NEDERLAND

Rotterdam City Guide: kunst & cultuur tips

De toonaangevende reisgids Lonely Planet heeft Rotterdam verkozen tot nummer vijf in de top tien van ’topsteden van de wereld’. Het is de enige Nederlandse stad in de lijst van Lonely Planet’s Best in Travel 2016. En hey, I can’t blame them. Het is een creatieve vrijhaven. Ruig en origineel. Alles wat qua creativiteit in Rotterdam verzonnen wordt, wordt later elders in het land overgenomen (en ja: dat zeg ik als “Amsterdammer”).

Om Lonely Planet dit jaar bij te staan, geef ik je vandaag enkele “underground” tips op het gebied van kunst en cultuur. Want ja: ik kan de alom bekende Kunsthal, Markthal en Boijmans Van Beuningen wel gaan opnoemen (ook absolute aanraders), maar Rotterdam is juist zóveel meer dan dat. Ik deed inspiratie op bij enkele échte Rotterdammers, en ging vervolgens een dag op stap met de puurste: mijn bloedeigen vader, die er vlak na de Tweede Wereldoorlog is geboren. Samen zorgde dat voor de volgende mix, waarmee we hopen jou ook enthousiast te maken.

Het Schieblock met o.a. GROOS

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-17

 

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 5

In plaats van het centrum in te lopen, raad ik je aan eens een bezoekje te nemen aan het Schieblock. Een creatief bolwerk die is ontstaan door kantorenleegstand en de economische crisis. Het Schieblock bestaat uit twee hoofdonderdelen: de studio’s en de semi-publieke ruimtes. De studio’s zijn bedoeld om geconcentreerd te kunnen werken en wordt vooral gebruikt door fotografen, grafisch ontwerpers, illustratoren, architecten en journalisten. De publieke ruimtes zijn bedoeld voor ontmoeting, interactie en performance. En die publieke ruimtes zijn juist zo leuk voor ons.

Eén van die publieke ruimtes is GROOS, een Rotterdams warenhuis met enkel Rotterdamse producten. Kan je niet kiezen? Kies dan voor de GROOS DOOS, een gevarieerde selectie van Rotterdamse producten.

Schieblock
Schiekade 189-III
www.schieblock.com

GROOS
Schiekade 203
www.groosrotterdam.nl

De Luchtsingel

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 4

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 3

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 6

De Luchtsingel is verbonden aan het Schieblock, maar is een ander prachtig project. Deze brug verbindt Rotterdam Noord namelijk met het centrum en brengt nieuw leven in een vergeten gebied. Dit stuk stad deed al jaren niet meer mee en werd gedomineerd door leegstand en verwaarlozing. Met de realisatie van de Luchtsingel wordt er weer verbinding gemaakt tussen het centraal station en Noord en tussen Noord en de Binnenrotte. De Luchtsingel valt misschien niet gelijk op, totdat je er overheen loopt: hij is knalgeel, met eindeloos veel namen van de mensen die de brug hebben gesponsord.

Een project dat bij De Luchtsingel hoort is het DakAkker en DakPaviljoen; tegelijkertijd is het ook een publieke ruimte van het Schieblock. Terwijl je de studio’s in het Schieblock aan je voorbij ziet gaan, kom je daar op de bovenste etage uit. Een unieke plek waar bijzondere en vergeten groentes en fruit worden gekweekt en in de keuken mee wordt gewerkt. Bij lekker weer is het een feest om buiten een hapje te eten, maar er wordt momenteel ook gewerkt aan een tof café binnen.

Luchtsingel
Schiekade 189-303
www.luchtsingel.org

DakAkker & DakPaviljoen
Schiekade 189 – 7e etage
www.luchtsingel.org/locaties/dakakker

Avenue

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 8

Door de heren en dame achter enkele hotspots in Rotterdam (de Biergarten Rotterdam, de Ontbijtbar en de The Suicide Club) is er sinds kort een nieuwe pop-up bar + galerie geopend: Avenue. Een prachtige open ruimte met enkele grote kunstwerken. Borrelen tussen kunst dus, een goede mix. Snel gaan, want slechts open tot 7 februari.

Avenue
Kruisplein 153
Geen website, wel Facebook

International Film Festival

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 2

De stad op een andere manier beleven? Ga dan zeker eens naar Het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Tijdens het IFFR worden de nieuwste speelfilms, documentaires en korte films gedraaid. Bovendien maken de bijbehorende tentoonstellingen, muzikale optredens, talkshows en drukbezochte afterparty’s van Rotterdam twaalf dagen de opwindendste filmhoofdstad van Nederland. De stad krijgt er een andere vibe door, en die is bijzonder aangenaam. Tip: de openingsfilm is dit jaar Beyond Sleep – naar het boek van W.F. Hermans, Nooit meer slapen.

Kan je niet naar het festival, maar ben je wel op zoek naar een filmhuis? Bezoek dan Cinerama of Lantarenvenster.

International Film Festival
27 januari – 7 februari
www.iffr.com

Cinerama
Westblaak 18
www.cineramabios.nl

Lantarenvenster
Otto Reuchlinweg 996
www.lantarenvenster.nl

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 22

Leestip: Vorig jaar sliep ik in het fijne CitizenM hotel en bezocht ik het IFFR. Lees mijn report hier terug.

Kijk-Kubus

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 9

De Kubuswoning, ook wel paal- of boomwoning genoemd, is een ontwerp van architect Piet Blom. Hij wilde een soort dorp in de grote stad ontwerpen, waarbij hij de huizen zag als bomen en het hele complex als een bos. Dit uitgangspunt verklaart ook meteen de naam ‘Blaakse Bos’ dat het gegeven is. De kubussen zijn als het ware gekanteld, waardoor drie zijdes naar de grond gericht zijn en drie naar de hemel. Op de (verkeersvrije) promenade onder de kubuswoningen bevinden zich kleinschalige bedrijven, winkels, een school en een speelruimte voor kinderen. De Kijk-Kubus is een ingerichte museumwoning in het Blaakse Bos, speciaal ontworpen en gemaakt om de bezoeker een indruk te geven hoe in een kubuswoning geleefd wordt. Een duizelingwekkende bedoening; bijzonder om te realiseren dat mensen daadwerkelijk op deze manier wonen.

Kijk-Kubus
Overblaak 71
www.kubuswoning.nl

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-18

NAi Boekverkopers

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-11

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 19

Ben je op zoek naar een uniek, mooi boek op het gebied van architectuur, stedenbouw, design en landschapsarchitectuur? NAi Boekverkopers is the place to be. De boekhandel bevindt zich op een prachtige locatie in het culturele hart van de stad – het Museumpark – in het (tijdelijke) modemuseum Het Nieuwe Instituut.

Door de jaren heen heeft NAi Boekverkopers zich ontwikkeld tot een boekhandel waar zowel de professional als de geïnteresseerde museumbezoeker vindt wat hij zoekt.

NAi Boekverkopers @ Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
www.naibooksellers.nl

Aloha Bar

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 12

Cultureel jeugdsentiment: Tropicana! Man man man, wat kan ik me de dagen daar nog goed herinneren. Het zwembad moest in 2010 helaas gesloten worden, maar zoals het de Rotterdammers betaamd, weten ze daar wel raad mee. Het oude zwembad is nu omgetoverd tot bar en cultuurcentrum. Zo zit je in de Aloha Bar te borrelen op de bodem van het buitenbad en hang je in strandstoelen mét panoramisch uitzicht over de Maas. Het eten hebben we getest en blijkt ook bijzonder origineel en goed!

Ook leuk: RotterZwam, de paddenstoelenkwekerij naast Aloha Bar. Hier wordt hard gewerkt aan lokale voedselproductie met behulp van paddenstoelen, wormen en koffiedik. Vooraf kun je een rondleiding aanvragen of je opgeven voor een workshop.

Aloha Bar
Maasboulevard 100
www.alohabar.nl

RotterZwam
Maasboulevard 100
www.rotterzwam.nl

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-13

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-14

Wandeling door de Maastunnel

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 20

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-15

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 1

Je kunt niet alleen rijden door de Maastunnel, maar ook lopen. En dat moet je als ’toerist’ echt even weten en is zeker een bezoekje waard. Door middel van de enorm steile en oude roltrappen (die hier en daar hard gepiep van ouderdom geven) wordt het namelijk een groot avontuur. Eenmaal beneden bevind je je even onder die prachtige Maas. Extra bijzonder: het is voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt en dus nog één van de weinige stukken dat over is in de stad. Dat geeft het geheel een bijzonder en imposant gevoel.

Persoonlijk detail: hier speelde mijn vader altijd toen hij klein was.

Maastunnel
Voetgangerstunnel (parkeren kan bijv. bij Parkhaven)

Fenix Food Factory & Deliplein

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-16

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - 21

In de Fenixloods op de Kaap kun je terecht voor oer-Rotterdamse lekkernijen en heel veel gezelligheid. Zeven ondernemers zijn te vinden in de Fenix Food Factory. Zoals de Kaapse Brouwers, met naast een bierlokaal om te proeven, ook een schat aan bieren in de winkel. Tegenover het bierlokaal zit Jordy’s Bakery, met zuurdesembrood waar je het water van in de mond loopt. Een absolute aanrader voor je boodschappen en de middag- én avondborrel met je vrienden.

Terwijl je er toch bent: doe gelijk een rondje op het Deliplein dat er tegenover ligt. Daar vind je allerlei gezellige winkeltjes, cafés en restaurants.

Fenix Food Factory & Deliplein
Veerlaan 19D
www.fenixfoodfactory.nl

Witte de Withkwartier

rotterdam-city-guide-kunst-en-cultuur-tips-10

De Witte de Withstraat barst van de gezelligheid en is één van de leukste straten van Rotterdam: bezoek bijvoorbeeld Showroom Mama, doe drankjes bij NRC, overnacht bij het King Kong Hostel en dans tot in de late uurtjes bij Blender. Extra tip: bezoek ook eens De Wereld van het Witte de Withfestival. Drie dagen kunst, muziek, exposities, films, mode en nóg meer gezelligheid.

Witte de Withkwartier
O.a. Witte de Withstraat, Hartmanstraat, Schilderstraat

En voor iedereen die niet uit 010 komt en hier graag meer informatie over wil (want ja, dat wil je): check de website van Rotterdam Info en bekijk waarom Rotterdam door Lonely Planet’s Best in travel uitgeroepen is tot één van de 10 top steden van de wereld om in 2016 te bezoeken. Lonely Planet heeft er zelfs een miniguide over gemaakt (niet te koop)!

Bewaar deze tips op Pinterest:

Rotterdam City Guide Kunst en Cultuur Tips - cover

Win!

Rotterdam Info biedt twee Lonely Planet Hotel arrangementen aan mét overnachting (ss Rotterdam of King Kong Hostel) en de miniguide. Super leuk, want het is oprecht nog leuker als je er een nacht kunt slapen! Bekijk de actie hier op de site, vul dit formulier in en deel deze afbeelding via de Facebookpagina van Rotterdam Info.

Dus vertel, welke hotspot ga jij binnenkort bezoeken?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rotterdam Info. Lees de disclaimer voor meer info.