Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Ondanks dat mensen in mijn omgeving weten dat ik Moderne Hippies al een flinke tijd run en daarmee dus al gauw bestempeld word als hippie, verbazen mensen zich nog steeds over hoe dingen eraan toe gaan als ze een bezoekje wagen bij mij thuis en zien hoe ik bepaalde dingen doe in het huishouden. Vrienden (en zelfs familie) die dichtbij me staan kunnen namelijk nog steeds bijzonder vreemd opkijken.

Vrienden die bij mij komen koken, worden alleen al gek van het idee van “gescheiden afval” en weten uit wanhoop niet meer wat ze waarin moeten gooien. Zij kijken mij vreemd aan, terwijl ik hun vreemd aankijk. Waarom moet ik nou altijd degene zijn die gek en “anders” is? Ik doe het al heel m’n leven! Dat jij het niet doet vind ik op mijn beurt dan weer gek. Maar omdat ik de enige blijf in mijn omgeving, ben ik pas echt gek. Bitch, please. Give me some credits.

Tegelijkertijd was dat onlangs weer een flinke eye-opener: iets wat zo normaal is voor mij, kan zo ontzettend vreemd zijn voor een ander. Clichééé, maar zo waar. Mensen vinden mij kritisch of raar, terwijl het voor mij normaal is en ik het compleet geïmpliceerd heb in m’n leven. Dan hoef jij dus niet moeilijk of raar te doen, je kunt alleen kijken hoe dit soort dingen ook “gewoon” heel “normaal” kunnen worden in jouw huishouden!

Tijd om eens met jou te delen wat ik in huis doe; en kijk zelf eens of je ook een en ander kan toepassen in jouw huis. Bedenk ook zeker: het is niet alleen goed voor de wereld, maar  – ook erg cliché en waar – ook erg goed voor de portemonnee.

you-must-be-the-change-you-want-to-see-560x560

Bij deze 15 persoonlijke tips, die ik heel “normaal” vind:

 1. Ik scheid al het afval in huis. Dit betekent dat ik een prullenbak heb voor plastic, een prullenbak voor restafval, een bak voor compost, een doos voor oud papier en een tas voor glas. En natuurlijk lever ik plastic flessen (als ik die al heb) weer in.
  Het kan soms wat verwarrend zijn wat je waarin moet gooien; zo moet je composteerbaar plastic bijvoorbeeld niet bij het plastic weggooien! Een handige website die je helpt wat je waarin moet gooien vind je hier.
 2. Ik heb een (enorme) tas met oude plastic tasjes. Ik probeer altijd een tasje mee te nemen als ik de stad in ga om boodschappen te doen; maar het liefst gebruik ik m’n eigen katoenen tasjes die ik ooit vanuit Moderne Hippies heb gemaakt. Desondanks heb ik toch die verdomde plastic tasjes; en die zal ik nooit zomaar weggooien. In sommige supermarkten kan je je plastic tasjes nu ook in de Tassenbol doen, een initiatief dat ik erg ondersteun! (Teken ook zeker de petitie om een Tassenbol in jouw supermarkt te krijgen!)
 3. Ik was zo veel mogelijk met wasnoten, bijv. van Seepje, en op lage temperaturen. Ik heb wel ander wasmiddel in huis als ik wil dat iets grondig schoongemaakt moet worden; dan koop ik in ieder geval wasmiddel wat verpakt is in karton (= scheelt weer plastic).
 4. Wasverzachter zit eigenlijk niet in m’n systeem om te gebruiken, en zou je uit milieu-aspecten ook echt achterwege moeten kunnen laten.
 5. Zowel de wasmachine als de vaatwasser staan altijd op de ECO stand (en ik doe pas de was en vaat als de machine vol zit!).
 6. Ik heb geen droger; ik vind het sowieso onnodig bij een huishouden van twee (en ik heb er sowieso geen plek voor in huis). Het is stukken milieuvriendelijker om je was gewoon op te hangen en het vanzelf te laten drogen. Geduld is echt een SCHONE zaak.
 7. Ik doe ’s avonds zo min mogelijk lampen aan. Sowieso staan alle lampen in kamers waar ik niet in zit vanzelfsprekend uit!
 8. Ik haal altijd de snoeren van bijv. lampen en telefoonopladers uit de stopcontacten. Is je telefoon opgeladen? Haal dan niet alleen je telefoon uit de oplader, maar ook de oplader uit het stopcontact!
 9. Ik streef ernaar een halfjaar de verwarming in huis niet aan te zetten (meestal van april – september). Ik woon op de tweede verdieping en wordt daarmee vanzelf “verwarmd” door alle appartementen om mij heen op de lente- en zomerdagen als het eigenlijk niet zo warm is. M’n huis is dus enorm goed geïsoleerd!
 10. Ik douche uit mezelf ongeveer 5 minuten. Ik heb het nooit in me gehad dat ik het “heeeeerlijk vind om een half uur te douchen” (= uitspraak van kennissen van mij); als ik er al wat langer onder sta komt dat door shampoo- of scheertaferelen. Aangezien ik me heb laten laseren, scheelt dit ook weer heel veel water en energiegebruik op de lange termijn ;), en komt het dus nauwelijks meer voor dat ik iets langer dan dat douche.
 11. Hetzelfde geldt overigens voor tandenpoetsen of ander watergebruik: ik zal nooit water laten stromen op momenten dat ik het niet daadwerkelijk gebruik. Draai die kraan dus echt dicht tijdens het tandenpoetsen! Ik kan een beetje geërgerd worden als ik het mensen zie doen, dus verbaas je niet als je een keer een vreemde blik van mij ziet als ik het je zie doen.
 12. Ik koop spaarlampen, als de portemonnee meezit, bij voorkeur LED-lampen! Op de lange termijn gaan deze lampen veel langer mee en bespaar je er nog geld mee ook.
 13. Ik zit bij een elektriciteitsbedrijf dat groene en hernieuwbare energie levert, welgezegd Green Choice.
 14. Ik zal nooit onnodig dingen in het toilet “weggooien” (als ik dat mensen zie doen, verklaar ik hun weer voor gek). Wist je dat als je doortrekt bij een Europese wc, er 6 (!) liter water wordt verbruikt?
 15. Ik doe altijd een deksel op m’n pannen als ik aan het koken ben. Ooit geleerd van m’n ex-vriendje; ik wist simpelweg niet hoeveel invloed dit heeft op de snelheid van het koken van het water en dus ook op het gebruik van energie. Water zal ongeveer 6% sneller koken in pannen met een deksel erop, en daardoor bespaar je dus tijd en elektriciteit.

Bizar. Nu ik dit heb opgesomd hoor ik m’n moeder gewoon praten. Thanks mam! 😉

Vroeger had ik er een hekel aan dat ik overal zo erg op moest letten, en inmiddels ben ik het allemaal zelf (aah!). Ik ben haar nu oprecht enorm dankbaar, maar ik besef me ook hoe irritant het kan zijn voor andere mensen. En dat terwijl de toepassing ervan zo ontzettend simpel is!

Deze blogpost is bedoelt voor de mensen die bovenstaande dingen niet/nauwelijks weten of doen. Ik snap dat een heleboel moderne hippies deze blogpost lezen en denken: ja daaag, dat doe ik NOG beter! Deel dan vooral jouw tip door te reageren op deze blogpost 🙂