DAGBOEK

Alles is vergankelijk, ook ’tradities’

Ik woon/werk momenteel in Zuid-Afrika; hét land waar men ernaar streeft om niet naar verschil in ras te kijken, maar wat – door een verleden met Apartheid – lastig te vermijden is. Het gevoel van blank/donker, omgekeerde discriminatie en schuldgevoel is nergens zo groot als híer. Het is onvermijdelijk een onderwerp van alledag.

En daar bevind ik me dan, in november, terwijl ik online nieuws uit Nederland voorbij zie komen. Voor de afgelopen vijf jaar is het weer ‘de’ periode van de zwartepietendiscussie. Toen ik vijf jaar geleden deze website oprichtte, was het derde artikel dat ik schreef een stuk over hoe ik eigenlijk dacht over Zwarte Piet. Een stuk waarin ik pleitte voor een Nederland die best eens anders mocht leren kijken naar Zwarte Piet. Een Nederland die zich toleranter mocht gaan opstellen voor de gedachtegang áchter Zwarte Piet en rekening diende te houden met gevoelens van onze medemens. Een Nederland die realistisch mocht gaan leren zijn en uit de Zwarte-Piet-bubbel mocht gaan stappen. Een Nederland die in zou zien dat het ethisch toch eigenlijk allemaal een beetje raar is wat we aan het doen zijn.

Ik begon net met deze website, dus was totaal niet gewend om negatieve reacties te krijgen. Laat staan dat ik bij de (blanke) ‘beginnelingen’ hoorde, die er open voor uitkwam dat het tijd was voor verandering. Het werd niet warm ontvangen. Toen ik nog enkele tientallen lezers had, kreeg ik haat-reacties van onbekenden, maar ook vrienden en familieleden. Ik schrok ervan. Ik kreeg geen tot weinig support. De mensen die het dichtste bij me stonden, kregen een afkeer tegen mij en dat wat ik gezegd had. Men werd er maar wat onwennig van. Door de enorme negativiteit op de website, de angst die ik daardoor kreeg én de vreselijk nare discussies die eruit voortkwamen, heb ik het artikel van de website gehaald.

Iets waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb.

Ik ben blij om te zien dat er verandering gaande is, maar ik weet dat er nog steeds opgekomen moet worden voor het feit dat er verandering nodig is. Er zitten nog altijd teveel mensen vast in de bubbel van de ’traditie’. Schattig en naïef: tradities veranderen immers ook altijd met de jaren mee, niets blijft 100 % hetzelfde. Álles in het leven is vergankelijk, ook ’tradities’.

In een tijd waar mensen feller tegenover elkaar staan dan ik in mijn leven heb meegemaakt, is het des te belangrijker op te komen voor idealen die staan voor een tolerante, begripvolle, inlevende samenleving.

Ik heb vanaf toen al gezegd dat, mocht ik ooit kinderen krijgen, ik niet zou willen dat ze op een school zouden zitten met Zwarte Piet. Daar blijf ik bij. Ik heb altijd gezegd dat het kinderen niets uitmaakt hoe Piet eruit ziet. In deze zaak gaat het nou júist even niet over de kinderen die (gelukkig) meestal geen kleurverschil zien. Het gaat over de mensen die snappen dat dat vroeger wel het geval was. Een periode waar blanken zich kapot voor zouden moeten schamen. Als blanke is het dan wel lekker makkelijk om te zeggen dat je niet snapt waar het allemaal vandaan komt of ‘dat dat nu toch allang niet meer zo is’, toch?

Júist nu ik in een land ben, waar een feest als Sinterklaas niet in het straatbeeld te bedénken valt, denk ik: je zou je toch niet kunnen bedenken hoe er hier wordt gekeken als ik m’n gezichtje eens even zwart ga verven?

Wat ben ik trots op die golf, die de afgelopen jaren is ontstaan. Op de mensen die dag in, dag uit, los van de maanden voorafgaand aan Sinterklaas, zich inzetten voor een mooier, daadwerkelijk toleranter, Nederland.

Zuid-Afrika laat me inzien dat opkomen voor een eerlijke wereld en hoop wel degelijk voor verandering kan zorgen, en ondanks alle struggles, ook in Nederland mogelijk is. Het is goed dat de discussie nog steeds plaatsvindt. Laat ‘m er maar zijn. Hij is nódig. Het is de hoogste tijd dat Zwarte Piet gewoon Piet wordt: het is tijd voor een ‘nieuwe traditie’.

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagramYouTube en Twitter.

Foto: Pixabay