ETEN

15 Weetjes // De magische krachten van astaxanthine

Sinds een paar weken neem ik iedere dag een pil astaxanthine. Hoe?, hoor ik je zeggen.

Asta-xan-thine. Je hebt ‘m als je ‘m een paar keer zegt.

Ik kreeg het als tip door op Twitter, toen ik daar vroeg naar alternatieven voor zonnebrand die op natuurlijke basis zijn gemaakt, en ben sindsdien hooked. Ik wil er ook steeds meer over weten, maar je merkt dat astaxanthine, naast de tig artikelen die er zijn over superfoods, nog relatief “nieuw” is in de ik-wil-alleen-maar-gezonde-dingen-innemen-trend.

Dus, ik heb wat wetenschappelijke onderzoeken omgetoverd in dit rijtje van 15 weetjes over astaxanthine. Want ik word er blij van en hoop jou er ook blij mee te maken! Asta-xan-thine dus ja, en dan nu in jip-en-janneketaal.

De weetjes

1. Astaxanthine is een antioxidant. Sommigen zeggen zelfs een SUPER-antioxidant (jawel!). Het blijkt 500 keer (!) krachtiger te zijn dan vitamine E.

2. Astaxanthine wordt gemaakt door plankton en sommige gisten, bacteriën en schimmels. Hoofdleveranciers zijn echter de micro-algen.

3. Astaxanthine is een carotenoïde (nog zo’n lastig woord): dit is simpelweg een kleurstof die niet in water op te lossen is. Astaxanthine, de “kleurstof” dus, zorgt er o.a. voor dat flamingo’s, zalmen en garnalen roze zijn. Deze kleurstof zorgt niet alleen voor hun pigment, maar is essentieel voor hun groei en overleving. Daar kan het ons dus ook mee helpen.

4. Het gaat oxidatieve stress tegen. Kleine uitleg bij “oxidatieve stress”, omdat ik dat niet anders kan zeggen: dat zorgt er in feite voor dat eigenschappen van cellen kunnen veranderen. Daardoor ontstaan bijvoorbeeld kanker, de ziekte van Alzheimer, diabetes en hart- en vaataandoeningen. Een super-antioxidant als astaxanthine helpt ons daartegen te beschermen. Het gebruik van astaxanthine wordt extra gestimuleerd als iemand diabetes heeft en er wordt ook gesuggereerd dat het dus een antikanker-activiteit heeft.

5. Het heeft onder meer een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking. Het helpt zelfs leeftijdsgerelateerde achteruitgang van het immuunsysteem tegen te gaan.

6. Astaxanthine helpt tegen vermoeide ogen en voorkomt staar.

7. Het blijkt te kunnen werken als zonnebrand. Voor dieren is het namelijk de natuurlijke beschermer tegen UV-straling.

8. Het maakt je huid soepel en is dus een perfect anti-verouderingsmiddel. Er zijn onderzoeken waarbij is aangetoond dat de huid minder droog en ruw was en er minder fijne lijnen en rimpels te zien waren.

9. Het gaat bovenbuikklachten tegen, zoals misselijkheid, overgeven, maagpijn, gasvorming, boeren, zuurbranden en een vol gevoel in de maag.

10. Fysiek is het ook een wondermiddeltje. Het bevordert je uithoudingsvermogen. Het vermindert spierschade en zorgt voor een sneller herstel na intensieve inspanning.

11. Het bevordert de vruchtbaarheid (bij zowel mannen als vrouwen). De zaadjes gaan sneller zwemmen en bij vrouwen wordt de zwangerschapskans groter.

12. Astaxanthine is mogelijk goed voor de lijn. Dit omdat het goed blijkt te werken voor je metabolisch systeem.

13. Het stinkt. Maar what do I care als ik al het bovenstaande weet?

14. Een gebruikelijke dosis die aan mensen wordt geadviseerd is 2-12 mg astaxanthine per dag. Ik neem tot nu toe iedere dag 4 mg. Er moet echter wel rekening worden gehouden met een mogelijke interactie met astaxanthine bij overig medicijngebruik.

15. Er is één Nederlandstalig boek over geschreven: de Algen Antioxidant. Wil je je er echt verder in verdiepen, dan kun je die hier bestellen.

Overigens is het natuurlijk wel belangrijk dat je, naast het innemen van astaxanthine, ook voldoende beweegt en een gezond eet- en levenspatroon hebt. Maar dat lijkt me logisch…

Mijn ervaring?

Ik heb mijn astaxanthine gekocht bij Vitaminstore (60 supplementen voor € 21,20-). Met 60 supplementen doe je dus twee maanden. Ik slik het nu een maand en moet eerlijk zeggen dat m’n huid er soepeler uitziet en minder droog is (ik heb een extreem droge huid). Of het helpt tegen de zon, moet nog gaan blijken. Ik ga vandaag naar Ibiza, dus we’ll see. “Voorkomen is beter dan genezen”, is denk ik een goede uitspraak bij astaxanthine. Bij sommige dingen heb ik natuurlijk geen idee of het werkt of niet, maar als we alle onderzoeken mogen geloven… slik ik ze graag ;).

Nooit meer een artikel missen? Volg Moderne Hippies op Facebook en Instagram.