Om te onthouden // 1000 Drawings for Favela Painting

Favela Painting
In 2006 is het Nederlandse kunstenaarsduo Haas&Hahn gestart met het bijzondere project Favela Painting. Het idee was om de favela’s (Braziliaanse sloppenwijken) op te fleuren door het beschilderen van de huizen, in samenwerking met de plaatselijke jongeren: community art! Niet alleen een oppepper voor de wijken, het creëert ook aandacht voor de problematiek binnen deze wijken en verschaft werk en inspiratie aan de community. Kijk zeker even dit filmpje, waarin Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn (Haas&Hahn) vertellen over de start van Favela Painting.

favela painting

1000 Drawings
Het helpen van de plaatselijke jonge kunstenaars in spé en ervoor zorgen dat er nog veel meer wijken nieuw leven wordt ingeblazen, vergt de nodige middelen. Daarom zamelt 1000 Drawings aanstaande vrijdag geld in voor Favela Painting. 1000 Drawings Amsterdam wordt o.a. gesteund door 1000 Ideas Foundation, een stichting die zichzelf het doel heeft gesteld ‘de maatschappij te veranderen door creatieve expressie’. Deze gedachte sluit natuurlijk perfect aan bij de community art van het Favela Painting project.

Het inzamelen van geld gebeurt vrijdag dan ook op een creatieve, inspirerende en innovatieve wijze: door ‘het creëren, verzamelen en verkopen van duizenden A5-tekeningen, krabbels en meesterwerken, van én aan iedereen.’ Alle inzendingen kun je vrijdag bewonderen in De Brakke Grond en kopen voor 10 euro per stuk, de opbrengst gaat naar Favela Painting. Naast de expositie en verkoop van alle kunstwerken, treden er diverse bands op en zijn er artistieke performances.

Het is overigens nog steeds mogelijk om een creatieve bijdrage te leveren! Stuur jouw kunstwerk (A5-formaat) vóór 19 april naar: 1000 Drawings, Postbus 92292, 1090 AG Amsterdam.

Humble™ by Saskia
Saskia Angenent, een oud-collega en vriendin van me, heeft ook een inzending ingestuurd, die ik graag deel met jullie! Saskia is een veelzijdige kunstenares, ze heeft o.a. talloze mooie (olieverf) doeken gecreëerd, waarin haar voorliefde voor Afrika altijd voelbaar is (zie deze link). Haar inzending voor 1000 Drawings is echter een typische Humble-tekening, Humble™ is sinds 2 jaar het alter-ego van Saskia: “Liefdevolle eenvoud in beeld en tekst. Laten we de wereld samen een beetje mooier maken. Terug naar de kern, terug naar waar het allemaal om gaat: Onvoorwaardelijke Liefde.” Een mooi verhaal achter de onderstaande inzending; Saskia heeft deze illustratie in eerste instantie gemaakt voor demente kloosterzusters waar zij mee werkt (ter alternatief op de soms wat ‘zoetsappige’ kleurplaten). De kenmerkende cirkel/mandala-vorm verwerkt ze met veel plezier in haar illustraties, het tekenen en kleuren in deze cirkel wordt namelijk als helend beschouwd!

Ik zie persoonlijk wel een mooie link tussen de helende werking van deze mandala-vorm en Favela Painting, misschien ter inspiratie voor de beschildering van een volgende wijk…

humble

1000 Drawings Amsterdam
Waar: De Brakke Grond, Nes 45 | Amsterdam
Wanneer: vrijdag 19 april | 20.00 – 01.00
Tickets: 14 euro pre-sale (4 euro entree, 10 euro donatie | inclusief 1 kunstwerk!)
Voor het volledige programma zie de website
Voor een sneak preview van de inzendingen zie Facebook

Reageer ook