INSPIRATIE

7 tips // Positive Thinking

positive thinking

Iedereen kent het wel: de achtbaan van gevoelens. De ene dag gaat alles perfect en de volgende loopt alles in de soep. That’s life. Toch hebben we allemaal de neiging om alles te gaan overanalyseren. Waarom overkomt mij dit? Hoe kan dit nou? Maak ik wel de juiste keuzes? Maar door te overanalyseren blijven we juist in een negatieve spiraal hangen. En daar hebben we uiteraard geen zin in.

De afgelopen tijd heb ik veel meegemaakt en door ervaringen leer je achteraf meer dan je denkt. Je kunt vaak nou eenmaal niets veranderen aan de situatie. Doe je ding, accepteer het en go with the flow. Je kunt op twee manieren omgaan met een nare situatie: je kunt blijven overanalyseren, het niet accepteren en er boos om worden. Maar je kunt ook proberen positief te denken en het wél accepteren.

Elke situatie is uiteraard anders, en het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hier zijn enkele tips van mij, en hoe ik mijn negatieve gedachten omzet in “positive thinking”:

1. Als ik stress heb, probeer ik me vaak af te leiden door me ergens op te storten. Positief denken lukt niet als je steeds blijft stressen over hetzelfde. Zoek iets waar jij jezelf helemaal in kunt verliezen. Als ik stress heb met goed weer, ga ik het liefste naar de bossen of duinen. Even wandelen of hardlopen met een muziekje op en genieten van de natuur. Als het slecht weer is probeer ik me thuis te storten op nieuwe recepten of het bakken van een taart. Als je niet zoveel tijd hebt: nagels lakken werkt bij mij ook therapeutisch. Ja echt, je zult versteld staan hoe rustgevend het lakken van je nagels stiekem is.

2. Bij positief denken is het ook belangrijk dat je denkt in oplossingen en niet in problemen. Er kan veel op je pad komen en dit kan verstikkend werken. Maar als je in oplossingen gaat denken zal je merken dat de situatie misschien wel te relativeren is.

3. Elke situatie, elk probleem, zal uiteindelijk een levensles zijn. Je moet er even doorheen moeten, maar als je er doorheen bent, heb je weer iets geleerd. “Het had zo moeten zijn”, en daar kan je in de toekomst weer heel veel mee. En remember: na regen komt zonneschijn.

4. Als je er zelf niet uitkomt, wees dan niet bang om naar je vrienden te stappen. Vaak zien zij het op een andere manier. Praat, praat, praat! Door de verschillende perspectieven van vrienden, kom ik vaak tot een antwoord of oplossing.

5. Geef je lichaam ook positieve energie: eet gezond! Bij stress of vervelende situaties grijp ik het liefste naar suikers: comfort food. Maar probeer als je je rot voelt gewoon fruit in de buurt te leggen, dan ben je sneller geneigd om dat op te eten!

6. Als je een boost nodig hebt: zoek dan leuke quotes of afbeeldingen op internet met positieve teksten. Sla ze op of print ze uit en maak een “mood book”. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het Pinterestbord Words of Wisdom van Moderne Hippies. Koop een schrift en plak het vol met de quotes of afbeeldingen. Dan krijg je een boost en ben je geconcentreerd bezig, dus heb je even afleiding van alles!

7. Door mijn ervaringen heb ik inmiddels geleerd dat je het allemaal moet nemen zoals het is. Mijn  eindadvies: go with the flow, denk niet teveel na, doe wat jou het beste lijkt en denk positief! En blijf vooral lachen: a smile a day, keeps the doctor away!

Wat helpt bij jou om weer positief te gaan denken? Deel je tips door te reageren op deze blogpost! 🙂

Liefs, Tapulanga