ETEN

Good food // 8 x goedkope superfoods

Chia, maca, tarwegras, goji bessen, chlorella…  just to name a few. Superfoods zijn hot & happening en dat is niet voor niets. Deze producten bevatten bovengemiddeld veel gezonde eigenschappen. Maar er kleeft vaak ook één nadeel aan: superfoods kunnen behoorlijk prijzig zijn. En dat schrikt velen van ons af – merk ik. Gelukkig vind je ook health boosters onder de meer gangbare voeding, die ook nog eens lief zijn voor je portemonnee! Daarom deze lijst met 8 voedingsmiddelen die je bij elke supermarkt kunt krijgen en bomvol gezonde eigenschappen zitten!

Avocado
Deze groene vrucht zit boordevol gezonde vetten en kalium, een mineraal dat je beschermt tegen een hoge bloeddruk. De goede onverzadigde vetten in avocado zijn onder andere belangrijk voor een goed immuunsysteem en het reguleren van je hormonen. Je kunt deze powervrucht dus met een gerust hart dagelijks eten. Al zou ik maximaal een halve per dag adviseren.

Banaan
Hoewel er redelijk wat suiker in een banaan zit, is het een goede bron van vitamine C, wat een goede boost aan je weerstand geeft. Andere goede stoffen in deze zoete vrucht: B3, B6, A, kalium, magnesium, fosfor, ijzer en selenium. Zit je in een stressvolle periode? Het tryptofaan in bananen helpt je weer ontspannen. Dat herinnert mij aan mijn eindexamens (way back…). Toen at ik ook op advies een banaan tijdens mijn examens, zodat ik minder gespannen zou zijn.

Citroen

Warm Citroenwater
Foto: Rosalie Ruardy

Je kunt je dag niet beter beginnen dan door te starten met een groot glas warm water met een halve uitgeperste citroen. Citroenen hebben een reinigende werking en zetten je stofwisseling aan de gang. Ook handig voor als je een kilootje kwijt wil. MH Rosalie schreef hier ook een aparte blogpost over, die kun je hier vinden.

Groene bladgroenten
Sla, boerenkool, spinazie… Groene bladgroenten zijn toppers op het gebied van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten in verhouding tot andere groenten veel vitamine A, C en K en wist je dat ze ook een goede bron van calcium zijn? Daarnaast hebben groene bladgroenten een extra ontgiftende werking en zitten ze vol ijzer. Need I say more? Tip: mix een handje spinazie door je smoothie (met fruit) ’s ochtends, en je hebt al één portie binnen!

Havermout

Havermout
Foto: Rosalie Ruardy

Hoewel havermout misschien niet zo sexy klinkt, is havermout terug van weggeweest! Je dag begint goed en lekker met een bordje havermout. Het zorgt voor een lang verzadigd gevoel en het voorkomt stijgingen van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat havermout veel vezels die je darmen aan het werk zetten en is het ook nog eens rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Hier vind je lekkere ontbijtrecepten met havermout. Bovenstaand foto is een recept van MH Rosalie; dat recept vind je hier.

Kiemen
Kiemen zijn de enige voedingsmiddelen die doorgroeien nadat je ze in de supermarkt hebt gekocht. Dat zegt al veel over hoe gezond ze zijn! Een bakje alfalfakiemen, radijskiemen of taugé kost slechts een paar euro en je kunt ze praktisch overal bij eten. Kiemen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten (goed voor je huid), ze versterken je immuunsysteem en ondersteunen je spijsvertering.

Lijnzaad
Dit zaadje staat de laatste tijd een beetje onterecht in de schaduw van zijn grote zus chia zaad. Lijnzaad is namelijk prima te gebruiken als budget proof alternatief om je hoeveelheid omega-3 vetten op te krikken en tegelijkertijd je darmflora te ondersteunen. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt als je lijnzaad gebruikt. Ik eet al minstens 2 jaar lang elke ochtend een schepje lijnzaad door mijn ontbijtje of smoothie en heb er veel baat bij.

Noten

goedkope superfoods noten Bron foto: thininc_com
Foto: www.thininc.com

Noten zijn één van mijn favoriete tussendoortjes omdat ze goed vullen, gezond zijn en niet vervelen. Meestal eet ik een paar noten in combinatie met een appel. Gezond combi! Amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten… Ze zijn stuk voor stuk een bron van goede onverzadigde vetten en vitaminen en mineralen zoals kalk, kalium, fosfor en vitamine E en B. Al deze fijne voordelen gelden overigens alleen voor ongezouten en ongebrande noten, dus niet voor die zak borrelnootjes.

Op I Love Health lees je meer over superfoods en gezonde voeding.