HOTSPOTS

Fijn Plekje // Roggebotstaete in Dronten

Onlangs vroeg ik de 5 W’s aan Lennard Duijvestijn over Roggebotstaete: een ecologisch landgoed in het natuurgebied van Flevoland, waarbij natuurbeleving, inspiratie en creatie centraal staat:

WIE // Maak kennis met Lennard Duijvestijn, een 29-jarige vrijbuiter die na een korte carrière in het bedrijfsleven op zijn 27e besloot om nooit meer te werken.
“Ik verliet Amsterdam en een management traineeship om terug te gaan naar Flevoland en belandde als vrijwilliger bij Landgoed Roggebotstaete. De natuur en ruimte zorgden er voor dat ik mijn energie helemaal terugvond en nu werk ik samen met Eric Rutte aan de ontwikkeling van het landgoed. Hierbij krijgen we ook steun van andere partijen zoals de Triodos Foundation, de Vlinderstichting en Kwintes, een zorginstelling die zwerfjongeren begeleidt hier op het landgoed.”

20140524-235227.jpg

WAT // Lennard verteld ons wat Roggebotstaete allemaal te bieden heeft!
“Roggebotstaete is een gastvrije plek waar natuurbeleving, inspiratie en creatie centraal staan. Het landgoed heeft de capaciteit en de potentie om evenementen, uitjes, workshops en (re-)integratieprojecten te organiseren en te huisvesten. Van zomerdiners tot overnachtingen in een Mongoolse yurt. Van rauwe mannenweekenden tot teambuildingworkshops. Van biologisch koken tot yogakampen. Roggebotstaete biedt iedereen de mogelijkheid om in een rustige omgeving te leren, te recreëren en zich te ontwikkelen. De vele zeldzame bloemen en dieren maken het tot een heerlijke plek. Nu willen we graag het landgoed met veel meer mensen gaan delen en de bijzondere natuur verder ontwikkelen. Daarom gaan we nu een vlinder- en bijenparadijs realiseren, een leemoven bouwen voor workshops en zonnepanelen aanschaffen zodat we energie kunnen opwekken. We zijn volledig off-grid; energie en water willen we zelf gaan opwekken.”

20140524-235245.jpg

WAAR // Waar kunnen we deze bijzondere plek vinden? En wat maakt deze locatie zo uniek?
“Op slechts een uur rijden van Amsterdam ben je in een wereld van rust en robuuste natuur. We liggen precies op de scheidslijn tussen oud en nieuw land; Kampen en Dronten. De weidsheid van het landgoed wordt aangevuld met 800 hectare bosgebied aan de ene kant en een waterrijk vogelgebied aan de andere kant. Geen plek in Nederland is geschikter voor een bijenparadijs, daarvoor is namelijk een enorme ruimte aan onbespoten natuur nodig.”

20140524-235430.jpg

WAAROM // Waarom is een plek als Roggebotstaete belangrijker dan ooit?
“Zoals de afgelopen weekend overleden Wubbo Ockels het al zei: We moeten een ander pad kiezen. ‘Laten we het menselijke tijdperk begroeten. Laten we stoppen met het vernietigen van de aarde, van de mensheid, van ons.’ Landgoed Roggebotstaete is een voorbeeld en inspiratieplek voor dat andere pad. Wij kiezen ervoor om de natuur verder te ontwikkelen en tegelijkertijd mensen weer te laten leren wat de natuur voor goeds kan brengen. Zelf heb ik salaris en een ambitieuze carrière ingeruild voor de voldoening van fysieke arbeid en het versterken van de natuur.”

20140524-235254.jpg

WANNEER // Er loopt momenteel een crowdfundingcampagne, tot wanneer kunnen we nog een bijdrage leveren? En wanneer worden de volgende projecten gerealiseerd?
“Maandag 12 mei zijn we begonnen met de crowdfundingcampagne. De campagne duurt tot 12 juli. Als de campagne een succes is, kunnen we direct zonnepanelen aanschaffen om energie op te wekken. De bouw van de leemoven zal in juli en augustus plaatsvinden. De realisatie van het vlinder- en bijenparadijs beslaat ongeveer de komende twee jaar. Naast de bouw van een unieke bijenstal zullen we aankomend najaar vier hectare vlinderweide inzaaien, wilde bijenhotels bouwen en zal Wageningen Universiteit onderzoek doen naar onze bijen en ons aangeven welke bloemen wij extra moeten inzaaien om het paradijs uit te breiden.”

20140524-235236.jpg

Last but not least…
“Onderdeel van de crowdfundingcampagne is het MIDZOMER BLUESY BIJEN DINER op zaterdag 21 juni. Dit is de feestelijke opening van de bijenstal met prachtig gedekte lange tafels met leuke mensen, een topchef die fantastische gerechten maakt, Jellyfish Festival muzikanten, een kampvuur en hartverwarmende muzikale intermezzo’s.”

Klinkt goed Lennard, dank voor het delen van deze achtergronden. Een inspirerend initiatief en om jou te citeren, het klinkt inderdaad als ‘de perfecte oplaadplek voor de moderne stadshippie’!

Landgoed Roggebotstaete
Adres: Vossemeerdijk 6, 8251 PN Dronten
Telefoon: 0321-315763
Navigatie: Houd voor het instellen van de navigatie Vossemeerdijk 30 aan, het landgoed bevindt zich 100 meter na de Boomkwekerij
Meer informatie over de crowdfunding campagne via www.crowdaboutnow.nl/roggebotstaete
Meer informatie over Roggebotstaete via de website