REIZEN

7 Travel Tips: Sri Lanka // Positief reisadvies

IMG_3722

Momenteel verblijf ik in het tropische Sri Lanka, in Arugam Bay aan de oostkust om precies te zijn. Arugam Bay is een hippie verantwoord vissers- en surfdorp, gelegen aan een paradijselijk palmboomstrand en naast het meest veelzijdige natuurgebied van het land: het Yale National Park. Een andere reden voor mij om hier naartoe te komen is de world class right hand point break (vakjargon voor een mooie golf waar je heel goed op kan surfen ;)) die op het rif voor het dorp breekt.

Sri Lanka dus, een prachtig en nog vrij ongerept eiland waar de olifanten, luipaarden en apen gewoon nog in het wild rondlopen, waar cacao, tropisch fruit, kokosnoten, kruiden en de beste thee ter wereld wilderig groeien, waar de mensen erg vriendelijk zijn en het land schoon is. Wat een droombestemming!

Een ander bijzondere eigenschap van het eiland is dat het twee seizoenen heeft. Van april tot en met september is het regenseizoen aan de westkust en is de oostkust droog. En de andere zes maanden is het precies andersom; uniek voor een relatief klein eiland zoals Sri Lanka. Daarmee is het dan ook een top bestemming waar je het gehele jaar goed terecht kan.

Er zijn een paar redenen waarom Sri Lanka nog steeds redelijk onontdekt is. In 2004 heeft de tsunami grote delen van het land met de grond gelijk gemaakt, je hoort het nog dagelijks hoe mensen alles zijn kwijtgeraakt en hoe lang het duurt om er weer bovenop te komen. Iets wat minimaal net zo veel invloed heeft gehad maar wat minder besproken wordt is de oorlog tussen de Sri Lankanen en de Tamil tijgers. Jaren heeft deze onrust ervoor gezorgd dat Sri Lanka een negatief reisadvies had.

Pas in 2009 is deze burgeroorlog beslecht en is de rust wedergekeerd in het land. Dat betekent dat het land eigenlijk net pas in opkomst is. Iedereen voelt dit en heeft er zin in om er iets moois van te maken. Nu maar hopen dat ze dicht bij hun zelf blijven en het land op een verantwoordelijke en duurzame manier ontwikkelen.

Sri Lanka 2

Aan bijzondere natuurlijke en culturele schatten op het eiland is in ieder geval geen gebrek, hierbij een paar van de bezienswaardigheden en activiteiten van Sri Lanka op een rijtje.

1. Anuradhapura // Hier bevindt zich de oudste historisch gedocumenteerde boom ter wereld (2000 jaar oud) waaronder Siddartha Gautama tot verlichting kwam en Boeddha werd.

2. Sri Dalada Maligawa // In de hoofdstad Kandy ligt ook de ‘hoektand’ van Boeddha, het nationale relikwie van Sri Lanka.

3. Sri Pada // Beter bekend als Adam’s Peak, op deze berg komen volgers van de 4 wereldreligies bij elkaar om hun eigen god(en) te eren.

4. Botanische tuinen van Perdaeniya //  Meer dan 4000 planten, bomen en specerijen gedijen in het 60 ha grote park. Hiermee is het de grootste botanische tuin van Azië en zeer waarschijnlijk ook de mooiste!

5. Theeplantages // Sri Lanka’s exportproduct nummer 1 is thee. In het binnenland vind je groene theetapijten zo ver het oog kan reiken. Een absolute aanrader!

6. Barberyn Reef Resort // Sri Lanka’s oudste ayurveda hotel en meermaals uitgeroepen tot bete ayurveda aanbieder van Sri Lanka. Hier worden 70% van de ayurvedische geneesmiddelen zelf verbouwd en geproduceerd. Yoga, meditatie en acupunctuur maken het aanbod compleet.

7. Baai van Mirissa // Idyllische bountystranden waar je ook goed kan snorkelen en surfen. Dolfijnen en walvissen zien? This is the place to be! In het weekend gaat het volume omhoog en is het tijd voor reggae strandfeesten tot zonsopgang 🙂

Kortom, genoeg te zien en te doen in het prachtige en rijke Sri Lanka. Ik denk dat ik mijn visum ga verlengen, want ik ben hier nog lang niet uitgekeken 🙂

Namasté,
Crispijn