HOTSPOTS

Fijn Plekje // Worst Wijncafé (A’dam)

Op de afsluitende zondag van het Oktoberfest in Duitsland, waar het natuurlijk om bier, bier en bratwurst draait… Leek het mij, bij gebrek aan een biergarten en bijbehorende lederhosen, een goed moment om eindelijk eens een kijkje te nemen bij ‘Worst’! Worst is een Wijncafé in de Zeeheldenbuurt (Amsterdam-West), gelegen in een gezellige woonwijk. Echt zo’n plek waar je maar net toevallig langs moet lopen, en dat draagt zeker bij aan de vriendelijke, gemoedelijke en ‘lokale’ sfeer die er hangt.

Ik kan zelf altijd erg gelukkig worden van vrolijke en warme kleuren, printjes en combinaties van dat alles, en daar kun je als je aan komt lopen al niet omheen bij Worst. De tafeltjes op de stoep hebben allemaal een ander vrolijk printje, en op de bijbehorende bank liggen comfortabele – en al net zulke vrolijke – kussens en fleecedekentjes om lekker in weg te kruipen. Binnen doet het café  aan als een artistiek proeflokaal, waar de flessen wijn en lekkernijen vol in het zicht staan en je direct geïnspireerd wordt. Je wordt vriendelijk en warm ontvangen, en op basis van je voorkeuren (bv. ‘van wat voor soort wijn houden jullie?’) krijg je enthousiast advies over de wijn en de bijbehorende gerechtjes die daarbij passen (als je dat wilt, je kunt uiteraard ook zelf iets kiezen).

De kaart bestaat dus uit kleine gerechtjes (incl. wijnadvies), die net iets groter zijn dan tapas, maar zeker wel bedoeld om te delen met tafelgenoten. Al is er voor de vegetariërs een overheerlijk kaasplankje, de echte delicatessen zijn – zoals de naam van het café al prijsgeeft – van een andere aard: al ben ik zelf niet eens een ontzettende vleeseter, van deze gerechtjes liep het water in mijn mond (o.a. Tiroler speck met vijgen en walnoot, Thuringer leverworst met wortelgembersalade)!

Het leuke aan Worst is dat zij ambachtslieden (gepassioneerde charcutiers, soms al generaties lang in het vak) een podium bieden om hun beste worst voor te zetten, en dat soms ook in de vorm van workshops/ demonstraties doen. Die passie voor het vak – voor worst, voor wijn, voor bijzondere smaaksensaties – die voel je bij Worst en die proef je ook zeker terug.

Los van het feest voor de smaakzintuigen, is de ambiance ook erg fijn en ongedwongen, je weet dat het goed zit als het ineens ongemerkt 4 à 5 uur later is! Ik ga dan ook zeker terug om de andere gerechtjes te proberen en wellicht een keer aan een workshop deel te nemen, wellicht kom ik jullie daar dan ook tegen?

Worst Wijncafé
Barentszstraat 171
Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.