Hey you! Ja jij daar! Waarschijnlijk als je dit leest, word je je er bewust van dat je weer net even te lang aan het scrollen bent op het internet. Toch heeft de kop van dit artikel je doen overtuigen om het aan te klikken. Je hebt het aangeklikt terwijl je onderweg bent naar de dagelijkse routine van werk of ben je al richting huis aan. Misschien lig je uitgeteld op de bank alle belevenissen van de dag te verwerken. In je joggingsbroek met een bakje chips en net begonnen aan alweer de derde aflevering van Netflix (onder het mom van “ok lief, nog eeeeeentje dan”). Herkenbaar? Dan wil ik toch dat je je aandacht erbij houdt en je vragen te blijven waar je bent. In de trein, op je werk, thuis op de bank, you name it. Blijf en verroer je niet.

JUST DO IT!

Nike weet deze slogan al sinds de jaren ’90 door ons neus te boren. Ga het gewoon doen, denk er niet over na: Just Do It!. Toch lijkt het vinden van de juiste Just Do It! bij het sporten voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Want, beste Nike, het is toch helemaal niet leuk om in een afgesloten ruimte met gewichten te spelen? Of om met een knalrood hoofd aan te komen op je werk na een keer de fiets te hebben gepakt? Nee, veel liever gebruiken wij (ja, bijna allemaal) het veilige en geldige excuus dat we geen tijd hebben om sportief bezig te zijn.

JUST DON’T DO IT!

Ja, en daar ga jij nu heel snel eens mee ophouden. Just Don’t Do It! Want geloof mij, op een relatief laagdrempelige manier kan jij de weg naar jouw Just Do It! veel leuker maken. Daarbij geef ik je gelijk dat Just Do It! ietwat streng klinkt. Dus waarom zeggen wij als dromerige actievelingen niet tegen onszelf: Just Feel it!?

JUST FEEL IT!

Dit kan je naar mijn mening het beste voelen door je dag in te luiden met een zogeheten Free Spirit Running Training. Een training waarbij je geheel met jouw eigen invulling je zintuigen openzet om de overtollige kilo’s eraf te rennen. Hè, wat zeg ik? Overtollige kilo’s? Welnee, dat is helemaal niet de insteek van deze training. Deze training gaat om bewust rennen én daar intens van te gaan genieten. Als een kind die vrij en onbezonnen achter zijn voetbal rent. En misschien krijg je dit gelukzalige gevoel zo te pakken dat de ontevreden kilo’s er vanzelf afvliegen.

Processed with VSCO with f1 preset

Daarom 10 tips om een heerlijke Free Spirit Running Training te ervaren.

1. Een vrij gevoel ontstaat wanneer we onszelf geen beperkingen opleggen. Denk dus vooral in mogelijke routes in plaats van de af te leggen kilometers. Ren een rondje om een plas of volg het paardenpad in het bos. Om niet geheel te verdwalen in een natuurrijke omgeving, is het handig om van tevoren thuis de website www.runnermaps.nl te raadplegen. Bij het invoeren van jouw postcode, krijg je inzicht in routes die sportieve buren hebben afgelegd. Neem deze route voor het slapen gaan goed in je op en start de volgende dag meteen aan een nieuwe, af te leggen route!

2. Neem veranderingen van de seizoenen nauwkeurig waar in tijd en temperatuur. De winter kent korte dagen, de zomer eindeloos lange. De winter is nat en koud, de zomer is zonnig en warm. Toch hoeft dit verschil niet te betekenen om alleen in de zomer actief te zijn. Om die reden houd ik exact bij hoe laat het licht wordt en wat de temperatuur buiten is. Logisch, dat kan iedereen. Maar durf je ook al een half uur voordat het licht wordt in de ochtend te starten met je training? Als het weerbericht de avond daarvoor mij vertelt dat het een zonnige dag beloofd te worden, dan betekent dat een schitterende zonsopgang die ik niet wil missen. Hardlopen met seizoenen houdt voor mij in dat de natuur mij net die extra motivatie kan geven om er vroeg of laat op uit te gaan. Een leuke bijkomstigheid is ook dat wanneer je veel Free Spirit trainingen hebt gedaan, je vanzelf de routes weet die je het mooiste uitzicht geven.

Processed with VSCOcam with f2 preset

3. Groet iedereen die je tegenkomt. Iets dat ik heb geleerd toen ik in Australië woonde. Bezweet of niet: de Australiërs groeten je altijd! Het werkt daarom ontzettend motiverend om de mensen die je tegemoet loopt te zien als denkbeeldig pion om je afstanden te verleggen. Daarbij krijg je ook nog eens het gevoel door deze pionnen aangemoedigd te worden, net als bij een hardloopevenement. Het kan zijn dat je je in het begin ongemakkelijk voelt met jouw begroeting, omdat deze niet beantwoord wordt. Laat je er niet door afleiden en blijf doorgaan om iedereen te groeten: zelfs de mensen die van dezelfde richting komen.

4. Geen muziek is ook muziek. Het geluid van het gekwek van de eenden en ganzen, het stromende water van een stuw, de wind die langs de bomen suist, het geroezemoes van roeiers op het water of van een peloton fietsers die je inhaalt: het is allemaal muziek als je je daaraan overgeeft. Het waarnemen van al deze geluiden tijdens het rennen, geven het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. De geluiden maken je met de stap bewuster van de omgeving waar je rent. Raak je toch sneller uitgeput door het luisteren naar je eigen ademhaling, zet dan niet de heftige Just Do It!-playlist op van Spotify, maar bijvoorbeeld het nieuwe jazzy album van Gregory Porter of een ander kalmerend muziekje, zoals de playlist van de televisieserie Planet Earth. En heb je weleens geprobeerd het volume van de muziek te halveren? Zo blijf je toch in contact met de omgeving.

5. Je ruimt je geest op door ook met aandacht je omgeving op te ruimen. Neem van thuis een licht rugtasje mee, waar je tijdens het rennen afval in kan doen. Ik leg in mijn geval vaak aardig wat kilometers af en schrik daarbij van de hoeveelheid afval langs de weg. Het vinden van veel afval is helaas ook een aardige onderbreking van het rennen, maar alle kleine beetjes helpen! Probeer daarom telkens een nieuw stukje in jouw vaste (of nieuwe) route op te ruimen.

6. Heb altijd aandacht voor de pauzes die je inlast. Mijn looptrainer zei altijd “wanneer je één keer aan een pauzemoment denkt en daaraan overgeeft, zal je in het vervolg steeds vaker stoppen”. Dit is natuurlijk ontzettend waar, dat weten we zelf ook allemaal. Kies daarom bewust voor een pauzemoment en durf daar ook écht van te genieten! Kijk of je in de verte een mooi vlak stuk ziet dat uitkijkt over een natuurgebied waar je jouw rek- en strekoefeningen halverwege de run kan uitvoeren. Las maximaal een onderbreking in van een kwartier, anders worden je spieren veel te koud en vergroot het de kans op spierpijn de volgende dag.

7. Ik hou van yoga, maar ik hou net zo goed van hardlopen. Twee totaal verschillende werelden, maar hé: ze hebben elkaar heel hard nodig! Doordat ik al vanaf mijn zesde fanatiek hardloop, zijn mijn spieren korter dan kort, net als menig andere duursporter. Turn- of andere lenigheidsoefeningen zijn voor mij altijd een enorm (frustrerende) uitdaging geweest. Sinds ik mijn rust heb gevonden in yoga, merk ik dat ik hier baat bij heb tijdens het hardlopen. Mijn spieren voelen soepeler en zelfs leniger! Het is daarom nog leuker geworden om deze werelden te combineren. Als ik veel stress ervaar, las ik vaker een pauzemomentje in en doe ik een herhaling van yoga asana’s, zoals de zonnegroet. Op de website www.yogajournal.com vind je veel voorbeelden van staande asana’s. Bereid er drie voor en neem ze mee tijdens je Free Spirit Training!

8. Er valt zoveel te ontdekken in de wereld. Waar ik ook heenga in de wereld: mijn hardloopschoenen gaan altijd en overal mee naartoe. En dat moet jij ook doen! Hardlopen in het buitenland geeft je het ultieme gevoel van vrij zijn. Je hebt het gevoel je als een local te bewegen door de natuur en straten van het land. Doordat je op vakantie bent, neem je ook de tijd om je over te geven aan onverwachte, door jou ontdekte uitzichten. Een avontuur waarbij zelfs verdwalen leuk kan zijn: “uh señor, estoy perdido. Ja, verdwaald, ja. Lost!”. Zo kan je meteen oefenen aan de taal van de locals!

Processed with VSCO with f2 preset

9. We zijn heel goed in onszelf belonen, maar dit hoeft niet altijd in de vorm van eten. Weet je waarom? Omdat je tijdens deze training je zintuigen zo hebt verrijkt en gevuld met nieuwe, herleefde energie. Maar de wetenschap toont ook aan dat belonen een heel menselijk iets is. Beloon je daarom na deze training met het creëren van tijd en ruimte om in rust te herstellen, bijvoorbeeld door het lezen van een goed boek, het beantwoorden van een Pickwick-vraag tijdens een kop thee of door lekker in bad te gaan met kaarsjes om je heen en de geur van Rituals.

10. Schrijf op wat je tijdens jouw training hebt ervaren. Jouw resultaten hoef je niet vast te leggen in het aantal gelopen kilometers, de gelopen hartslag of jouw snelheid per kilometer. Dit kan motiveren, maar vaak vooral demotiveren. Bij deze training gaat het niet om het beste uit jezelf te halen. Het gaat erom wat je hebt gezien, gehoord, geroken en geproefd. Zo schrijf ik mijn ren-ervaring in mijn “one line a day”- dagboekje. Geloof mij, na verloop van tijd ben jij de schrijver van een natuurboek waarbij je zelf de hoofdrol hebt mogen spelen. Hoe leuk is het om te schrijven dat de bomen nu eindelijk in bloei staan? En dat de eendjes aan hun paartijd zijn begonnen? Of dat de zwanen nog steeds samen dobberen in het meer? Ik bedoel maar.

Ben je nog steeds waar je mij had beloofd te blijven? Nee? Heel goed. Of je nu al je route voor morgen aan het uitstippelen bent, je spullen bij elkaar aan het rapen bent of het weerbericht aan het checken bent: het zijn allemaal de juiste voorbereidingen naar jouw Just Feel It!-moment.

Geniet ervan!

Dit artikel is geschreven door Xantoucha, waarin zij als afgestudeerde sportmanager de aardse kant van hardlopen verbindt met zintuigelijke waarnemingen. Bekijk haar profiel en laat vooral even weten wat je van haar artikelen vindt!