ETEN, HOTSPOTS

Fijn Plekje // SOTTO (A’dam)

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid12

Ik schaam me niet om op een wat oma-achtige wijze te stellen dat de maanden waarin ik in Italië heb gewoond, behoren tot de mooiste tijd van mijn leven tot nu toe. Dat kwam door de fantastische mensen, de prachtige omgeving en musea, aangevuld met onbeperkt uitgaan doordeweeks (we moeten wel eerlijk blijven, haha), maar bovenal door het eten. Dat houdt daar perfectie, liefde en passie in. Als je eenmaal écht goed gegeten hebt in Italië, heb je in Nederland eigenlijk een probleem. Zomaar ergens een pastaatje bestellen, zit er niet meer in. Wat voorheen smaakte als Italiaans ijs, is vanaf dat moment een grote deceptie. Een trip naar Napels maakt het allemaal nog veel erger. Ook pizza kun je dan in Nederland niet meer naar binnen werken zonder jezelf te moeten bedwingen de woorden van Jim Carrey te herhalen: I had better.

Maar nu, lieve mensen, is er SOTTO. Bij dit restaurant in Zuid maken ze de beste pizza die ik tot nu toe in Amsterdam heb mogen proeven. Dat is niet voor niets zo. Eigenaren Roy en Omar volgen de echt Napolitaanse traditie. Ze hebben een opleiding in Napels gedaan om de fijne kneepjes van het vak te leren en zijn nu met SOTTO als enige in de Benelux erkend door de Associazione Verace Pizza Napoletana als bereider van de ware Napolitaanse pizza. Het geheim zit hem in de hoogwaardige kwaliteit van alle producten die ze gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld alleen San Marzano tomaten afkomstig van de Vesuvius goed genoeg, en wordt elke pizza belegd met buffelmozzarella. Moderne Hippie Marte en ik hebben er afgelopen woensdag gegeten en we waren beiden helemaal weg van de pizza Tartufo… Goddelijk!

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid02

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid03

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid04

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid05

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid06

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid07

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid08

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid09

SOTTO Restaurant Amsterdam Zuid10

Oja, nu ik dit toch schrijf wil ik graag even een mythe de wereld uit helpen. Een écht Napolitaanse – en dus goede – pizza heeft niet een puur knapperige bodem. Een echt goede pizza heeft een bodem die vanbuiten krokant is, maar vanbinnen nog zacht. De bodem moet wél dun zijn en als je een punt met de hand wil eten, hoort het deeg naar beneden te hangen omdat het inclusief beleg ontzettend smeuïg is geworden. Een makkelijk eetbare, kaarsrechte punt mag dan wel knapperig zijn, maar dat betekent dat het deeg uitgedroogd is. Dan is de pizza niet op de goede temperatuur of juist te lang gebakken. Geloof me; minder knapperig is lekkerder.

Zo. En nu allemaal zo snel mogelijk eens een bezoekje aan SOTTO brengen!

SOTTO
Amstelveenseweg 89
1075 VW Amsterdam
020-2239000
www.sottopizza.nl

Overigens heb ik vaker over Italië geschreven op de site. Lees bijvoorbeeld mijn tips voor als je naar Milaan gaat (en hier is nog een artikel met tips voor in Milaan) en mijn tips voor als je naar Florence gaat.