KUNST & CULTUUR

Boek: review // Before They Pass Away

Before they pass away cover

Before they pass away is een project van fotograaf Jimmy Nelson. In 2009 besloot hij 31 afgelegen en visueel unieke tribes te bezoeken. Hij wilde getuige zijn van hun aloude tradities, meedoen aan hun rituelen en ontdekken hoe de rest van de wereld dreigt om hun manier van leven voorgoed te veranderen. Maar nog belangrijker: hij wilde een ambitieus fotografisch document creëren wat de tand des tijds zou doorstaan. Een oeuvre dat een onvervangbaar verslag zou zijn van een snel verdwijnende wereld.

Nelson heeft uiteindelijk 29 tribes bezocht in 18 verschillende landen, zoals Ethiopië, Tanzania en Mongolië. Hij heeft de verschillende tribes gefotografeerd en heeft periodes met hen samengeleefd om hun wereld te leren kennen. Deze overweldigende en pure wereld heeft hij uiteindelijk vastgelegd in een boek, dat ook de titel ‘Before they pass away’ heeft. In dit boek van ruim 400 pagina’s maak je kennis met de verschillende culturen van de eeuwenoude tribes, het is een ode aan onze oorsprong. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de toespraak van Jimmy Nelson over het project en scroll verder naar beneden voor een voorproefje:

Before they pass away 1
De Kazakh Tribe uit Mongolië.
samburu
De Samburu Tribe uit Kenia.
Vanuatu
De Vanuatu Tribe van de Vanuatu eilanden.

Wil je meer zien? Je kunt het boek hier kopen. Ik heb zelf het geluk gehad dat ik het boek heb mogen lenen van iemand, het is namelijk wel prijzig. Ik vind het de prijs echter helemaal waard en ik overweeg daarom zelfs om hem nu alsnog aan te schaffen. Het is een ontzettend inspirerend boek en ik kan me helemaal voorstellen dat je het meerdere keren leest. Het is wel in het Engels, maar ik vond het persoonlijk heel goed te volgen. Voor meer informatie over het project en de fotograaf kun je op de website kijken. Veel kijk- en leesplezier!