13 weetjes over vrijdag de 13e
Aaaaah, het is vrijdag de 13e! Nu ben ik niet zo zweverig als sommige bezoekers denken dat ik werkelijk ben, maar toch DENK IK DAAR WAT VAN ja. Ik weet niet wat het is. Maar het is in ieder geval niet m’n lievelingsdag. Waarom is dat toch? Ik ging op onderzoek uit en verzamelde 13 weetjes over deze, toch wel spooky doch gewone, dag:
- Het begrip vrijdag de 13e is nog niet zo heel oud; velen denken dat het een oeroud bijgeloof is, maar in werkelijkheid is het begrip niet veel ouder dan ruim honderd jaar. Als je gaat googelen wordt er vooral veel verwezen naar religies, logica in onze kalender (we hebben 12 maanden en 12 uren in de klok, dus het getal erna was vroeger ‘eng’ en gevaarlijk), heksendagen, Romeinen die koppen afhakten, et cetera.
- In Nederland is het begrip vrijdag de 13e pas na de Tweede Wereldoorlog echt bekend geworden. De historicus Albert van der Zeijden van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, heeft hier onderzoek naar gedaan. Het naoorlogse veramerikaniseren van de Nederlandse cultuur heeft hier een steentje aan bijgedragen. Ook de griezelfilm Friday the 13th uit 1980 heeft er aan meegewerkt. Maar ook nieuwsmedia hielpen flink mee door steeds maar weer over het bijgeloof te blijven publiceren.
- Het oudste bekende bewijs voor het geloof in vrijdag de 13e is een artikel in de Leeuwarder Courant van 3 april 1896 is dat gaat over bijgeloof.
- Wanneer je op vrijdag de 13e liever thuis blijft dan heb je Paraskevidekatriafobie. WAT? Paraskevidekatriafobie. Holy shit ja, ik kan het nog steeds niet uitspreken.
- In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen is dinsdag de 13e de ongeluksdag. In Japan is 4 (het woord klinkt hetzelfde als het woord voor dood) en 7 een ongeluksgetal. En wist je dat Italianen niet bang zijn voor het getal 13, maar voor 17? It’s a TWISTED world, yes.
- Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de 13e. (Duh!)
- Vrijdag de dertiende is een slechte dag voor vooral de Amerikaanse economie, over de Nederlandse is weinig bekend. De Amerikanen blijven massaal thuis op de beruchte vrijdag, melden zich ziek en weigeren om handtekeningen onder belangrijke contracten te zetten. Het aantal gesloten huwelijken is op een vrijdag de 13de de helft van reguliere vrijdagse trouwpartijen.
- Dat ‘vrijdag de 13de’ een echte ongeluksdag zou zijn, vindt echter geen steun in de Nederlandse statistieken. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) telt zelfs mínder schademeldingen dan op andere vrijdagen. Ook het aantal brandmeldingen op vrijdag de 13de ligt met 690 lager dan de 720 meldingen die men doorgaans op vrijdag ontvangt.
- Soms lijkt het bijgeloof waar. Op vrijdag de dertiende (1970) verongelukte de Apollo 13 bijna om 13.13 uur. De missie was begonnen op platform 39 en het was de dertiende missie vanaf dat platform. (Voor de volledigheid: 3 maal 13 is 39). OH MY GOD.
- En op 13 augustus 2004 overleed een bijgelovige Roemen. Hij wilde de deur niet uit, hij was bang om op deze dag een ongeluk te krijgen. Gevolg: de man werd gestoken door een zeldzame wesp en de steek was uiterst giftig. Maar zo zijn er natuurlijk nog meer verhaaltjes die op iedere willekeurige dag kunnen gebeuren.
- Er kunnen maximaal drie vrijdagen de 13e in een jaar voorkomen.
- Van alle opties voor getallen op bepaalde dagen, is de kans het grootste dat de 13e vaker een vrijdag is dan welke andere dag van de week. De kans van de weekdagen voor de 13e van een maand is 14,34 % op een vrijdag (het hoogst haalbare) en 14,25 % op een donderdag en zaterdag (het laagst haalbare). Dit komt simpelweg door onze gregoriaanse kalender.
- In november hebben we er weer één. En in 2016 valt vrijdag de 13e in mei! Kan je je vast voorbereiden.
Zo, heb je vanavond weer wat te vertellen tijdens het avondeten – als je de dag hebt overleefd tenminste 😉 Succes!
Q: Ben jij bang voor vrijdag de 13e?
Het is net als het placebo-effect, denk ik. Het laat alleen maar zien dat onze hersenen zo sterk zijn dat we aantrekken wat we denken dat is of dat komt. Overkom je angsten, anders trek je het alleen maar aan! We can do this!
// Je kunt me volgen op op Instagram, Twitter, Facebook en Bloglovin’