KUNST & CULTUUR

American Nomads // De beste documentaire over wanderlust

Wanderlust. Dat vaag melancholieke verlangen naar vrijheid. Want wanderlust is meer dan alleen maar ‘reizen’. Van mountain men tot crusties en van snowbirds tot rodeorijders: a nomad is someone who feels stable while experiencing velocity. In de BBC-documentaire American Nomads wordt het begrip ook omschreven als ’the urge to go onto the open road and ride off into the sunset’. Dat klinkt romantisch, maar documentairemaker Richard Grant laat zien dat het nomadenleven ook rauwe en gevaarlijke kanten heeft.

wanderlust cover

Voor mij is één van de meest indrukwekkende gedeeltes van de documentaire de jonge hobo Comfrey, die al vanaf zijn 13e op de freight trains rijdt en zichzelf met een ongelooflijke welbespraaktheid in de Amerikaanse traditie van the Great Depression plaatst. Voor hem vertegenwoordigt de open road vrijheid: ‘It’s absolute freedom. From life in a box. Y’know, sitting in an office from 9 to 5, in front of a computer, letting my brain rot.’

American Nomads laat zien dat de moderne nomade meer is dan een stereotype. Ja, loners reizen, maar groepen ook. En voor velen is een nomadische levensstijl een keuze en geen gevolg van verwaarlozing of een slechte jeugd. Zo zien we bijvoorbeeld in de documentaire de dertiger Richard, die zijn fortuin heeft gemaakt op Wall Street, maar die wereld radicaal vaarwel heeft gezegd en nu fulltime door het zuidwesten van Amerika reist. En ja, we zien de spacende hippies die in Slab City in de Mojave woestijn wonen (wie de film Into the wild heeft gezien zal de locatie bekend voorkomen!), maar ook de gepensioneerden die en masse hun huizen hebben verkocht en in luxueuze RV’s naar warmere klimaten trekken. We zien een predikant die rondreist in een tent, en een Yogi, die ooit naar de Sierra Nevada trok om zelfmoord te plegen, maar zo betoverd werd door de schoonheid van het landschap dat hij er nu al jaren leeft en rondtrekt. Mensen reizen soms omdat ze ergens vandaan willen, maar vooral omdat ze ergens naartoe willen – en dat hoeft geen plaats te zijn, het is meer een gevoel.

Geïntrigeerd? Ga ‘m snel kijken!

https://www.youtube.com/watch?v=_QKbIb8wcz0

En voor wie nog meer wilt weten: Richard Grant heeft ook een boek geschreven met gelijknamige titel, waarin de achtergrond en tradities van de nomadische levensstijl in Amerika nog verder worden uitgediept. Een aanrader!

Psst.. Heb jij al gestemd op onze MH Marte (oprichter van deze website & organisator Moderne Hippies Markt) als “Leukste Ondernemer van Amsterdam”? Support en stem hier!