INSPIRATIE, NON NEW-AGEY SPIRITUALITEIT

5 x Hoe je de juiste coach vindt

Het inhuren van een coach kan een waardevolle investering zijn voor je toekomst. Of je nu van carrière wilt veranderen, over relaties wilt praten, meer geld wilt verdienen of een droom wilt laten uitkomen: het nemen van een coach die in dezelfde schoenen heeft gestaan en jouw progressie kan bijhouden, kan levensveranderend zijn. Ze geven je ruimte wanneer je je gestrest voelt, geven je positiviteit wanneer je je ellendig voelt en geven je net dat duwtje in de rug wanneer ergens niet volledig voor gaat.

Dit jaar ben ik gecoacht door GORT coaching.
Mijn persoonlijke verhaal en ervaringen vertel ik je hier.

Het hangt echter wel allemaal af van welke coach je hebt. Als je in het verleden je hoop hebt gevestigd op een coach en je had geen goede ervaring, hoef je dit niet te zien als een boodschap dat coaching niet helpt. Probeer te leren van het verleden en simpelweg anders te zoeken. Bij deze: vijf tips om de juiste coach te vinden, mocht je op zoek zijn (of het idee overwegen):

1. Resonantie

Het beste advies, zoals altijd: volg je onderbuikgevoel. Je lichaam geeft het beste aan wanneer iets klopt of niet. Bedenk hoe het zou zijn om in gesprek te gaan met deze persoon: voelt het goed (ondanks dat je misschien bang bent voor het proces) of voel je je beperkt? Volg altijd je instinct, ook als het niet ‘logisch is’.

Maak een intentie om de juiste persoon te vinden. Het kan bijvoorbeeld helpen de kwaliteiten en expertise, waar jij naar op zoek bent, uit te schrijven. Je kunt ook vast ‘voorproeven’, door je in te schrijven bij een nieuwsbrief, bij een evenement aanwezig te zijn of een gratis introductiesessie te doen.

Bedenk of deze coach je kan helpen met het najagen van je dromen en of ze daadwerkelijk luisteren naar wat jij graag wilt bewerkstelligen. Als de keuze voor deze coach niet goed voelt, accepteer het en ga verder. Soms is het simpelweg niet de juiste fit of niet de juiste timing.

2. Het niveau en de expertise

Wees er zeker van dat de coach andere mensen heeft geholpen met soortgelijke resultaten die jij voor ogen hebt. Denk je dat hij/zij je kan helpen met het behalen van je doelen? Je mag altijd om referenties vragen en met voormalige klanten praten, zodat jij je comfortabel voelt bij je beslissing. Probeer iemand te vinden die je kan vertrouwen in het behalen van jouw dromen en daar ook succes in heeft gehad.

3. Manier van aanpak

Welke middelen heb jij nodig als je met een coach gaat werken? Natuurlijk is hun expertise belangrijk, maar ook hoe ze deze expertise pragmatisch omzetten in middelen. Bijvoorbeeld, als je één-op-één sessies hebt: wil je onbeperkt e-mail contact kunnen hebben? Wil je wekelijks kunnen afspreken? Wil je opdrachten krijgen of vooral praten? Het is fijn om helder voor je te hebben wat je kan helpen. Iedere coach heeft een andere aanpak, dus daardoor wordt het stukken makkelijker de juiste coach te vinden.

Doe geen water bij de wijn. Als de coach die jij overweegt niet het type programma aanbiedt dat jij graag zou willen, bekijk dan of ze het programma kunnen aanpassen of probeer iemand anders te vinden die een manier van aanpak heeft die beter bij jou past.

4. De juiste benadering

Wil je een coach die dichtbij je staat? Die openstaat voor jouw feedback, waarbij jullie samen jouw succesformule bepalen? Of wil je liever iemand die je vertelt wat je moet doen en een succesvolle formule volgen?

Er is niet één juiste benadering, aangezien iedereen anders is. Het is dus uitermate belangrijk goed naar jezelf te luisteren en te bekijken welke benadering goed bij jouw persoonlijkheid past. Alhoewel coaches waardevolle lessen met je zullen delen, ben jij de enige expert over jezelf. Geloof in jezelf in wat je wilt en wees niet bang dit uit te spreken. De coach is er om jou te helpen; ze zouden geen verborgen agenda, tijdlijn of idee over jou moeten hebben. De coach moet je kunnen helpen je dromen op een authentieke manier te manifesteren – het moet passen bij wie jij bent wat bij jou past.

5. Een authentieke belichaming van wat ze bijbrengen

Kies een coach die waarden heeft waar jij naar op zoek bent. Een coach kan een sterke invloed hebben op je keuzes, dus kies iemand die zelf doet wat ze anderen opdraagt en een positief rolmodel kan zijn voor jou. In het ideale plaatje hebben zij wellicht al resultaten behaald die jij graag wilt zien in je leven, waardoor ze waardevolle lessen kunnen doorgeven en het jou motiveert.

Naast de gewenste uitkomst moet je er zeker van zijn dat de benadering en focus van de coach hiermee matcht. Net zo goed, dat het belangrijk is dat hun persoonlijk bij jou past. Als je een bulldog wilt, neem dan niet een coach die te zacht en vergevend is.

Last but not least: hoe fantastisch je coach ook is, bedenk altijd dat je zelf het verschil moet gaan maken om de resultaten te behalen die je zo graag wilt zien.

Mijn coach voldeed aan alle vijf punten. Ik deed mijn coachtraject bij GORTcoaching, een specialist in individuele coaching en teamcoaching. Ze bieden allerlei verschillende vormen coaching aan, met coaches over het hele land. Je kunt via de website een gratis oriëntatiegesprek inplannen. Als je na het gratis oriëntatiegesprek start met coaching en via fan[at]gortcoaching.nl aangeeft dat je via Moderne Hippies bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een leuk cadeautje!

Meer weten over GORTcoaching? Check dan de website.

Meer inspiratie opdoen? Check dan de tag ‘verdieping‘ en bekijk onderstaande video over het inzicht dat dit coachtraject mij heeft gebracht (Engelstalig):

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

review