Waar moet je heen als je naar het Zwarte Woud gaat? In dit artikel zetten wij de tofste tips voor je op een rij.

In het kader van duurzaam reizen zoeken wij het tegenwoordig liever wat dichterbij op. In en rondom Nederland zijn namelijk zúlke mooie plekjes te vinden; je moet alleen even weten waar je moet zijn. Het Zwarte Woud in Duitsland stond al lange tijd op mijn lijstje, en deze lente trok ik er dan eindelijk op uit. Dit zijn een paar dingen die ik daar écht kan aanraden.

1. Vanuit Bad Wildbad: (Guided) Biking tour

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 1

Het Zwarte Woud op een toffe manier verkennen, doe je goed vanuit het stadje Bad Wildbad – een spa-stadje met diverse mooie Renaissance en Art Nouveau gebouwen. Aldaar kun je e-bikes huren bij www.adventure-bikes.de en zelf op ontdekking uitgaan of een tour boeken. Vergeet tussendoor niet een pitstop te maken bij Waldgaststätte Grün Hütte voor de beroemde blauwebessenpannenkoeken. Na een dagje in de natuur te hebben gespendeerd, kun je in Bad Wildbad naar een van de mooie thermale baden, zoals Palais Thermal of Vital Therme. Het kan eigenlijk niet anders dan dat je dit gebied rozig en voldaan verlaat.

Meer info: www.bad-wildbad.de en www.adventure-bikes.de

2. Vanuit Bad Wildbad: Baumwipfelpfad

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 3

In plaats van dóór de bossen te wandelen, kun je ook bóven de bossen staan. Hoe? Door het Baumwipfelpfad te bewandelen – een bijzonder architectonisch bouwwerk, waar je tussen de beuken en sparren naar boven slingert en op het einde kunt genieten van een prachtig uitzicht. Extra leuk is om een tour te boeken – dan ga je namelijk nog meer snappen waar je eigenlijk bent en waar je naar kijkt. Op zoek naar een extra avontuurtje? Neem dan de glijbaan terug naar beneden.

Meer info: www.baumwipfelpfade.de

3. Vanuit Bad Wildbad: Wildline

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 4

Mocht je dan toch in de buurt zijn van het Baumwipfelpfad, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan de bijzondere ‘Wildline’ hangbrug. Zo ‘wild’ is deze gelukkig nu ook weer niet – maar je wiebelt af en toe wel een beetje. Als je over de 380 meter lange hangbrug wandelt, kun je hoogstens het gevoel hebben een klein beetje aangeschoten te zijn. Vanuit 60 meter hoogte, kijk je hier vooral uit op veel en mooi groen. Mooie plaatjes gegarandeerd!

Meer info: www.wildline.de

4. Baden-Baden

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 5

Wat een romantisch, prachtig stadje is dít. Baden-Baden ‘has got it all’ – als je het mij vraagt. Houd het moderne Museum Frieder Burda in de gaten voor de laatste exposities en maak ook vooral een wandeling rondom het gebied van het museum. Je vindt er enkele lekkere spa’s, waar je eigenlijk ook zeker een van moet bezoeken.

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 6

Het water hier bevat namelijk een zeer hoge concentratie aan mineralen. Het water is 56 °C – 68,8 °C wanneer het de oppervlakte bereikt en komt vanuit 1200-1800 meter diepte. De bronnen zijn 12.000 – 17.000 jaar oud en lozen ongeveer 800.000 liter thermaal water per dag (9 liter per seconde!). Ook vind je er genoeg mooie hotels en restaurants. Een perfecte uitvalsbasis als je een dagje avontuur in de natuur wil combineren met uitjes in een gezellig stadje.

Meer info: www.visit.baden-baden.de

5. Vanuit Baden-Baden: Wijnproeverij + picknick @ Weingut Maier

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 7

Tip voor een super leuk uitje in de buurt van Baden-Baden: ga (biologisch) wijnproeven/picknicken bij Weingut Maier. In de zomermaanden doe je dit namelijk ín de wijngaarden. Super idyllisch. Leuk om te weten: sinds 2015 is Weingut Maier een een biologisch bedrijf en sinds 2018 zijn ze ook biologisch gecertificeerd.

Meer info: www.weingutmaier.de

6. Paardrijden op de Mühlenrundweg

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 8

Wil je genieten van de uitzichten en nog meer ‘een zijn met de natuur’ in het Zwarte Woud? Ga dan paardrijden op de Mühlenrundweg. Deze weg verbindt gerestaureerde molens en leidt door charmante valleien en bossen en geeft een betoverend uitzicht op Ottenhöfen.

Dit alles kun je doen vanuit Ferienhof Bohnert. Deze boerderij – waar je overigens ook kunt slapen – wordt gerund door een familie. Vanuit de boerderij word je op een paard meegenomen door het prachtige gebied. En of je nu beginner bent of niet – ze zorgen er wel voor dat je je op je gemak voelt.

Meer info: www.ferienhof-bohnert.de

7. Forest Bathing met Nadja Hinrichs

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 9

Heb je al weleens gehoord van ‘Forest Bathing’? Dit is de nieuwste trend op zen-gebied. In plaats van een echt bad te nemen, dompel je je om in de natuur. Die trend wordt in het Japans ook wel ‘Shinrin-yoku’ genoemd. Hierbij ga je heel bewust en langzaam wandelen en onderwijl kun je ook nog mindfulness- en ademhalingsoefeningen doen. In plaats van ‘doen, doen, doen’, ga je hierdoor dus lekker ‘zijn’. Dat heeft veel positieve effecten op onze gezondheid. Binnen korte tijd kunnen de verzachtende groene kleuren en de stilte van het bos stresshormonen verlaten en onze geest in balans brengen. Tijdens een wandeling in het bos klopt je hart namelijk minder snel, verlaagt je bloeddruk en relaxen de spieren. Ondervind het zelf! Nadja Hinrichs van Schwarzwald Baden neemt je graag mee in bad ;).

Meer info: www.schwarzwald-baden.com

8. Herbal Dinner @ Waldhotel Fehrenbach

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 10

Bij Waldhotel Fehrenbach kom je echt een beetje zu hause. Wát een feestje om hier te verblijven. Het heeft dat typische gemütliche gevoel – waardoor je eigenlijk alleen maar lekker binnen wilt zijn met z’n allen en spelletjes wilt doen. De eigenaar van dit fijne plekje – Josef Fehrenbach – staat ook wel bekend als de ‘Herbal Pope’ en kan je álles vertellen over alle kruiden uit de regio. ’s Avonds kan je hier dan ook wel terecht voor een “Herbal Dinner”, waarbij in ieder gerecht een lokale kruid is verwerkt. Natuurlijk ook geschikt voor vegetariërs.

Meer info: www.waldhotel-fehrenbach.de

9. Herbology Session met Gisela Schreiber

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 11

Ook al word je nog zo rustig van al die natuur om je heen, hier gaat werkelijk ieder moderne hippie hartje sneller van kloppen. Wát een feestje is het om rond te lopen met Gisela Schreiber en zóveel wijzer te worden van alle planten, kruiden en bomen die hier groeien én diens effecten op onze gezondheid te begrijpen. Zo kan ze je alles vertellen over wat deze ‘normale’ planten, kruiden en bomen – zoals brandnetel en de blaadjes van een jonge berk – met je doen als je ze opeet. Wáárom wordt zo’n les niet standaard gegeven op school? Écht een aanrader om te doen.

Meer info: www.waldtutgut.de

10. Kano & SUP @ Lake Schluchsee

Moderne Hippies x Zwarte Woud - 12

Bezoek daarnaast ook zeker een van de meren, zoals Lake Schluchsee. Dit voormalige gletsjermeer werd ongeveer 80 jaar geleden afgedamd en is het hoogste reservoir in Duitsland geworden. Zodoende is het een groot zwem- en watersportcentrum in het zuiden van het Zwarte Woud geworden. Huur er bijvoorbeeld een kano of ga suppen en geniet vanaf het water van de uitzichten op het Zwarte Woud.

Meer info: www.hochschwarzwald.de

Al met al dus zéker een bezoekje waard – of je er nu een gehele trip of tussenstop naar Zwitserland of Italië van maakt. Mijns inziens is het een van de mooiste delen van Duitsland.

Staat jouw trip naar het Zwarte Woud al op de planning?

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
En volg dan meteen Moderne Hippies ook op Instagram!