REIZEN

Overzicht: Tips voor Kaapstad, Zuid-Afrika

Mocht jij in Kaapstad willen wonen of er gewoon een tijdje heen willen gaan, bij deze mijn tips! Weetjes over het land, de beste tips voor stranden, to do’s en insider info over hoe je je ter plekke vervoert en een huisje kan vinden. Heb je een vraag? Laat natuurlijk een reactie achter!

In 2010 woonde ik in Kaapstad. Dit jaar was ik terug voor werk en een vakantie en merkte ik op dat er heel veel dingen nog altijd hetzelfde waren. Ook kreeg ik na terugkomst weer veel vragen: waar moet ik heen, wat moet ik doen? Daarom dacht ik: waarom niet een overzicht van tips maken? Jarenlang stuurde ik namelijk een Word document naar vrienden-van-vrienden met mijn ‘local tips’. Bij deze een herziene versie en op het web!

Weetjes

Een brief aan Zuid-Afrika - 22

Weetje #1
Nee, damn it: Zuid-Afrika is niet ‘eng’! Ik vond het verbazingwekkend dat mensen nog steeds in 2016 tegen me zeiden: “durf je wel te gaan?”. Terwijl ik er al had gewoond! In 2010 probeerden mensen me bang te maken. Ik wilde er graag heen, maar toch bleven mensen me waarschuwen. Mensen durfden zelfs te vragen of ik mijn wapenvest wel bij me had. Hellue?! Doe normaal.
Ik heb me nergens zo thuis gevoeld als in Zuid-Afrika, en dat komt eigenlijk grotendeels door de openheid van de locals. De Zuid-Afrikanen zijn zo verschrikkelijk aardig, daar kunnen wij Nederlanders eigenlijk nog wat van leren. Natuurlijk is er armoede en criminaliteit, dus handel met gezond verstand. Ga niet de lompe toerist uithangen en denk na over wat je doet. Is het slim om ’s avonds alleen over straat te lopen? Nee, maar dat is het in mijn huidige woonplaats soms ook niet. Is het slim om op het strand je tas te laten liggen? Nee, maar dat is het in Nederland ook niet.
In Zuid-Afrika geldt over het algemeen: hoe jij je opstelt, zo zal een ander ook tegen je doen (een algemene levenswijsheid, denk je niet?). Wees relaxt en stel je open om mensen te leren kennen. Zeg gedag, vraag hoe het gaat en je zult zien dat je warm ontvangen wordt, door wie dan ook.

Weetje #2
Onderstaande tips hebben vooral betrekking op Kaapstad en de West-Kaap. Dit is de regio waar ik woonde en die ik het beste ken. Onthoud hierbij wel dat dit gebied het meest is verwesterd en ontwikkeld. Sommige mensen hebben een totaal andere indruk van Zuid-Afrika doordat ze bijvoorbeeld alleen Johannesburg en het Krugerpark hebben gezien. Dat kan! Het land verschilt per provincie en is erg divers. De mentaliteit van de mensen blijft echter overal hetzelfde. Het land is overal eigenlijk fantastisch!

Weetje #3
Voor mijn vertrek in 2010 heb ik het boekje “Cultuur Bewust!” gelezen. Over het algemeen raad ik iedereen aan een Cultuur Bewust!-boekje te lezen, waar je dan ook heengaat (voor korte of langere tijd). Er staan honderden weetjes in, waardoor je de achtergrond en cultuur van een land veel beter begrijpt. Zo kan jij weer beter anticiperen op situaties waar je minder bekend mee bent. Door de geschiedenis van Zuid-Afrika doe je er goed aan je te verdiepen in het land en bepaalde contexten te leren begrijpen.

Weetje #4
10 rand is momenteel ongeveer 60 eurocent. Ter vergelijking: zes jaar geleden was 10 rand ongeveer 1 euro. Dat betekent dat het land nóg goedkoper is geworden. Dat vind ik schrijnend voor het land; maar goed… Fijn voor jou als toerist of tijdelijke inwoner.

Weetje #5
Drink Savanna Dry en Amarula! Dit zijn echte Zuid-Afrikaanse drankjes en ze zijn beide heerlijk. Probeer wat biltong (gedroogd vlees, maar velen houden hier niet van), en natuurlijk een schapenkop als je in een township bent.. (iieeh).

Tips: Stranden

Een brief aan Zuid-Afrika - 14

Clifton #1, #2, #3 & #4
De Clifton stranden van Kaapstad vind ik enorm aangenaam om een middagje te niksen. Er is dan ook niet zoveel te doen, behalve dat je er keihard kunt relaxen. Maar dat is in feite wat je wilt op het strand, toch?
Persoonlijk ben ik het meeste fan van Clifton #3 (de bordjes staan op de weg aangegeven). Waarom? De stranden hebben een zogenaamde ‘naam’: zo staan #1 en #2 erom bekend dat het de “model beaches” zijn, #3 “gay beach” is en #4 “family beach” is. Op de laatste vind je dus veel kinderen en honden. Ik wil graag topless kunnen zonnen, en op Clifton #3 word ik logischerwijze niet aangestaard of raar aangekeken. Daarom ben ik fan van #3 ;). Op #4 kan je overigens ook een heerlijke massage krijgen!

Camps Bay
Camps Bay is een groter strand dan de Clifton stranden, is wat algemener en heeft een boulevard. Camps Bay is het ‘St. Tropez van Kaapstad’. Op het strand merk je dat op zich niet, aan de huizen achter de boulevard natuurlijk wel. Het strand heeft ook een leuke sfeer, maar is naar mijn mening wat minder ‘ontspannen’. Het is wel leuk om met een groep vrienden te hangen, drankjes te doen en met zonsondergang (op zondagavond!) bij Café Caprice af te sluiten met een goede cocktail. Ook fijn: er zit een Pick ’n Pay (de lokale Albert Heijn) op de boulevard, dus je kan ter plekke altijd iets kopen. Ik moet zeggen dat ik Camps Bay zes jaar geleden leuker vond, omdat toentertijd de restaurants en cafés allerlei ligbedden hadden (die zijn inmiddels allemaal verdwenen) en de sfeer relaxter was. De restaurants hebben nu vooral het posh-gehalte, dus wat dat betreft heeft het inderdaad meer gelijkenissen gekregen met St. Tropez (incl. de prijzen!).
Wel leuk: je hebt een natuurlijk zwembad, links van het grote strand. Hier kan je zwemmen zonder het gevoel te hebben dat je opgegeten gaat worden. Topless zonnen kan ik hier echter niet aanraden i.v.m. creepy starende mannetjes.

Boulders Beach
Even verderop vind je Boulders Beach: het strand van Simonstown. Hier ‘moet’ je wel een keer naartoe, want hier kan je op de foto met dé pinguïns! (Scoort altijd goed op Instagram.) Let op: je moet entree betalen en het strand is hartstikke toeristisch. Maar als je even door of over de eerste rotsen loopt, kom je op rustigere stranden uit. Hier kan je gerust de hele dag liggen, maar neem dan wel voldoende eten en drinken mee. Je vindt er verder namelijk helemaal niets. En beware: pinguïn-poep stinkt! De plaatjes zijn idyllischer dan de geur die je er constant ruikt.
Combineer je bezoek aan het strand met een bezoek aan Simonstown zelf, een schattig dorpje. Ga ook even langs de vismarkt in Kalk Bay, ga een hapje eten bij Cape to Cuba en eventueel rijd je daarna nog even naar…

Muizenberg
Altijd willen leren surfen? Dan is Muizenberg the place to be. Hier staan perfecte golven, waardoor het strand ideaal is voor de beginnende surfer. En ja, er zwemmen wel big white sharks in de oceanen in Zuid-Afrika. Adventure! Woehoeee!

Blouberg
De pro gaat echter niet naar Muizenberg, maar naar de andere kant: Blouberg! Hier vind je bizar veel kiteboarders. Mooi sfeertje, veel wind!

Llandudno & Hout Bay
Onder Kaapstad vind je de dorpjes Llandudno en Hout Bay met mooie strandjes. In Hout Bay is er tegenwoordig tussen vrijdagavond en zondag de ontzettend leuke Bay Harbour Market, die je nog even kunt toevoegen aan je bezoekje daar. Absoluut de moeite waard en vooral leuk op vrijdagavond!

Tips: To do’s!

Een brief aan Zuid-Afrika - 28

Tafelberg (beklimmen)
De Tafelberg is hét beeld van Kaapstad: hoe je er ook opkomt, daar moet je een keer bovenop staan! Let wel op: als het ‘kleedje’ erop ligt (wolken), dan gaat de kabelbaan niet. Mocht je niet een lange tijd in Kaapstad verblijven, kijk dan goed naar de weersvoorspelling om toch nog de Tafelberg af te kunnen vinken.
Eén van de fijnste dingen aan wonen in Kaapstad, vind ik, is dat je iedere dag wel iets avontuurlijks kunt doen. Er zijn dan ook honderden trails om de Tafelberg te kunnen beklimmen. Zo heb ik dit jaar de Plattenklip Gorge trail gelopen. Hierover wordt gezegd dat dit de ‘makkelijkste hike’ is. En ja, in principe ben ik het daar wel mee eens! Als je fit bent dan. Het is namelijk een grote natuurlijke trap. Daardoor is het wel een mega goede cardio work-out! Ga dus zeker niet als de zon het felste schijnt en neem voldoende water mee, you’ll need it!

Lion’s Head beklimmen met zonsondergang
Lion’s Head beklimmen is wel een klein ‘moetje’ tijdens je verblijf in Kaapstad. En die is wel een stuk uitdagender dan bovenstaande hike, maar daardoor wel een stuk avontuurlijker! Het begin van de hike is makkelijk; na een uurtje komt er een ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ optie. Ik ben voor de moeilijke optie gegaan, wat in feite betekent dat je een (relatief klein) stuk met ladders naar boven moet. Daardoor bespaar je tijd en het maakt de hike wel een stuk leuker. Zorg ervoor dat je twee uur voor zonsondergang vertrekt, zodat je boven nog een flinke dosis mooie foto’s kan maken. Ga echter na zonsondergang gelijk weer naar beneden, zodat je de makkelijke route terug kunt lopen of de ladders ‘gewoon’ nog kan zien (dat laatste hebben wij gedaan). Neem een zaklamp mee of zorg dat je mobiel goed is opgeladen, mocht je toch een lamp nodig hebben. En neem warme kleding mee voor boven, want er kan flink wat wind staan! Dan is het opeens heel koud. Geloof mij, ik heb de fout gemaakt om dat niet te doen, terwijl ik het ook (zoals jij nu) op een website had gelezen om wél te doen. Ha!

Neigbourgoods Market, Old Biscuit Mill & Woodstock
De Neighbourgoods Market op zaterdag in de alternatieve wijk Woodstock is een classic! Het is er altijd druk en je vindt er heerlijk eten en drinken en een boel gezelligheid. De markt is tussen 09.00 en 14.00 uur. Bovendien zitten er ook allerlei gezellige winkeltjes in de Old Biscuit Mill. Persoonlijk ben ik meer fan om na de markt de wijk in te gaan. Je vindt er namelijk bizar veel graffiti: tussen de straten, op huizen en grote gebouwen. Wander around, en je vindt er genoeg. Neem je camera dus mee! Op de grote weg (St. Albert) vind je tegenwoordig trouwens ook allerlei hippe conceptstores. Een toffe verandering, de wijk is alleen maar leuker geworden!

Wandelen in Woodstock

Shoppen @ Long Street, Greenmarket Square & Waterfront
Doe een dagje Long Street, de Greenmarket Square & Waterfront aan en ga SHOPPEN! Dat kan je hier namelijk héél goed. Extra leuk? Veel winkeltjes in en nabij Long Street zijn ateliers, waar de kleding zelf nog gemaakt wordt. Sowieso wordt veel kleding in Kaapstad zelf gemaakt. En dat is heel fijn (en fair) om te zien! Ik houd persoonlijk het meeste van de boetiekjes die je in en nabij Long Street vindt. De Greenmarket Square is natuurlijk compleet gericht op toeristen, maar je kunt er over het algemeen wel toffe spullen vinden. Vind je het niet fijn als iedere marktkraamhouder op je af komt rennen? (Wie wel?) Dan ben je beter af in de winkeltjes in en nabij Long Street, waar ze over het algemeen vaak dezelfde producten verkopen.
Dan, Waterfront. Tja, wat wil ik erover zeggen? Waterfront is blank-rijk-heaven, om het even heel hard te zeggen. Dat vind ik er niet leuk aan. Het is een wereld van verschil, zeker als je net nieuw bent in het land en je zo bewust wordt gemaakt van de verschillen tussen arm en rijk. Persoonlijk ben ik niet heel erg fan van Waterfront; je vindt er namelijk alle commerciële ketens die we kennen (H&M, Mango, enz.). Tegelijkertijd zit er één winkel waar je voor zou kunnen komen: The Lot. Gek genoeg is het wel leuk om er eens te lunchen en een wit wijntje te drinken! Maar niet te vaak. Sommige mensen voelen zich hier meer thuis dan ik, I guess! Long Street en de zijstraatjes winnen het voor mij, aangezien daar allerlei jonge, betaalbare designers en schattige fröbelwinkeltjes zitten.

Summer Sunset Concerts @ Kirstenbosch
Kom je in de lente/zomer naar Kaapstad (november – april)? Boek dan vast tickets voor de Summer Sunset Concerts in Kirstenbosch. Een uniek concert op een waanzinnige locatie. In Kirstenbosch vind je de botanische tuinen van Kaapstad; sowieso een bezoekje waard. Dit kun je natuurlijk ook voor aanvang van het concert bezoeken. Bij het concert vind je enorm veel locals, waardoor je als ’toerist’ echt even moet weten hoe het hier gaat. Er is in feite een deel van de botanische tuinen gereserveerd voor het concert, waar je aparte tickets voor moet kopen. (De tickets zijn erg goedkoop!) Je moet je eigen kleedje en je eigen drank en eten meenemen. Let op: er is absoluut geen wijn of bier ter plekke te koop! Het scheelt daarnaast ook nog eens veel geld, maar het is bijna on-Nederlands om te bedenken dat je alles zelf mee mag nemen.

Stappen!
Hier is in zes jaar wel een en ander in veranderd: Bree Street is namelijk het oude Long Street! Op Bree Street vind je tegenwoordig allerlei gezellige cafés waar mensen in en buiten staan om drankjes te doen. Het is een super gezellige straat! In Long Street vind je echter wel nog steeds de classic clubs waar je je vast en zeker ook een avondje kunt vermaken. Probeer een en ander uit. Wat o.a. leuk is in Longstreet: Zula (hiphop/commercieel), The Waiting Room (funk/hiphop/verschilt wel af en toe per avond), Hemisphere (commercieel), Fiction (house/trance-achtig) en Dubliner (de bubbels van Kaapstad), maar ontdek dit vooral zelf! Zoek je vermaak op zondagavond? Ga dan naar Café Caprice in Camps Bay. Een avondje Lower Main Road in studentenwijk Observatory (“Obs.”) kan ook leuk zijn.
Mzoli’s tipte ik zes jaar geleden ook standaard: dit is namelijk een feest in de township Khayelitsha; een kant van de stad waar je zeker niet voor moet wegkijken. Inmiddels is het feest echter flink veranderd; het is helemaal afgesloten en kan daardoor bizar druk zijn en een lichtelijk agressief sfeertje hebben. Bovendien is het niet verstandig om hier alleen met vrouwen heen te gaan. Schijnbaar kan het nog steeds the bomb zijn, maar verschilt het per keer. Ga erheen met een paar mannen. Neem een taxi en zorg dat je er rond 14 u bent en voor zonsondergang weer weggaat. Spreek eventueel met de taxichauffeur af (die je erheen bracht) dat hij je ook op een specifiek tijdstip weer op komt halen.

Chillen en surfen
Het ideale aan Kaapstad is dat het zowel een stad is waar je enorm veel vertier kunt hebben, als een stad die aanvoelt als een ontspannen afgelegen gebied. Kies een van bovenstaande stranden uit om een dag helemaal niets te doen. Leer surfen. Chill tussen de pinguïns. In Kaapstad kan dat allemaal. Seriously, what’s not to love?

Zwemmen?
Houd je van baantjes zwemmen met stunning uitzicht? Ga dan naar het zwembad in Sea Point.

Robbeneiland?
OK, ik zet deze er speciaal bij omdat veel mensen Kaapstad gelijkstellen aan een bezoek met Robbeneiland. “Daar moet je toch een keer geweest zijn,” wordt over het algemeen door iedere toerist gezegd. Daarom wil ik het volgende zeggen: ik snap dat je er geweest wilt zijn, maar je mist niet zoveel als je er niet heengaat. Mijn reden om in 2010 in Kaapstad te wonen, was om me te verdiepen in de Apartheid. Dan moest ik wel op Robbeneiland geweest zijn, toch? Eerlijk: het viel enorm tegen. Het is één grote toeristische bedoeling, met grote groepen mensen en heel veel bussen op het eiland, en zonder feeling. Mocht je alsnog heen willen gaan, boek dan op tijd je boot en stel je mentaal in dat het ook niet door zou kunnen gaan. Als de wind en golven namelijk te heftig zijn, varen de boten niet.

Tips: net buiten Kaapstad

Een brief aan Zuid-Afrika - 13

Chapmans Peak Drive
Een waanzinnig mooie route om te rijden is Chapmans Peak Drive. De meeste mensen rijden deze route onderweg naar Kaap de Goede Hoop. Ik vind Kaap de Goede Hoop lichtelijk overschat, omdat iedereen simpelweg een foto bij ‘het bord’ wil nemen. Ik zou aanraden de route de andere kant op te nemen (dus richting Kaapstad); dan rijd je langs de zee en heb je nog mooiere uitzichten. (Bijvoorbeeld na een dagje Boulders Beach!)

Wijn drinken!
Op een uurtje rijden ben je in wijn-walhalla Stellenbosch en Franschhoek. Wil je iets dichterbij huis blijven? Dan kan je ook altijd nog naar Constantia; het wijngebied van de stad zelf! Genoeg wijn in de buurt in ieder geval. Doe zeker een (of twee…) wijnproeverijen. Genieten geblazen!

Crystal Pools, Gordons Bay
Op nog geen uurtje rijden van Kaapstad waan je je opeens tussen tig watervallen. Het maakt het extra leuk omdat je er een echt ‘dagje uit’ van kunt maken: je maakt eerst een hike van ongeveer een uur, waarna je bij allerlei watervallen terecht komt. Je loopt eigenlijk (na dit uur) van de een naar de andere waterval. Op een warme dag kan het wel druk worden, waardoor het net een zwembad lijkt. Ga daarom wat vroeger of bijv. doordeweeks; dan heb je in ieder geval de locals niet. Als ik het me goed kan herinneren, zijn er in totaal zo’n 8 watervallen te bezoeken. Fantastisch!

Extra tijd? Sederbergen!
Een van de beste en mooiste herinneringen bevindt zich in Oasis Backpackers en de omgeving van de Cederberg Mountains; een gedeelte van Zuid-Afrika dat niet ontzettend bekend is bij toeristen. Het is beroemd voor spectaculaire landschappen en rotsvormingen evenals de alsmaar zeldzamer wordende Clanwilliam Cederboom. Ik heb er een hike van 9 uur gemaakt, die we konden lopen omdat de eigenaar van Oasis op een A4’tje de hike had uitgetekend. Het was dus letterlijk zoiets als: “ga bij de derde boom rechts en spring van de tweede rots af naar de volgende berg”. Vraag dus om de getekende hike bij de eigenaar van Oasis, ga met een groep vrienden, chill bij het mini zwembadje en heb het gevoel alsof je alleen op de wereld bent. De Sederbergen liggen op een paar uur rijden van Kaapstad; de weg ernaartoe is alleen al prachtig. Neem dan wel de weg binnendoor: een stuk N1, dan R301 en R303. Op die manier rijd je misschien wel 80 km p/u: maar het uitzicht is echt overweldigend. Sta om 5 uur op, om om 6 uur aan je hike te beginnen. Mijn gehele verslag over de hike vind je hier.

Tips: Vervoer

Een brief aan Zuid-Afrika - 12

Auto kopen
Zes jaar geleden had ik hier de meest briljante auto ever, en je vindt ze er nog steeds veel: een vintage groene Mercedes Benz! Ik had 0,0 verstand van auto’s, dat snap je: er moest (zelfs in die zes maanden) geregeld wat aan gedaan worden en hij reed 1/10 (doei milieu, doei geld!). Maar, voor heel even, heb ik er de meest waanzinnige routes mee gereden. Juist daar, tussen die prachtige bergen, was die hele beleving geweldig. Mocht je er wonen, dan kan je prima overwegen een auto te kopen. Bereid je wel voor op wat papierwerk, waar je in Zuid-Afrika soms nog uren voor in de rij moet staan. Op Gumtree.co.za (de lokale Marktplaats) kan je ook auto’s vinden.

Auto huren
Een auto huren zou ik echter aanraden als je voor kortere tijd in het land bent. Dat kan namelijk relatief goedkoop, en je bent gelijk wat beter verzekerd. Check bijvoorbeeld First Car Rental of Rentacheapie.

Taxi
Taxi’s zijn ook goedkoop in Zuid-Afrika. Het is wel aan te raden voor instappen een bedrag af te spreken, of een taxi te bestellen bij bijvoorbeeld Excite – een compleet betrouwbaar en goedkoop taxibedrijf. Uber is net beginnende in Zuid-Afrika en is relatief natuurlijk ook goedkoop.

Busjes
Wil je helemaal local-style gaan? Hop dan in een van die irritant-toeterende-witte-busjes. Je vindt ze op lange wegen die rechtdoor gaan, bijvoorbeeld tussen het station en Camps Bay (Victoria Road). Je zult het snel genoeg merken: als je langs de weg loopt, toeteren de witte busjes en roepen iets naar je. In eerste instantie schrik je er misschien zelfs een beetje van. In principe is het voor de local de goedkoopste manier van reizen in de stad. Je deelt het busje met circa 12 mensen en betaalt (in 2016) slechts 7 rand (50 cent!), waar je ook uitstapt. Geef van tevoren aan waar je eruit moet, dan stopt het busje daar (soms hebben ze een reminder nodig). Je hebt extra veel geluk als het een busje is waar de muziek hard staat en flink in gefeest wordt. Partaaay!

Tips: Reizen

Bovenop de Tafelberg

Garden Route
Als je in Kaapstad verblijft, moet je zeker de regio verkennen en de Garden Route (via Route 62) doen. In een notendop zie je het mooiste wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Het is waanzinnig! Tips voor de Garden Route zet ik zeer binnenkort in een apart artikel online…

Backpacken
Je kunt prima reizen door Zuid-Afrika door een auto te huren en zelf te rijden. Ben je alleen? Koop dan een ticket voor de Baz Bus. Deze hop-on-hop-off bus zet je af voor je volgende hostel en gaat langs de mooiste gebieden in het hele land. Ideaal voor backpackers! Ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Hostels
Je kunt waanzinnige hotels vinden in Zuid-Afrika, maar weet het volgende over de hostels: hostels in Zuid-Afrika kunnen qua hygiëne en luxe op hotels lijken, zijn gezellig en weer: goedkoop. Wil je dus relatief goedkoop reizen en nog veel meer mensen leren kennen? Verblijf gewoon in goede hostels. Check natuurlijk wel de reviews op TripAdvisor en boek een week of een paar dagen van tevoren, zodat je zeker bent van een goed hostel en je plek. Ik raad wel aan om een privé-kamer te huren als je bijvoorbeeld met z’n tweeën bent. Binnenkort deel ik in een apart artikel ook enkele hostels die ik kan aanraden!

Huisje vinden
Zoals in bijna ieder ander land, zijn er genoeg operators die je willen helpen met het vinden van een huisje, mocht je er langere tijd willen verblijven. Je kan ook vast een kijkje nemen op Gumtree.co.za. Fijner is echter, vind ik, om de eerste week in een hostel te verblijven of een kamer te huren via AirBNB en van daaruit op zoek te gaan naar mensen die er al langer wonen. Via-via kan je namelijk aan een waanzinnige kamer of mooi huis komen!

Welke wijk?
Eigenlijk heeft iedere wijk in Kaapstad zijn of haar eigen charme. Sea Point, omdat je dan altijd uitzicht hebt over zee. Green Point, omdat je dan in de liberale (gay) wijk zit, te midden van allerlei hippe cafés en restaurants. Bo-Kaap, want wie wil er niet in een gekleurd huisje wonen? Gardens of Tamboerskloof, super dichtbij het centrum en fijne vibes. Misschien juist wel Woodstock, want die alternatieve sfeer heeft geen enkele andere wijk. Of de studentenwijk Observatory, met haar eigen Long Street: Lower Main Road. Daarom is het des te fijner om er zelf eerst een tijdje te zijn, de stad te leren kennen en te kijken wat jij het fijnste vindt!

Zuid-Afrika is rijk aan natuur en cultuur: er is altijd wel wat tofs te doen. Bovenstaande is slechts een selectie uit een he-le-boel leuks. Je begrijpt: ik houd van deze stad. Onvoorwaardelijk veel! Zo erg zelfs, dat ik me hier meer thuisvoel dan in Amsterdam. Ik hoop dat dit een beginsel vormt voor jouw avonturen! HEEEEL VEEL PLEZIER & GENIET!

Foto’s zien? Bekijk mijn Instagram voor een impressie van al mijn tips, dat maakt het geheel een stukje ‘echter’! Speciaal voor jullie heb ik een vrolijk gifje gemaakt, want TJA, wie wil nou niet de boogie doen bovenop de Tafelberg?

Table_Mountain_Boogie

Meer lezen?

Heb je een vraag of een tip? Laat een reactie achter!

Let op! Dit artikel is geschreven in 2016 en natuurlijk aan verandering onderhevig 🙂