KUNST & CULTUUR

6 x Mind expanding films

Een film die je geest raakt, je mentale radar aanzet en je verder laat denken. Een film waar je nog weken over nadenkt. Een film die je ieder jaar opnieuw kunt kijken, omdat het zoveel doet met je gedachten: hoe je in het leven staat, hoe normaal sommige dingen worden gevonden en door deze film anders wordt bekeken. Het zijn die typische films waardoor we totaal anders naar ons leven, onze perceptie van de werkelijkheid, kijken. Bij deze mijn 6 favorieten tot nu toe:

1. Samsara

Samsara is een prachtige documentaire uit 2011, gemaakt door de makers van dezelfde type documentaires Baraka en Chronos. “Samsara” komt uit het Sanskriet en staat voor de eeuwigdurende kringloop van transformatie, waarbij het woord wordt gebruikt bij de cyclus van geboorte, dood en hergeboorte; thema’s die we allemaal terugzien in de film. De beelden zijn prachtig en de muziek complimenteert de kracht ervan. ‘Samsara’ belicht ook het verband tussen de mensheid en de rest van de natuur. De boodschap? Dat we allemaal een globaal bewustzijn hebben en onderling verbonden zijn en dat we prachtig én tegelijkertijd verschrikkelijk zijn. Must see.

2. Inception

Dat we veel meer met onze dromen kunnen, is een feit. Niemand doet er alleen wat mee. Dom Cobb weet wel raad. Hij is een handige dief, een ware meester op het gebied van ‘extraction’: het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren, wanneer het brein het meest kwetsbaar is. Cobb krijgt de kans zijn oude leven weer terug te krijgen, in ruil voor het uitvoeren van een vrijwel onmogelijke ‘inception’: Cobb en zijn team van specialisten moeten deze keer geen idee stelen, maar het in iemands brein plaatsen.

3. Interstellar

In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden. Zo spacy dat het zomaar een goed beeld schetst van de toekomst van onze kinderen.

4. The Butterfly Effect

De twintigjarige student Evan Treborn (Ashton Kutcher) beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden – en vooral dat van z’n ex-liefde Kayleigh – weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde ‘butterfly-effect’, de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. Een eeuwige les om te accepteren wat er gebeurt in het nu en dat je daar niets aan kunt doen dan accepteren en doorgaan.

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Een waanzinnig romantische mind expanding film. Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel’s herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.

6. Avatar

Jake Sully (Sam Worthington) is een verlamde oorlogsveteraan in de toekomst, die met enkele anderen naar de maan Pandora wordt gebracht. De mensheid wil daar waardevolle grondstoffen uit de grond halen. Deze planeet wordt echter bewoond door de Na’vi, een mensachtig ras met hun eigen taal en cultuur. De Na’vi doen er alles aan zich te beschermen tegen de mensen. Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen… Avatar is een totale wake-up call voor hoe wij omgaan met andere landen, andere culturen en gewoonweg ‘ons eigen ding doen’ zonder stil te staan bij de consequenties.

Welke film ga jij als eerste kijken? En heb jij nog een goede tip?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.