2020: het jaar dat ik op dieet ga. Vliegdieet.
Iets wat ik normaal gesproken nooit zeg of doe, maar in 2020 is het eindelijk zover: ik ben, voor de eerste keer in m’n leven, op dieet.
Op vliegdieet.
Want ja: ik verorberde de wereld het afgelopen decennium nét iets te veel. En daar is de planeet zat van.
Ze laat het zien door overstromingen, branden en andere catastrofische gebeurtenissen en schreeuwt om hulp. We zitten in een acute klimaatcrisis, maar de meesten van ons gedragen zich ‘as usual’. Onze harten breken bij het zien van de beelden. We zuchten en steunen en vinden er veel van, vooral bij die veel-te-hete zomers en natte-‘dit is geen echte’ winters.
Het collectief bewustzijn neemt toe, maar er daadwerkelijk naar handelen en er iets aan doen – dat is een tweede.
Dat is niet omdat we er niet om geven, maar omdat wij als mensensoort ervan houden elkaar te imiteren (we blijven immers apen). We doen wat de ander doet.
Het voordeel hiervan is echter: als voldoende mensen zich anders gedragen, kan er ook daadwerkelijk verandering plaatsvinden.
We begrijpen inmiddels dat minder – of het liefst helemaal niet – vliegen een van de meest effectieve manieren is om je uitstoot te verminderen. En hoe magisch ik vliegen ook vind, ik zal m’n vlieggedrag moeten aanpassen en wacht in de tussentijd met smart op duurzame alternatieven om ooit weer de lucht in te gaan.
Dat een vliegtuigticket momenteel goedkoper is dan een treinticket, is kortgezegd een misdaad. De luchtvaart groeit harder dan ooit door een stijgende vraag naar goedkope vluchten. Kerosine en tickets zijn onbelast en luchthavens krijgen financiële voordelen waardoor ze oneerlijk concurreren met bus- en treinmaatschappijen. Ja – de overheid moet hier wat aan doen. En dus ja – weet waar je op stemt, want je stem is daadwerkelijk een keuze voor wat er met de planeet – en dus uiteindelijk met ons – staat te gebeuren. Maar in de tussentijd, is het des te meer aan ons om verantwoordelijkheid te nemen. Het antwoord ligt dus uiteindelijk in het midden: de overheid moet belangrijke beslissingen nemen, maar ook wij moeten zorgen dat de vraag veranderd waardoor de overheid als vanzelf meebeweegt.
Maar volledig stoppen met vliegen, dat is momenteel op z’n zachts gezegd nogal wat. Zeker als je het idee hebt er alleen voor te staan, is de kans bijzonder groot dat je snel in een klimaatdepressie beland. Als je daar iets aan wilt doen, en het idee hebt dat compenseren het niet helemaal voor je doet: dan hebben we initiatieven zoals Flight Free 2020. Daarmee kan je, samen met 100.000 anderen, op ‘vliegdieet’ gaan en in de tussentijd andere manieren van reizen gaan ontdekken. Samen sta je immers sterker, nietwaar?
Dat gevoel krijg je wel, als je je aansluit bij dit initiatief. 100.000 mensen die beloven in 2020 aan de grond te blijven staat namelijk gelijk aan 180 grote, volle Airbus vliegtuigen. Bovendien verenig je je met gelijkgestemden uit het Verenigd Koninkrijk, Peru, Australië en Duitsland.
Ga je ook op dieet?
In Zweden wordt het sinds een paar jaar steeds gebruikelijker om te minderen met vliegreizen. Het woord vliegschaamte komt niet voor niets voort uit uit het Zweedse flygskam. Flight Free 2020 is een initiatief van de Zweedse organisatie We Stay On The Ground, die in 2019 14.500 Zweden verleidden het vliegtuig te laten staan. In 2020 hebben ze het grootser aangepakt en zijn ze internationaal gegaan. Om de campagne onder de aandacht te brengen in Nederland, is de Nederlandse website FlightFree.nl aangemaakt. Je kunt je daar het gehele jaar aanmelden.
Het is nooit te laat je gedrag aan te passen – ook niet als je in het verleden al de hele wereld hebt rondgevlogen. Je hoeft bovendien ook niet te beloven nooit meer te gaan vliegen. Het initiatief gaat er vooral om dat je bewuster leert te kiezen wanneer je wel en niet gaat vliegen. Bovendien kan je gedurende een vliegvrij-jaar op zoek gaan naar alternatieven en een nieuwe vorm van reizen (ook in jezelf) gaan ontdekken.
Als we het samen doen, kunnen we een grote impact maken en een boodschap uitsturen naar overheden – én elkaar – dat velen van ons bereid zijn onze levensstijl te veranderen om onze wereld te redden. Je kunt mijn persoonlijke pad ook volgen op Instagram: @professionalwildchild.
Doe je mee?
Liefs, Zoë
Je kunt mij ook persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram en YouTube.