR + FAIR bevindt zich in een totaal ander speelveld, waar veel bedrijven en mensen, mijns inziens, naar op mogen kijken.

En eerlijk is eerlijk: de producten die ze er verkopen zijn ook nog eens super leuk. Zo vind ik het servies echt te gek: het is gemaakt van bamboo en maïs, afwasmachinebestendig (jawel!), en helemaal niet duur. Een fantastische winkel om je huis mee op te pimpen, maar ook ideaal om cadeaus voor anderen bij te kunnen kopen.

Nog een paar laatste leuke details:

– FAIR + FAIR geeft je graag (kosteloos) een stylingadvies voor je huis.

– Als je gaat verbouwen, kun je ook bouwadvies krijgen.

– Ze organiseren ook kunstexposities, lezingen en discussie-events.

Je krijgt aan de hand van m’n foto’s al een eerste indruk van de winkel, maar ga vooral eens langs. Je vindt de winkel op de Herengracht in Amsterdam. Je maakt dan niet alleen jezelf blij, maar ook (gegarandeerd) een ander! En dat voelt extra goed.[/column] [end_columns]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.