10 x inspiratie: Waarom je natuurlijke anticonceptie zou kunnen overwegen

Precies een jaar geleden begon ik met “natuurlijke anticonceptie”. Een term die voor velen niet logisch klinkt, want hoe kan anticonceptie nou weer natuurlijk zijn? Om precies te zijn schafte ik de Lady-Comp aan en wel op aanraden van Rosalie: zij schreef er een uitgebreid artikel over.

Ook ik heb jarenlang gestruggeld met het vinden van de juiste anticonceptie en alle hormonen die m’n lichaam binnenkwamen. Er zijn meerdere soorten pillen de revue gepasseerd en ik heb het spiraaltje én de nuva-ring geprobeerd. Het riedeltje is bij de gemiddelde vrouw bekend: m’n lichaam veranderde bij iedere vorm van anticonceptie. Bij de één kreeg ik enorm veel puistjes, bij de ander enorm veel koppijn. Bij de één was ik een altijd-verdrietige-huilbaby en bij de ander een terror-vrouw die overal wat over te klagen had. Het concludeerde in een zoektocht die negen jaar lang heeft geduurd. Negen jaar! Het was verschrikkelijk. Ergens razend irritant, maar toch vind ik dat ook z’n charme hebben: ondanks de vooruitstrevende technologische ontwikkelingen, kan niets op tegen de natuur. Hier kan niemand iets op verzinnen!

IMG_5413

Vorig jaar besloot ik ‘tijdelijk’ te stoppen toen ik een paar weken alleen op Ibiza ging wonen. Maar dat ‘tijdelijke’ werd verslavend. Ik vond het veel te lekker om niet meer aan anticonceptie te zitten. Ik voelde binnen twee weken al verschil en stond weer veel dichterbij mezelf. M’n vriendje zei dat “z’n vriendinnetje weer terug was” en zo voelde ik me ook. Ik was rustig en op emotioneel gebied veel en veel stabieler.

Daarom verzamelde ik tien redenen waarom je natuurlijke anticonceptie zou kunnen overwegen, want dit vind ik er zo fijn aan:

1. Het kan net zo effectief zijn als de pil.

De betrouwbaarheid van de Lady-Comp komt overeen met een Pearl-Index* van 0,7. De Pearl-Index is een internationale standaard waarmee de betrouwbaarheid van een voorbehoedmiddel wordt aangegeven. Een Pearl-Index van 1,0 betekent dat van 100 vrouwen die een jaar lang een bepaald voorbehoedmiddel gebruiken er één vrouw zwanger raakt. De pil heeft bijvoorbeeld een Pearl-Index van 0,1 – 1,0 en de koperspiraal 1,0 – 3,0. En ja: de Lady-Comp vraagt veel meer toewijding en aandacht dan de pil, maar als je ‘m correct gebruikt, is de betrouwbaarheid dus even groot, al dan niet groter, dan andere vormen van anticonceptie.

2. Je krijgt het lichaam wat bij jou past. Niets meer, niets minder.

Misschien heb je door het gebruik van anticonceptie af en toe last van gekke plekjes op je huid of is je lichaam veranderd. Genoeg redenen om ermee te stoppen, want je lichaam geeft aan dat het niet in balans is. Het fijnste van alles als je daarmee stopt? Je krijgt een lichaam dat weer helemaal bij jou past. Precies wie jij bent. Zo voelt mijn lichaam nu ook. Heerlijk!

3. Je libido komt weer tot leven.

Het is heel afhankelijk van de anticonceptie en je eigen lichaam, maar de kans is bijzonder aanwezig dat je libido minder hoog is als je aan anticonceptie zit. Zodra je weer in je natuurlijke cyclus zit, is je libido ook heel ‘natuurlijk’ en dus in de meeste gevallen (een stuk) hoger!

4. Je bent één met je lichaam.

Het is enorm fijn om lief te zijn voor je lichaam, en zodra je geen troep meer in hoeft te nemen en je daar bewust van wordt, kan je je eigen lichaam ook veel meer op prijs stellen.

5. Je gaat het ritme aanvoelen van je hormonen en je natuurlijke cyclus.

Er kunnen veel maanden overheen gaan voordat je een normale cyclus hebt, maar zodra die er weer een beetje is, begin je je eigen lichaam weer goed aan te voelen en je hormonen of humeur te herkennen door je natuurlijk cyclus. Ik herken nu wanneer ik ovuleer en wanneer ik ongesteld moet worden. Extra leuk is het om te zien dat ik netjes ongesteld word met de nieuwe maan, en ovuleer met de volle maan: mijn cyclus is dus gelijk aan de cyclus van de maan. Dat betekent dan weer dat ik in balans ben met de natuur! Hoe cool? Het is een fascinerende en fijne leerschool! #Zennnn

6. Het voelt enorm gezond.

Hoe fijn is het om niet meer een dagelijkse shot met hormonen in te nemen? Dat idee alleen al is toch gestoord? Ik voel me een STUK gezonder nu!

7. Het is bevrijdend.

Want ja, ik zie deze keuze namelijk ook als “baas in eigen buik”. Ik kies bewust voor deze vorm van natuurlijke anticonceptie, door eerst voor m’n eigen gezondheid te kiezen en me heel bewust te zijn van mijn natuurlijke cyclus.

8. Het zal – waarschijnlijk – makkelijker worden om zwanger te raken zodra je die beslissing maakt.

Het is geen geheim dat het bijzonder moeilijk kan zijn zwanger te raken als je jarenlang de pil hebt gebruikt (uitzonderingen daargelaten!). Bij mij duurde het zeker 9 maanden voordat ik weer echt ‘mezelf’ was. Sommige vrouwen doen er zelfs 2 jaar over om weer terug te komen bij hun natuurlijke cyclus. Moet je nagaan hoe lang je lichaam moet ontgiften van al die hormonen…

Door middel van een natuurlijk anticonceptiemiddel zoals de Lady-Comp weet je ook wanneer je vruchtbaar bent. En als je al een paar jaar gebruik maakt van de Lady-Comp, kan het dan opeens heel snel gaan…

9. Anticonceptie wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Extra fijn is het dat je met natuurlijk anticonceptie samen verantwoordelijk bent voor de keuze die jullie maken op seksueel gebied. De man wordt daardoor ook veel bewuster van de cyclus en hoe het eigenlijk allemaal werkt. Bij dit punt is het wel fijn om in een stabiele relatie te zitten waarbij het onderwerp makkelijk te bespreken is.

10. Het is sexy.

Doordat je geen hormonen gebruikt, is je lichaam – als het goed is – uiteindelijk compleet in balans. Dit zorgt er o.a. voor dat je je natuurlijke geur hebt en je je mentaal rustig voelt. Je bent gewoon jezelf en dat is verrrrryyy sexy. Voor jezelf en voor je omgeving.

IMG_5414

Natuurlijk is het compleet persoonlijk of jij het überhaupt “aandurft”. Ik had waarschijnlijk geen natuurlijke anticonceptie gebruikt toen ik 20 was en absoluut nog niet klaar was voor kinderen. Sommige meiden die ik ken gebruiken zelfs liever de pil, omdat ze daar bijvoorbeeld een mooiere huid van krijgen of lichter ongesteld van worden. Net als met eten: doe wat persoonlijk bij jou en jouw lichaam past. Maar vergeet er vooral niet naar te luisteren; dat is het belangrijkste.

Zou jij ooit overwegen natuurlijke anticonceptie te gebruiken?

29 reacties

Louisr -

Ik gebruik de ladycomp sinds april 2012 en nooit ongewenst zwanger geworden. Je moet wel discipline hebben een je strikt houden aan de kleur lampjes. Maar ik wil nooit meer anders.

Nadja -

Voor mij liever Sensiplan! Een stuk betrouwbaarder, en ik vond het enorm inspirerend om alles over mijn lichaam te leren en hoe vruchtbaarheid precies werkt in de cursus. Sensiplan is een sympto-thermale methode, en maakt gebruik van een ‘double check’-principe, naast de temperatuur gebruik je ook je de waarnemingen van je cervixslijm. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik zou vertrouwen op een groen / rood lampje….

Mees -

Hey Zoë!
Gebruik je de ladycomp nog steeds?
Zoja, ben je er nog steeds tevreden over?
Ik ben op dit moment ook op de natuurlijke zoektocht, en twijfel tussen een ladycomp.. of sensiplan.
Ben heel benieuwd (-:
Liefs

mathilda -

Ben blij dat je schrijft velen pilletjes en hormonenmiddeltjes met bijwerkingen die je kunnen slopen. Zelf had ik de mirena spiraal voor 3 jaar, tijdens die jaren had ik bijwerkingen, alleen het laatste jaar ging het zwaar mis, moest het eruit halen en nu meer dan 2,5 jaar later nog steeds last van zware bijwerkingen, vooral mijn hart lijdt eronder. Heb harteritmestoornissen gekregen van de Mirena. Me hele lichaam zit in chaos en zoek dus een natuurlijke anti conceptiemiddel. Ik neem aan bij vruchtbaarheid aangewezen door apparaat moet je geen sex hebben ofveilig vrijen?

Koekie -

Hi Marte, van pms kun je ook hartkloppingen krijgen die word naarmate je ouder word erger de pms tot je in de overgang bent geweest.

Jo -

Ik gebruik baby/ladycomp sinds 2006 bijna 11jaar. Mijn kinderen leeftijd 8jr, 7jr en 15maanden oud. Ik ben nog tevreden met ladycomp. Highly recommended!!!!

Kim -

Dank voor je artikel! Ik heb de Lady-Comp een paar weken geleden aangeschaft, mede doordat ik zo klaar was met alle andere anticonceptie methodes. Ik ben benieuwd hoe de aankomende tijd zal worden hiermee. De beslissing voelt in ieder geval erg goed!

Kel -

Hey wat een leuke site zeg! Allemaal artikelen over yoga, ayahuasca, tantra en ook nog eens de ladycomp! Precies een paar dingen waar ik me ook in verdiep 😀 ik heb al vanaf het begin ‘ruzie’ met alle anti conceptie dus op een gegeven moment gebruikte ik het geen eens meer, maar ja dat is ook niet handig want dan kan je gewoon zwanger raken natuurlijk. Maar toch vertik ik het om allerlei troep te nemen(ja ik vind het troep) dus de ladycomp leek mij wel wat en na dit artikel denk ik weetje wat, ik ga gewoon ff huisarts bellen!

Vera -

Leuk dat je dit geschreven hebt! Ik heb hem inmiddels ook in huis en al een paar weken in gebruik.

Voelt echt lekker om gestopt met de pil te zijn. Alsof ik meer alive ben ofzo! :-)

Marte -

Jaaa, fijn hè!

EL -

Dank je wel voor het delen van dit artikel! Ik heb nog wat research gedaan en ik ben gelijk gestopt met de pil en heb zojuist de lady comp aangeschaft. Een aantal keer ben ik al bij de dokter geweest voor migraine, pigmentvlekken, is mijn libido lager en ben ik vaker prikkelbaar. Ik weet zeker dat het van de pil komt, maar artsen lijken dit soms te ontkennen en geven een oplossing als de ladycomp niet. Ben echt super blij met deze oplossing!

Marte -

WAUW, wat een moedige beslissing! En zo ‘snel’ dan nu ergens. Ik snap je struggles helemaal.
Geloof mij: de eerste maanden gaan misschien nog wel pittig worden t.o.v. het leren kennen van de Lady-Comp (en vice versa); MAAR de opluchting en de signalen die je lichaam gaat geven is het helemaal waard. Ik hoop dat je dat gaat meemaken!

Madam Elisa -

Wat intresant, ik ben zelf een jaar geleden gestopt. Echter helaas gaat het hier niet zo goed allemaal :( maar moeder natuur weet raad :)

Marte -

Ah, balen… Hopelijk gaat het binnenkort beter. Inderdaad, ga uit van moeder natuur. Het komt goed :)

Livia -

Ik zit al jaren aan de pil en heb er nooit problemen mee gehad, maar dit lijkt me best een goed idee. Vooral omdat het dus ook natuurlijk is.

Marte -

Misschien “weet” je niet eens meer hoe je lichaam is zonder pil 😉

Manja -

Ik gebruik niks, ooit jaren lang de pil gebruikt, maar vond die hormonen idd verschrikkelijk. Mijn cyclus is heel stabiel en daar letten we gewoon op. In het begin heb ik veel informatie gezocht over hoe je aan je lichaam merkt dat je een eisprong hebt, ik heb dat dus andersom gebruikt. Maar inmiddels let ik er eigenlijk helemaal niet meer op en ga ik op mn gevoel af. Gaat al paar jaar goed (al zal ik dit niet echt aanraden aan anderen hahaha, tis toch niet zo veilig en je moet je lichaam wel erg goed kennen).

Manja -

bedoel dus dat ik info heb gezocht hoe je je eisprong herkent om zwanger te worden, maar dan juist gebruiken om niet zwanger te worden 😉

Marte -

Wow, dat is inderdaad wel heel natuurlijk! 😉

Sam -

Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik ben al aan het sparen voor de lady Comp want het lijkt mij helemaal te gek die natuurlijke anticonceptie! Wat zou het een feestje zijn als er wat meer zorgverzekeraars hier ook achter zouden staan he?

Marte -

Dat zeker, Sam!
Wat goed dat je aan het sparen bent. Knappe prioriteit!

Liza -

Beste Sam,

Ik gebruik al lange tijd de Lady Comp en op de website kan je zien welke zorgverzekeraars (deels) vergoeden. Ik ben van zorgverzekeraar overgestapt, zodat ik de helft van de Lady Comp kreeg vergoed.

Hoop dat je er iets aan hebt :)

Liefs, Liza

Tessa -

Ik overweeg ook de Lady Comp te kopen, maar ik heb nog nooit ervaringen gehoord van vrouwen die het al lange tijd succesvol (dus niet zwanger worden) gebruiken. Dus ik ben er nog een beetje skeptisch blijven.
Momenteel zit ik nog aan de pil, maar ik wil daar graag mee stoppen.

Marte -

Hmm.. Ja, ik gebruik het ook nog maar een korte tijd natuurlijk, dus dat durf ik ook (nog) niet te zeggen. Ik kan wel zeggen dat er genoeg voorbeelden in m’n omgeving zijn die ook zwanger werden van andere anticonceptie 😉

Nanna -

Hoi Tessa,
Ik gebruik de Lady-comp nu al langer dan een jaar zeer succesvol.
De verantwoording ligt in jouw handen net als bij de pil. Het apparaat geeft aan of het veilig is of niet. Ik zou het je zeker aanraden in ieder geval.

Groeten,

Nanna

Sanne -

Super interessant, ik had er nog nooit van gehoord! Maar hoe zit het precies als je het een keer vergeet of je hebt em niet bij je (spontane logeerpartijtjes etc.)? Of betekent dat gewoon dat je het die dag veilig moet doen en kun je de volgende dag weer meten…

Marte -

Hi Sanne,

Thanks voor je reactie & open-mindedness 😉
Je kunt ‘m in principe wel vergeten, maar dat is de eerste maanden van de metingen wel vervelend. Het apparaat leert dan jouw cyclus echt nog kennen, dus dan is het vervelend als je een dag mist in die cyclus en het apparaat jouw temperatuur van die dag niet weet. Nu kan ik dat al iets makkelijker ‘maken’ dan een jaar geleden. Sowieso moet je het vaker veilig gaan doen en je daar (samen met je vriend) op instellen, omdat je (zeker in de beginperiode) vaak nog “oranje” zult krijgen. (Over het rode/oranje/groene lampje en echt de info over de Lady-Comp verwijs ik je graag naar het artikel van Rosalie: http://www.modernehippies.nl/lady-comp/).

Liefs, Marte

Reageer ook