HOTSPOTS

Fijn Plekje // Dolores del Dia (A’dam)

Halverwege de Overtoom staat een oude voetbaltafel op straat. Er ligt een retro groen kleed naast met daarop een doos met vintage servies. Mijn nieuwsgierigheid werd al weken geleden gewekt door de interessante items in de etalage van de bijbehorende winkel; Dolores del Dia. Eenmaal daar aangekomen, heet eigenaresse Dolores me zo van harte welkom dat ik gelijk al niet meer weg wil. Twee oudere dames zitten in de winkel op kleine barkrukjes, alsof het een cafeetje is, en kletsen honderduit.

1

Binnen prijkt er heel veel moois waar meisjes zoals ik ontzettend hebberig van worden. Van oude meubels, retro telefoons en ouderwets servies tot barbiepoppen en klokken die je alleen nog bij je oma vindt. Extra leuk; de prijzen zijn ook lekker vintage. Voor een kristallen whisky glas betaal je maximaal € 10,-.

3

Vroeger had Dolores een lunchroom, op de Nieuwezijds Voorburgwal onder haar eigen naam. Ze komt uit een interessante familie, haar broer is eigenaar van de Golden Brown Bar in Oud-West (om de hoek van Dolores’ winkel) en opende sinds kort Old School (een restaurant in Zuid waar ik voor het eerst speltrisotto at en waar de menukaart op wiskunde-ruitjes-papier is gedrukt). Haar moeder blijkt één van de kletsende dames te zijn en die vertelt maar wat graag over haar dochters aankopen die we nu voor een ‘prikkie’ kunnen kopen.

2

7

Het idee om vintage te gaan verkopen, vertelt Dolores vrolijk, begon eigenlijk bij haar dochter. Die vond dat haar moeder zoveel verzameld had dat het tijd werd daar iets mee te doen. Haar lunchroom bestond toen al niet meer, dus werd het tijd voor iets nieuws. Bij Dolores del Dia kom je niet alleen voor de mooie bijzondere spullen maar ook een beetje voor de sfeer want die is er één van typische Amsterdamse gezelligheid. Deed mij gelijk weer aan mijn (Amsterdamse) oma denken en zo is het cirkeltje weer rond.

6

5

Nieuwsgierig geworden? Een website heeft ze niet, dus gewoon lekker ouderwets langsfietsen en binnenlopen, dat vindt ze vast gezellig! Je kunt wel een klein voorproefje nemen door even op de Facebook pagina te kijken.

9

Dolores del Dia
Overtoom 297, Amsterdam

Foto’s: Lucca Roelvink