ETEN

Recept: Ontbijt // Frisse havermout met superfoods

Ontbijten met een verse groene smoothie en een bord havermout. Ik zweer erbij. In de winter is de ‘ouderwetse’ warme havermout pap ideaal: voedzaam, gezond, vol energie en heerlijk warm natuurlijk. Lekker nostalgisch ook, met wat rozijntjes erin en een beetje honing of kaneelpoeder erdoor – net zoals vroeger. Nu ik de laatste maanden steeds meer bezig ben met het ‘verhaal’ achter mijn voeding; de herkomst, de bereiding, de toevoegingen – ben ik erachter gekomen dat er met havermout nog veel meer mogelijk is. Je kunt het bijvoorbeeld ‘raw’ eten; door het de avond van tevoren koud te bereiden en het in de koelkast te laten ‘weken’. De volgende ochtend is de haver zacht genoeg om te eten. Op deze manier komt er geen warmte aan te pas en blijven de voedingsstoffen nog beter in tact. Bijkomend voordeel: je havermout is hierdoor koud en fris, het lijkt zo meer op een havermout pudding! Ideaal voor de zomermaanden, of als afwisseling in de winter. Door de toevoeging van superfoods aan je havermout (zoals macaroot poeder, bijenpollen, goji bessen of moerbeien) geef je je ontbijt helemaal een boost… Over superfoods zal ik binnenkort een uitgebreid stuk schrijven met reviews, recept opties, tips, merkvoorkeur, etc.

Havermout
Dat het gezond is wist je al. Maar waarom eigenlijk?

 • Havermout bevat zeer veel vezels die snel zorgen voor een verzadigd gevoel
 • Het bevat veel eiwitten, weinig suiker en weinig vet
 • Het verlaagt je bloedsuikerspiegel (minder pieken in je bloedsuikerspiegel) dankzij een lage Glycemische Idex van 49.
 • Het geeft je voor een lange tijd stabiele energie
 • Wanneer je het regelmatig eet, verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel

Koop je havermout bij de natuurwinkel om er zeker van te zijn dat het 100% biologisch is. Leef je op een budget, dan is een 100% natuurlijke havermout (dus geen toevoegingen of een mengsel van tarwe en havervlokken) van de supermarkt ook prima. Check altijd het label even – er moet 100% havermout staan bij de ingrediënten: Quaker is een goede optie. Havermout zelf bevat geen gluten, wel kan het sporen van gluten bevatten. Dit vormt alleen een probleem voor mensen met een zware gluten intolerantie. Provena heeft een 100% glutenvrije variant!

Melk
Bereid het met vegan melk! Amandelmelk is mijn favoriet – maar dat heeft wel een vrij sterke smaak. Probeer het eens met havermelk of rijstemelk – allebei heerlijk! Met water bereiden kan ook, dat is natuurlijk helemaal verantwoord. Ik vind dit echter veel minder lekker – en heb het geld er wel voor over om mijn dag met een volwaardig en verrukkelijk ontbijt te beginnen! Kies je toch voor koemelk – koop dat een biologische variant (bio-dynamisch is nog beter).

Het recept
Een paar weken geleden kwam ik op Pinterest een recept tegen voor een bananen-chia-pudding. Zoals dat gaat op Pinterest kreeg ik meteen honger. Ik wilde dit gezonde toetje maken, nu! Toevallig had ik de ingrediënten (water, amandelmelk, banaan, chia zaadjes, honing & vanille extract) in huis! Ik snelde de keuken in, maakte het super simpele gerecht klaar, zette het in de koelkast en wachtte geduldig 2 uur (ok, 4o minuten) tot het koud was. Terwijl ik smulde van mijn gezonde creatie (en mijn eerste gepinde recept wat ik ook daadwerkelijk had gemaakt – hurray) bedacht ik me dat ik op deze manier nog veel meer variaties kon maken… Met bruine rijst bijvoorbeeld – dan krijg je een gezonde variant van het rijstepapje. Of met haver, dan kun je een gezond ontbijt maken dat smaakt als een toetje! Met dit in gedachte snelde ik opnieuw mijn keuken in. In een blender gooide ik (met liefde, met liefde!) van alles bij elkaar wat me lekker, gezond en voedzaam leek als ontbijt. Het was letterlijk een experiment. De volgende dag haalde ik mijn creatie uit de koelkast en met grote ogen (en een knorrende maag) nam ik een hapje – heerlijk!! Sindsdien heb ik mijn experimentele ontbijt meerdere malen gemaakt – met succes. Het recept:

Frisse Raw Havermout met Superfoods

Havermout pap:

 • 300 ml melk naar keuze (amandel/haver/rijste/soja/biologische koemelk)
 • 50 gram havermout
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 2 eetlepels chia zaadjes
 • 1/2 banaan
 • 1/4 mango
 • 1 handvol gemengde noten
 • 1 handvol rozijnen
 • Optioneel: 1 hand vol zilvervlies rijst (gekookt)
 • Optioneel: 2 schepjes proteïne poeder vanille smaak

Garnering:

 • Vers fruit naar keuze
 • Verse munt
 • Optioneel: Superfoods zoals bijenpollen, goji bessen en moerbeien

Gooi (met liefde) alle ingrediënten voor de havermout pap in de blender. Wil je de pap een beetje ‘crunchy’, blend alles behalve de noten dan eerst en voeg de noten op het laatst aan toe – pulseer dit een paar keer zodat ze grof (i.p.v. fijngehakt) blijven. Houd je van een dikke, stevige pap of ben je een fanatieke sporter? Voeg er dan zilvervliesrijst en proteïne poeder aan toe. Zet het mengsel een hele nacht weg en serveer het de volgende ochtend met vers fruit en een beetje munt. Heerlijk, gezond en voedzaam.

Wil je op de hoogte blijven van mijn recepten en tips? Volg me dan op Instagram, volg mijn RAW Pinterest Board of bezoek mijn foodblog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.