KUNST & CULTUUR

5 x De beste videotips van Lonely Planet

Video’s maken en delen is enorm populair en de populariteit groeit door. Niet alleen het aantal vloggers neemt toe, ook steeds meer bedrijven maken gebruik van video’s. Trendwatchers verwachten dat de komende jaren ongeveer 70 procent van het internetgebruik video zal zijn!

Wat is nou leuker dan je reis vastleggen met een camera? Leer nóg betere vakantiefilmpjes te maken en te delen via social media met De beste videotips van Lonely Planet. Hier staan meer dan 50 tips in van insiders uit de filmindustrie en social-mediaexperts. Of je nou je smartphone gebruikt of de nieuwste GoPro-camera, Lonely Planet geeft tips om je filmpjes nog leuker, beter, gekker of spannender te maken. Én hoe je het best daarna je filmpjes kan bewerken en kan delen via Facebook of YouTube. Het boekje is super praktisch om in huis te hebben en bevat erg goede tips. Vandaag deel ik 5 tips uit het boekje met je, in combinatie met mijn persoonlijke reactie en keuze.

De beste videotips - 3

1. Welke camera?

“Je kunt kiezen voor een spiegelreflexcamera (ook bekend als DSLR) of een compactcamera. Deze zijn te koop voor 300 tot 5000, maar ook de goedkopere kunnen geweldige video’s maken. Spiegelreflexcamera’s en sommige compactcamera’s kunnen worden voorzien van verschillende lezen, maar wij adviseren een middellange zoomlens – zoals een 24-105 mm – omdat die het meest veelzijdig is.”

Ik heb dan ook een Canon 750D met EF-S 18-135 mm lens aangeschaft. Met deze camera fotografeer ik graag, maar film ik soms ook. Hier kan je prachtige beelden mee maken. Ook heb ik begin dit jaar een compactcamera aangeschaft – de ‘heilige’ vloggerscamera: de Canon G7X. Als je YouTubers volgt, zie je dat deze veel gebruikt wordt. Ik ben er ook heel enthousiast over. Voor een kleine camera maakt hij prachtige beelden. Super handig als je niet zo’n grote camera bij je kunt dragen of bijvoorbeeld wilt gaan vloggen. Ik film in principe niet met mijn telefoon, omdat ik daar het geluid heel lelijk van vind.

De beste videotips - 2

De beste videotips - 4

2. Welke microfoon?

“Veel amateurfilmers besteden veel tijd en geld aan beelden, maar vergeten hoe belangrijk geluid is. Wees gewaarschuwd! […] Als je een spiegelrefelxcamera of smartphone gebruikt, moet je zorgen dat alle geluiden die je goed wilt vastleggen op niet meer dan een meter van de camera geproduceerd worden. Als dat niet altijd kan, koop dan een microfoon. Rode maakt microfoons van uitstekende kwaliteit, zoals de Rode VideoMic Go die past op de meeste HD-camera’s, of de Rode Smartlav voor iPhone: beide zijn verkrijgbaar voor ongeveer 70. Je kunt deze microfoons direct in je camera pluggen, waardoor ze geen batterijen nodig hebben. De audio synchroniseert automatisch tijdens het monteren.”

Ook ik heb gelijk een microfoon aangeschaft en heb de Rode VideoMic Go Pro Rycote gekocht. Deze bevat overigens wél een batterij. Ik gebruik deze microfoon bij mijn spiegelreflexcamera en vind ‘m erg goed.

De beste videotips - 5

3. Welk videobewerkingsprogramma?

“Er is allerlei software beschikbaar om je te helpen, van gevestigde programma’s als Final Cut Pro, iMovie of Windows Movie Maker tot smartphone-apps ontworpen voor elke mogelijke situatie, en ze worden ook steeds makkerlijker in het gebruik. Met de enorme verbeteringen van de laatste tijd maakt het platform dat je kiest eigenlijk niet meer zo veel uit, tenzij je je hobby in een fulltime baan wilt veranderen. Zoek dus een programma dat gemakkelijk is in het gebruik.”

Jarenlang heb ik voor mijn homemade video’s gebruikgemaakt van programma’s als iMovie, maar voor mijn plannen wilde ik meer mogelijkheden hebben bij het monteren. Dat is de reden waarom ik Final Cut Pro heb gekocht. Als je nieuw bent in monteren, is het juist handig om te beginnen met een iets simpeler programma. Zo krijg je snel de basis onder de knie.

4. Welke muziek kan ik onder mijn video’s zetten?

“De rechten voor het gebruik van commerciële muziek kunnen heel duur zijn, zelfs als je video alleen bedoeld is voor gebruik op je eigen sociale netwerken. Kijk eens naar de gratis muziek die beschikbaar is op internet: je vindt daar tal van opties, waaronder de muziekbibliotheek van YouTube, waarin je een enorme selectie aan ‘gratis’ muziek vindt: youtube.com/audiolibrary/music. De iMovie-app biedt zijn eigen gratis muziek aan en bevat stukken van verschillende lengten.”

Over het algemeen word ik erg depressief van de rechtenvrije muziek, maar er zit bijna niets anders op dan de YouTube Library af te gaan naar een muziekje dat ik ‘OK genoeg’ vind om te gebruiken. Ik houd enorm van goede muziek, dus ik vind dit een nogal lastig aspect. Een andere tip die iets meer hoop biedt: je kunt ook op Soundcloud op zoek gaan naar rechtenvrije muziek. Je kunt dan ook nummers kopen van artiesten, en die mag je soms verwerken in je video’s (met credits, natuurlijk)!

5. Kies je platform

“Alle social-media platforms maken het mogelijk om video’s te delen; op Facebook kun je films zelfs direct uploaden. Maar er zijn natuurlijk twee giganten op het gebied van online delen van video’s: YouTube en Vimeo. YouTube is enorm populair (1 miljard actieve gebruikers) en kan je inkomsten mee genereren. Op YouTube kan je je pagina op maat maken en video’s onbeperkt uploaden. Vimeo bevat de mooiste video’s van de beste kwaliteit, heeft een heldere lay-out en heeft de optie om met een Pro-account schonere video’s sneller te kunnen oploaden.”

Ik heb een account gemaakt op YouTube, omdat ik fan ben van de YouTube-community. Ik vind het heel leuk om sommige mensen te volgen en op die manier geïnspireerd te worden. Ik vind Vimeo overigens qua kwaliteit een stuk beter, maar is geschikter voor mensen die artsy-mooie-video’s maken. (Die hoeven deze tips meestal niet eens te lezen.) Bovendien vind ik dat we Facebook niet moeten vergeten. De video’s die ik in de toekomst ga maken, zal ik daar ook direct gaan uploaden.

Neem dus ook een kijkje op mijn persoonlijke Engelstalige YouTube-kanaal!

Extra tip van eigen hand

Nu je zoveel apparatuur hebt, ben je natuurlijk op zoek naar een tas waar het allemaal netjes in kan blijven. Voor je reisavonturen wil je bovendien dat de tas waterproof is en dat hij er tegelijkertijd wel tof uitziet. De oplossing: Langly. (Hopelijk komt het vorige ontwerp gauw weer in de collectie, want die tassen waren nog iets toffer. Check maar gauw hun Instagram.)

De beste videotips - 1

Dit zijn slechts 5 van de 45 tips uit het boekje! Moet je voorstellen hoeveel meer je kunt leren. Nogmaals: ik ben enthouasiast! Boekje kopen? Hij kost € 9,99 bij bol.com.

Heb jij een YouTube-kanaal? Laat de link hieronder achter en laat jouw werk zien!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat we een paar cent krijgen als jij een aankoop doet. Lees de disclaimer voor meer info.