KUNST & CULTUUR

Japanse stippen // Yayoi Kusama

Een oude dame van 83 jaar, maar nog helemaal hot in de kunstenaarswereld. Onlangs mocht ze zelfs samenwerken met Louis Vutton voor hun nieuwe collectie. Met, jawel, heel veel kleur en stippen, net als al haar kunstwerken!

Het gaat om de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Het werk is vast voor velen bekend, maar ik vond het toch leuk haar even in de ‘stippenschijnwerper’ te zetten. Het is namelijk een zeer opvallende dame, met een bijzonder verhaal. En stippen, tsja, I love it!

De Japanse woonde en beleefde haar hoogtijdagen in de jaren zestig in New York, waarbij zij veel om ging met Andy Warhol, Mark Rothko en Donald Judd. Eenmaal terug in Tokio (in 1977), liet ze zich vrijwillig opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Zelf geeft ze namelijk aan dat ze ziek is en al vanaf kinds af aan hallucinaties heeft waarin zij polkadots ziet. Van deze ‘ziekte’ heeft ze nooit een geheim gemaakt en heeft ze zelfs om weten te vormen naar fantastische kunstwerken, die voor haar als een soort medicijn werken. Alle kunstwerken van deze dame zijn groots, fantasierijk, gekleurd en vaak voorzien veel – héél veel – polkadots. Yayoi maakt schilderijen met oneindig stippenpatronen, reusachtige bloemen, tekeningen, zachte sculpturen van stof, illustraties en films.

Ze omschrijft haar leven als een stip. Een stip die is zoekgeraakt te midden van duizenden andere stippen. Wat mij betreft valt deze stip juist heel erg op, maar maak dat de dame maar ‘ns duidelijk..

Het model, die de nieuwe LV collectie toont, is eigenlijk een jonge versie van de kunstenares. Yayoi is nog steeds een zeer opvallende verschijning met haar haardracht, extreme outfits en de van polkadots voorziene rolstoel.

Voor degene die een centje over hebben; de ontwerpen van Yayoi Kusama zijn in beperkte oplage te koop in de winkels van het Franse modehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.