Van prachtige moskeeën met gekleurde tegeltjes tot hipperdepip cafés: ga naar Istanbul als je er nog niet bent geweest (en anders ook).

Mijn zusje Lara woont in Istanbul en ik ga regelmatig bij haar op bezoek. Inmiddels ben ik er al vier keer geweest en ik blijf nieuwe plekjes ontdekken (en teruggaan naar mijn favorieten). Mijn zusje kent de weg, spreekt de taal en laat me altijd de tofste plekjes zien. En die deel ik graag met jullie!

Over de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis, de Grand Bazar en andere highlights is genoeg te lezen op andere sites en in boekjes – ze zijn allen zeker een bezoekje waard. Loop ook even over de Galatabrug die vol vissers staat en neem de boot over de rivier de Bosporus. Verder werd ik zelf helemaal blij van al deze hotspots. Ik deel ze in per wijk:

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-17

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-6

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-21

Wijk Cihangir

Twee jaar geleden was dit ook al een van de leukste wijkjes die we bezochten. Er zijn een hoop vintage winkeltjes te vinden, waar je vloerkleden, tassen en sieraden op de kop kunt tikken. Ook zijn er veel boekenwinkels. Ik liep langs MARS, een artist run space waar creatievelingen werken, exposities worden gehouden en kunstenaars, publiek en critici worden uitgenodigd om bij te dragen aan de art scene van Istanbul.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-7

Ook hier waren we twee jaar geleden al, maar dit was voor herhaling vatbaar: Koerdisch ontbijten bij Van Kahvaltı Evi. Bestel met zijn tweeën, drieën, vieren een plate met allerlei lekkers. Wij hadden bijvoorbeeld de menemen, een gerecht dat lijkt op roerei met tomaat. De spinaziecrêpe heet gözleme en bal ve kaymak smaakt echt als een taartje: honing met room. Verder: brood, olijven, allerlei soorten kaas, komkommer, jam, en nog meer dat je allemaal niet op kunt. Oké, dit is ontbijt en lunch in één.

Wijk Karaköy

Óók mijn lievelings. Waar je door de straatjes loopt en bij elk zaakje denkt: híer wil ik naar binnen! En hier! Hier ook!

Souq is de aller-hipster-ste plek van de stad geloof ik. Een concept store met boeken, kleding, wielrenfietsen, platen, cactussen, enz. Af en toe zijn er markten van en ik weet niet precies hoe pop up deze winkel is, dus check vooraf even het adres. Ik vond er een heel mooi magazine over illustraties: Wrap.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-10

Ik ging er niet in, maar Dandin bakery verdient van de buitenkant al een schoonheidsprijs. Een bakkerij/restaurantje waar je kunt kletsen of werken. Istanbul modern is een mooi museum voor moderne kunst, met uitzicht op de Bosporus.

Wijk Tophane/Galata

Dit is de wijk rondom de Galata-toren. Fijn om doorheen te lopen, genoeg te zien.

We hebben gegeten bij Galata kitchen. Jamjamjammm. Traditioneel Turkse gerechten, met veel vega en vegan opties. Je kunt van alles kiezen, wat je vervolgens samen op een groot bord voorgeschoteld krijgt. Ook leuk om te delen dus.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-13

In Tophane-i Amire, een kunst- en cultuurcentrum, bezochten we nog een kleine (gratis) moderne kunst-expo: Edi Rama exhibit.

Mocht je als digital nomad of student tussendoor aan het werk willen en je zoekt een chille plek, dan zijn er genoeg in Istanbul.
Ik liep langs Urban Station, waar je kunt werken en betaalt voor hoe lang je er zit. Er zijn meerdere vestigingen in Istanbul.
Zelf ging ik zitten bij Salt, een cultureel instituut met onder andere een bibliotheek, museum, café, kantoren en expositieruimtes. In de bieb of op de derde verdieping zijn plekjes waar je heerlijk stil kunt werken of studeren. Je kunt er gratis zitten. Er zijn twee locaties, maar ga zeker naar de vestiging op Bankalar Cadessi.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-14

Vlakbij Salt (met het trappetje omhoog) zit de vintage winkel Değerli Eşya Dükkanı. Naast deze winkel is het OT KAFE, waar ik even kon werken en sahlep dronk: een typisch Turks (en superzoet) drankje met melk, suiker, kaneel en orchidee.

Wijken Fener en Balat

Het voelt gek, maar ook bijzonder om door de wijken Fener en Balat te wandelen. Er wonen veel arme mensen, waardoor het vreemd voelt om met een camera rond te lopen, huizen te fotograferen en af en toe een vintage winkel in te gaan. Maar het is er ook mooi. Er staan prachtige huisjes en gebouwen, al verschilt de staat nogal.
Er zijn veel tweedehandszaakjes te vinden. In eentje stonden allemaal stoeltjes klaar omdat er later die dag een veiling plaats zou vinden.

We dronken latte en sahlep bij Balat Kadraj kafe, dat zeker een aanrader is. Büyülü Fener is een schattig winkeltje met allemaal tweedehands en antieke verzamelspulletjes.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-12

District Kadiköy (Aziatische kant)

Neem de boot naar de Aziatische kant en loop door de diverse en relaxte buurten. Ook hier is, net als in andere wijken, veel street art te vinden. Er is zelfs een app voor, zodat je geen graffiti spot hoeft te missen: Street Art Istanbul. Ook aan deze kant van de stad kun je fijn langs het water lopen.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-11

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-24

In de wijk Moda bezochten we twee cafés. De eerste, POLKA, was een soort poppenhuis. We kropen het trappetje op, struikelden bijna over de huiskat, konden vanaf ons knusse balkonnetje zo het keukentje in kijken en roken hoe de heerlijkste cakes de oven uitkwamen. We dronken verse kruidenthee en wilden honderd taartjes proeven (maar het werden er twee).

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-26

En dan is er nog Walter’s Coffee Roastery, waar Breaking Bad-fans hun hart op kunnen halen en je je even waant in het leven van Walter White. Op de muur staan initialen van medewerkers en partners afgebeeld alsof het molecuulformules zijn, de cactussen staan in maatbekers en als je héél enthousiast bent, kun je Walters pak aantrekken. Het café loopt nogal goed (denk: veel PR) en er komen franchise vestigingen bij, waaronder in Brooklyn. In de kelder zat creativo Atilla Kaan (28) op zijn Wacom te werken, hij tekende de prachtigste katten-wonderwerelden.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-28

Over katten gesproken: Istanbul is het walhalla voor zowel kattenliefhebbers als de katten zelf. Overal lopen (straat)katten rond die in de watten gelegd worden door mensen uit de buurt. In de buurt van Walter’s Coffee liepen we tegen deze kattenhemel aan.

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-25

Bonustip: secret rooftop in de wijk Eminönü

Er zijn veel plekken in Istanbul waar je een mooi uitzicht over de stad hebt, maar deze is extra tof: vanaf de Büyük Valide Han, dichtbij de Universiteit van Istanbul. Inmiddels is deze view spot niet meer zo onbekend als voorheen, maar nog steeds bijzonder. Op de markt moet je ergens een binnenpleintje op, waar je bij een deurtje naar binnen gaat en via trappetjes en langs werkplaatsen bovenop het dak van het gebouw komt. Vraag, als je in de buurt bent, welke kant je op moet. Een van de werklui staat bij de ingang om een kleine bijdrage te vragen (geef hem die!). Het uitzicht over de moskeeën, huizen en de Bosporus is geweldig! Note: af en toe sluiten ze het dak wegens veiligheidsredenen. Check dus even of het (nog) kan, het proberen waard!

moderne hippies hippie hotspots istanbul-1-2

Heb jij ook nog tips voor Istanbul? Laat ze achter in de comments!

Liefs,
Ilse

Je kunt Ilse persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.