ETEN

Review // Kromkommer

Krommunity review1

Kromkommer is een initiatief tegen voedselverspilling. Ze brengen gekke groente – die vanwege hun vorm, kleur, grootte óf overproductie anders worden verspild – terug in de keten. Wist je namelijk, dat er gemiddeld zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland wordt verspild vanwege hun ‘looks’?

Dat vind ik heel krom, inderdaad. Zielig eigenlijk. En vreselijk zonde. Nu vind ik in eerste instantie dat alle ‘soorten’ geaccepteerd zouden moeten worden door de consument (we zijn allemaal gelijk, en zo ook groente!), maar Kromkommer biedt voor nu een uitstekende oplossing.

Door middel van de Krommunity organiseren ze van boer tot bord allerlei activiteiten om gekke groente weer op de kaart te zetten. Ze zijn in mei begonnen met een soeplijn, en daarvan mocht ik er van de week twee reviewen:

Krommunity Kromkommer review1
Een moderne en leuke (recycle) verpakking; op de voorkant lees je hoeveel groente je red als je het soepje koopt. Zo red je bij de tomatensoep een halve kilo tomaten, en bij de wortelsoep 160 gram wortels. Een pakje bleek precies goed voor 2 personen (hoezo 3? Of eten wij zoveel?) en zijn 3,79- per stuk.
Krommunity Kromkommer review2
Op de achterkant lees je precies wat er in zit. Er is geen e-nummer of iets in die trant in terug te vinden. Fijn!
Krommunity Kromkommer review3
Het verhaal van Kromkommer; en de gezichten achter dit initiatief: Chantal, Jente en Lisanne. Leuk!
Krommunity Kromkommer review5
De tomatensoep is licht en heel zuiver van smaak. Er zit dan ook 70 % tomaat in. Er zitten gele tomaatjes in, waardoor het heel speels en extra lekker wordt. Heel erg mijn smaak!
Krommunity review2
De wortelsoep is ook licht en daarom ideaal voor bijvoorbeeld de lunch. Ik had er enkele hazelnootjes doorheen gegooid; dit zorgde bij mij voor net iets meer lekkere bite. De smaak is lekker, maar de wortel is niet super overheersend (er zit 30 % wortel in). De combinatie van smaken, met o.a. knolselderij en sinaasappelsap, zorgen voor een frisse smaak.
Krommunity Kromkommer review4
In mijn pakketje zaten allerlei toffe ansichtkaartjes met de ‘gekke groente’. Zo zie je dus eigenlijk, wat je normaal gesproken nooit ziet.
Krommunity Kromkommer tasje
Ik had er ook een leuk katoenen tasje bij gekregen. Ik vind ‘m vooral cool omdat er “Recht, maar dan anders” op staat. Briljant.

Al met al word ik heel erg enthousiast van het initiatief en kijk ik uit naar wat de Krommunity ons in de toekomst nog meer gaat brengen! Een tof initiatief waarvan ik hoop dat je ‘m onthoudt, en misschien af en toe een soepje van koopt.

Kromkommer soepen zijn te koop bij WAARGroos en Buiten. Ook zijn de soepen online te koop. Vandaag staat Kromkommer ook op de Food Bazaar in Trouw, Amsterdam. Vertel: wat vind jij van Kromkommer, en ga je binnenkort ook eens een soepje scoren?

Liefs, Marte

Je kunt me volgen op Instagram (@mh_marte), Twitter (@modernehippies) en Facebook (/martevanliere).