EVENTS

Y’abal Handicrafts // Eerlijke waar uit Guatemala

Onlangs ontdekte ik Y’abal Handicrafts via Twitter: een webwinkel in handgeven mode- en woningaccessoires, die ontworpen zijn in samenwerking met Maya-vrouwen in Guatemala. En wat het zo cool maakt: alles wordt geweven door de Maya-vrouwen. “Om de wereld een stukje mooier te maken”, aldus Marisha, de eigenaresse van Y’abal Handicrafts Nederland. “Zowel hier, als daar!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu is “Y’abal” een naam die niet gelijk veel associatie bij de gemiddelde westerling zal opwekken. Na wat research op de website, kom ik erachter dat y’abal “hoop” betekent in een Maya-taal. Y’abal Handicrafts staat ervoor hoop op een duurzamer bestaan te bieden: aan de Maya-vrouwen, hun gezinnen en op het Guatemalteeke platteland. Daarom richt Y’abal Handicrafts zich dus op een ritueel onderdeel van het dagelijkse leven in Guatemala: de weefkunst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is eigenlijk een ideale deal, want het slaat een brug tussen Maya-traditie en westerse trends. De weefsters ontwikkelen de producten, die worden voor een eerlijke prijs verkocht, en vormen daaropvolgend een eerlijke bron van inkomsten voor de producten. Daarnaast weten wij zeker dat het letterlijk uit goede handen komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem dus snel een kijkje op de website en de webshop van Y’abal Handicrafts. Extra leuk detail is dat ze ook aanwezig zullen zijn op ons event ZOMERLIEFDE op zondag 19 augustus – mocht je de producten eerst in het echt willen zien. Laat je gelijk even weten of je daarbij zal zijn?