KUNST & CULTUUR

Boek: 5 tips // Must-reads voor de zomervakantie

20140612-194708.jpg

Als klein kind was ik al gefascineerd door het mooiste gebouw van het dorp: de bibliotheek. Waarschijnlijk vanwege de futuristische scanners die een ondefinieerbaar geluidje maakten bij ieder ingeleverd boek. Ieder keer keek ik vol spanning naar de grijsgroene ogen van de deeltijdbakfietsmoeder die vrolijk controleerde of me weer een boete stond te wachten.

Dat ze plastic schoenen droeg, haar zelfgenaaide broeken ophees tot haar oksels en brillen droeg waarin ik op heldere dagen naar mezelf kon zwaaien; dat maakte niet uit. Jarenlang kon ik me als een ware kleutercasanova met m’n bolle hamsterwangetjes en strak gestylede minikuifje door de boetes heenflirten, totdat ik na een tijdje met een blok/vlinder/slotjesbeugel, verdwenen hamsterwangetjes en een niet-meer-weg-te-lachen-boete verscheen. De romantiek was definitief over en alle mooie momenten die ik deelde met de bibliothecaresse waren voorgoed voorbij.

Ik was niet de enige die dit aanvoelde, al snel werd ze vervangen door een metalen inleverrobot, zonder geluid, plastic schoenen of groenblauwe ogen. Wat dit met het artikel te maken heeft? Geen flauw idee, maar de drang naar mooie verhalen en oude boeken is altijd gebleven. De afgelopen maanden heb ik nauwelijks nog een zelfgekozen boek aangeraakt en daarom heb ik voor mezelf (en voor jullie) een absolute zomer top 5 gemaakt. Deze (papieren!) boeken móet en zal ik de zomer na vele goede verhalen en prachtige recensies, eindelijk lezen.

1. Pluk de dag // Alex Quick
‘The best things in life aren’t things.’ Deze zomer stond ik voor de keuze; een zomerabonnement op de sportschool of vijf boeken kopen om mee te nemen op m’n ultieme relaxvakantie naar Madeira. Het werd het laatste met dit boek bovenop de stapel boeken. Het boek geeft simpele tips, zoals een dagboek met maar 1 zin per dag of je familie tekenen, om af en toe even stil te staan bij alle mooie dingen in ’t leven.

2. De zin van het geven // Stefan Klein
Je hebt egoïsten en altruïsten… Wat ben jij? Volgens dit boek hebben de altruïsten de toekomst. Ik ben ooit begonnen aan het boek en het eerste hoofdstuk maakte al diepe indruk. Laatst haalde ik ‘m uit een stoffige verhuisdoos met de boekenlegger nog exact op dezelfde plek. Deze zomer lees ik ‘m uit!

3. De belofte van Pisa // Mano Bouzamour
Het boek van een Marokaanse Ciske de Rat die met veel moeite op een ‘wit’ kakkerslyceum terecht komt. De helft is verzonnen, de andere helft is waargebeurd, als we de schrijver mogen geloven.

4. Een jaar offline // Bram van Montfoort
Wie droomt er stiekem niet van? Mensen uitnodigen met een handgeschreven brief. De hele stad afzoeken naar een telefooncel. Alleen nog contact houden met de mensen die duidelijk ook contact met jóu willen houden. En dat een jaar lang.

5. Hemelen // Marion Pauw
Na alle boeken van Nicci French en Baantjes wel gelezen te hebben, moest ik een jaar geleden op zoek naar een nieuwe favoriete thillerauteur. Stiekem vind ik een boek van Marion nog beter dan alle Baantjer en Nicci Frenchboeken bij elkaar.

Hebben jullie sommige boeken al gelezen? En wat is jouw top 5 voor deze zomer?

Gr, Rick