MODE & BEAUTY

10 x inspiratie: Waarom je natuurlijke anticonceptie zou kunnen overwegen

Precies een jaar geleden begon ik met “natuurlijke anticonceptie”. Een term die voor velen niet logisch klinkt, want hoe kan anticonceptie nou weer natuurlijk zijn? Om precies te zijn schafte ik de Lady-Comp aan en wel op aanraden van Rosalie: zij schreef er een uitgebreid artikel over.

Ook ik heb jarenlang gestruggeld met het vinden van de juiste anticonceptie en alle hormonen die m’n lichaam binnenkwamen. Er zijn meerdere soorten pillen de revue gepasseerd en ik heb het spiraaltje én de nuva-ring geprobeerd. Het riedeltje is bij de gemiddelde vrouw bekend: m’n lichaam veranderde bij iedere vorm van anticonceptie. Bij de één kreeg ik enorm veel puistjes, bij de ander enorm veel koppijn. Bij de één was ik een altijd-verdrietige-huilbaby en bij de ander een terror-vrouw die overal wat over te klagen had. Het concludeerde in een zoektocht die negen jaar lang heeft geduurd. Negen jaar! Het was verschrikkelijk. Ergens razend irritant, maar toch vind ik dat ook z’n charme hebben: ondanks de vooruitstrevende technologische ontwikkelingen, kan niets op tegen de natuur. Hier kan niemand iets op verzinnen!

IMG_5413

Vorig jaar besloot ik ’tijdelijk’ te stoppen toen ik een paar weken alleen op Ibiza ging wonen. Maar dat ’tijdelijke’ werd verslavend. Ik vond het veel te lekker om niet meer aan anticonceptie te zitten. Ik voelde binnen twee weken al verschil en stond weer veel dichterbij mezelf. M’n vriendje zei dat “z’n vriendinnetje weer terug was” en zo voelde ik me ook. Ik was rustig en op emotioneel gebied veel en veel stabieler.

Daarom verzamelde ik tien redenen waarom je natuurlijke anticonceptie zou kunnen overwegen, want dit vind ik er zo fijn aan:

1. Het kan net zo effectief zijn als de pil.

De betrouwbaarheid van de Lady-Comp komt overeen met een Pearl-Index* van 0,7. De Pearl-Index is een internationale standaard waarmee de betrouwbaarheid van een voorbehoedmiddel wordt aangegeven. Een Pearl-Index van 1,0 betekent dat van 100 vrouwen die een jaar lang een bepaald voorbehoedmiddel gebruiken er één vrouw zwanger raakt. De pil heeft bijvoorbeeld een Pearl-Index van 0,1 – 1,0 en de koperspiraal 1,0 – 3,0. En ja: de Lady-Comp vraagt veel meer toewijding en aandacht dan de pil, maar als je ‘m correct gebruikt, is de betrouwbaarheid dus even groot, al dan niet groter, dan andere vormen van anticonceptie.

2. Je krijgt het lichaam wat bij jou past. Niets meer, niets minder.

Misschien heb je door het gebruik van anticonceptie af en toe last van gekke plekjes op je huid of is je lichaam veranderd. Genoeg redenen om ermee te stoppen, want je lichaam geeft aan dat het niet in balans is. Het fijnste van alles als je daarmee stopt? Je krijgt een lichaam dat weer helemaal bij jou past. Precies wie jij bent. Zo voelt mijn lichaam nu ook. Heerlijk!

3. Je libido komt weer tot leven.

Het is heel afhankelijk van de anticonceptie en je eigen lichaam, maar de kans is bijzonder aanwezig dat je libido minder hoog is als je aan anticonceptie zit. Zodra je weer in je natuurlijke cyclus zit, is je libido ook heel ‘natuurlijk’ en dus in de meeste gevallen (een stuk) hoger!

4. Je bent één met je lichaam.

Het is enorm fijn om lief te zijn voor je lichaam, en zodra je geen troep meer in hoeft te nemen en je daar bewust van wordt, kan je je eigen lichaam ook veel meer op prijs stellen.

5. Je gaat het ritme aanvoelen van je hormonen en je natuurlijke cyclus.

Er kunnen veel maanden overheen gaan voordat je een normale cyclus hebt, maar zodra die er weer een beetje is, begin je je eigen lichaam weer goed aan te voelen en je hormonen of humeur te herkennen door je natuurlijk cyclus. Ik herken nu wanneer ik ovuleer en wanneer ik ongesteld moet worden. Extra leuk is het om te zien dat ik netjes ongesteld word met de nieuwe maan, en ovuleer met de volle maan: mijn cyclus is dus gelijk aan de cyclus van de maan. Dat betekent dan weer dat ik in balans ben met de natuur! Hoe cool? Het is een fascinerende en fijne leerschool! #Zennnn

6. Het voelt enorm gezond.

Hoe fijn is het om niet meer een dagelijkse shot met hormonen in te nemen? Dat idee alleen al is toch gestoord? Ik voel me een STUK gezonder nu!

7. Het is bevrijdend.

Want ja, ik zie deze keuze namelijk ook als “baas in eigen buik”. Ik kies bewust voor deze vorm van natuurlijke anticonceptie, door eerst voor m’n eigen gezondheid te kiezen en me heel bewust te zijn van mijn natuurlijke cyclus.

8. Het zal – waarschijnlijk – makkelijker worden om zwanger te raken zodra je die beslissing maakt.

Het is geen geheim dat het bijzonder moeilijk kan zijn zwanger te raken als je jarenlang de pil hebt gebruikt (uitzonderingen daargelaten!). Bij mij duurde het zeker 9 maanden voordat ik weer echt ‘mezelf’ was. Sommige vrouwen doen er zelfs 2 jaar over om weer terug te komen bij hun natuurlijke cyclus. Moet je nagaan hoe lang je lichaam moet ontgiften van al die hormonen…

Door middel van een natuurlijk anticonceptiemiddel zoals de Lady-Comp weet je ook wanneer je vruchtbaar bent. En als je al een paar jaar gebruik maakt van de Lady-Comp, kan het dan opeens heel snel gaan…

9. Anticonceptie wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Extra fijn is het dat je met natuurlijk anticonceptie samen verantwoordelijk bent voor de keuze die jullie maken op seksueel gebied. De man wordt daardoor ook veel bewuster van de cyclus en hoe het eigenlijk allemaal werkt. Bij dit punt is het wel fijn om in een stabiele relatie te zitten waarbij het onderwerp makkelijk te bespreken is.

10. Het is sexy.

Doordat je geen hormonen gebruikt, is je lichaam – als het goed is – uiteindelijk compleet in balans. Dit zorgt er o.a. voor dat je je natuurlijke geur hebt en je je mentaal rustig voelt. Je bent gewoon jezelf en dat is verrrrryyy sexy. Voor jezelf en voor je omgeving.

IMG_5414

Natuurlijk is het compleet persoonlijk of jij het überhaupt “aandurft”. Ik had waarschijnlijk geen natuurlijke anticonceptie gebruikt toen ik 20 was en absoluut nog niet klaar was voor kinderen. Sommige meiden die ik ken gebruiken zelfs liever de pil, omdat ze daar bijvoorbeeld een mooiere huid van krijgen of lichter ongesteld van worden. Net als met eten: doe wat persoonlijk bij jou en jouw lichaam past. Maar vergeet er vooral niet naar te luisteren; dat is het belangrijkste.

Zou jij ooit overwegen natuurlijke anticonceptie te gebruiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.