INSPIRATIE

10 x Bohemian Chic in Huis

Bohemian chic is sinds de jaren ’70 iedere zoveel jaar een echte ’trend’. Maar ik? Ik geloof niet in trends. Ik vind het eigenlijk gewoon altijd leuk. Moderne Hippies is immers ook al 4 jaar ‘oud’ en nog steeds on-trend, als ik de media zo mag geloven. Ieder jaar laat de mode, de kunst en… het interieur zich weer inspireren door deze heerlijke stijl.

Bohemian chic is eigenlijk een perfecte combinatie van de hippietijd & de wereldreiziger, met als resultaat: een warme, uitnodigende, kom-binnen-en-voel-je-thuis vibe. Zo’n thuis waar je naar binnen kan lopen en gelijk een fijn gesprekje aan kan gaan. Vergeet het ongemakkelijke gevoel van ‘gastvrouw’ zijn en verwelkom de relaxte, open sfeer van een huis waar iedereen zich welkom voelt en zelf een drankje pakt. De vraag is hoe je zo’n casual doch elegante sfeer creëert. Eclectisch en toch open. Moeiteloos zonder een grote chaos te scheppen. Wat zijn de essentials voor het ultieme bohemian chic gevoel in huis? Ik heb een top 10 gemaakt met een paar basics. Bij deze:

1. Breng buiten naar binnen met planten

Bohemian Chic voor in Huis 6

Bron foto: Cup of Jo

Niets zo belangrijk voor de moderne hippie dan groen en natuur! Planten geven kleur aan je huiskamer, en stralen een vrij, onvoorspelbaar en vrolijk gevoel uit. Niet goed in het verzorgen van planten? No worries. Ga af op vetplantjes en cactusplanten.  Deze planten hebben beide weinig water nodig, dus je moet er maar héél af en toe aan denken.

2. Rode en roze strepen

Bohemian Chic voor in Huis 2

Bron foto: The Style Files

Strepen en geometrische vormen nemen het inmiddels een beetje over van de bloemprinten, maar wat mij betreft zit je met beide eigenlijk wel goed. Gooi een paar gestreepte kussens of kleden op een plek neer en je hebt binnen no-time een boho-feeling neergezet. Twee kleuren waar je gegarandeerd succes mee hebt voor deze vibe: roze en rood! Bijzonder warm en verwelkomend.

3. Verf één muur turquoise

Bohemian Chic voor in Huis 3

Bron foto: Decor4all

De favoriete kleur van velen: het is vrolijk, onverwachts en een bijzonder aangename kleur – altijd: turquoise! En je hoeft slechts één muur te kiezen. Het voegt een énorm warme en fijne vibe toe, zeker naast al die fijne andere kleurtjes en texturen die je inmiddels in huis hebt toegevoegd. Als een muur nou teveel van het goede is voor je, kies dan voor een turquoise stoel, koop een grote turquoise vaas, of kies voor turquoise mokken en borden als eye-catcher in je interieur.

4. Voeg warm licht toe met sfeerlampjes en kerstverlichting

Bohemian Chic voor in Huis 4

Bron foto: Jakfruit.tumblr

Als het idee is om je huis warm, gezellig en uitnodigend te maken, dan doet niets het beter dan… sfeerlampjes en kerstverlichting! Wees zeker niet bang om deze zachte, kleine lichtjes toe te voegen in je slaapkamer, op je balkon of in de keuken. Waar en in welke periode dan ook: het is echt altijd een succes.

5. Houd het ruig en onaf

Bohemian Chic voor in Huis 5

Bron foto: Thatbohemiangirl.tumblr

Ondanks dat we zo ons best doen voor een fijn thuis, mag het juist best wel een beetje ‘onaf’ zijn. Het hoeft verre van een clean uitstraling te hebben. Dit zorgt er namelijk júist voor dat anderen zich zo snel thuis zullen voelen. Tweedehands stoeltjes of kratjes als tv-meubel zorgen juist voor dat ‘onaf’-gevoel, en dat gevoel is meer dan welkom in ons bohemian chic huisje. (Let op: onaf is iets anders dan niet schoon...)

6. Laat je reisavonturen zien door kunst en beeldjes uit de hele wereld

Bohemian Chic voor in Huis 7

Bron foto: A House In The Hills

De modernday nomads hebben affiniteit met reizen én kunsten: en dat willen we ook weer laten zien bij het thuisfront. Zo kunnen we aan de hand van deze souvenirs altijd weer even wegdromen bij die mooie reis… Dit wordt ook wel de “Marokkaanse” benadering genoemd, maar inmiddels heeft het natuurlijk een wereldwijde touch gekregen. Kies voor een beeldje uit Cuba, een poster uit Thailand, een tekening uit Zuid-Afrika en een veertje van de straat uit Costa Rica. Naast de kunstwerken en textielen wordt het één groots werelds gevoel, waar werkelijk waar íedereen zich thuis voelt. En waar je kunstwerk ook vandaan komt: het is weer een goed gesprek waard.

7. Laagjes in kleden

Bohemian Chic voor in Huis 8

Bron foto: The Nectar Collective

Eéntje die je in Nederland nog niet veel ziet: kleden stapelen! Dus, dat schapenvachtje van om de hoek mag je óp je House Doctor kleedje leggen. Dat mag best en staat nóg gezelliger. En dat mensen zich snel thuis voelen door op de grond te gaan zitten? Daar ben je ook weer zeker van. Het zorgt namelijk voor een warm en laidback gevoel in huis.

8. Voeg lage zitplekken toe

Bohemian Chic voor in Huis 1

Bron foto: Pinterest

Of het een poef is of een lage bank met heel veel kussens: lage zitplekken werken uitnodigend en zorgen voor een relaxte vibe in huis. Het zegt eigenlijk zoiets als: “kom even bij me zitten!”. Een huis met zo’n vibe zorgt voor lange nachten met diepgaande gesprekken. En je hoeft het echt niet gelijk groots aan te pakken, vervang bijvoorbeeld een simpel bijtafeltje met een poef, en het wordt gelijk een extra fijn zitplekje in plaats van een statisch plaatje waar alleen een glas op staat.

9. Witte en lichte houttinten

Bohemian Chic voor in Huis 10

Bron foto: Wonenonline.nl

Donker en ‘serieus’ hout kan soms wat ‘opdringerig’ worden in een licht, gezellig bohemian chic thuis. Opvallend is het dus ook, dat er vaak wordt gekozen om hout wit te verven of te kiezen voor lichte houtsoorten. Dus aan de slag: verf een paar van die lompe houtstukken wit of schuur ze licht(er). Probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht terug te kaatsen met lichte, heldere houtsoorten. Het zorgt voor een neutrale, heldere achtergrond, zeker als je verder met veel kleuren en texturen wilt werken.

10. Varieer met texturen

Bohemian Chic voor in Huis 11

Bron foto: My Domaine

De echte hippies waren helemaal dol op allerlei verschillende texturen, liefst gemaakt van 100 % natuurlijke materialen natuurlijk. Dus leg linnen naast metaal, naast hout, naast glas, naast planten, naast bakstenen, naast spiegels… Gooi het allemaal maar bij elkaar. Hoe meer texturen in een kamer, hoe beter. Met fijne witte muren zorgt de lichtinval voor een verschillende reflectie per stuk dat in je huis staat; een perfecte match zorgt er zo juist weer voor dat het één lijkt in plaats van een grote bende.

Welke stap ga jij ondernemen voor de bohemian touch in jouw huis?