INSPIRATIE

Braingasm // Het fenomeen ASMR

ASMR staat voor ‘autonomous sensory meridian respons’ en wordt ook wel het ‘braingasm’ genoemd. Om die reden wordt er volgens mij soms een beetje naar gekeken. Tijd voor opheldering. ASMR zorgt er namelijk voor dat ik na een onrustige dag toch als een blok in slaap val, en dat gun ik iedereen.

Tingles
Wat je precies voelt is voor iedereen anders, maar in principe kun je het beschrijven als een (licht) tintelend gevoel achter in je hoofd en op je hoofdhuid. Soms kan het uitstralen naar je armen en de rest van je lichaam, maar dat heb ik nog nooit gehad. Het gevoel kun je krijgen van ‘real life triggers’, zoals wanneer je haren gewassen worden bij de kapper, wanneer je iemand heel geconcentreerd ziet tekenen met een potlood, wanneer je kleine nichtje je haren aan het vlechten is of wanneer iemand zich aan het opmaken is en jij kijkt toe. De bekendste trigger is misschien wel Bob Ross en de manier waarop hij zijn schilderijen schilderde voor publiek. Je hebt het rustige gevoel dus vast wel eens ervaren. Deze triggers worden op YouTube ‘nagebootst’ in filmpjes waar de zogenaamde ‘ASMR Artists’ alles op alles zetten en filmpje na filmpje posten, variërend van 10 minuten tot 1,5 uur. Je komt complete role plays tegen waarbij ze je haren knippen tot space travel intakesschoonheidsbehandelingen en ‘grooming’ scheerbeurten. Dit zijn de zogenaamde ‘whisper’ video’s, waarbij er dure 3D microfoons worden gebruikt en er allerlei props en dummy’s bij worden gehaald, alles om zo goed en helder mogelijk geluid op te nemen om jouw ’tingles’ te bezorgen. Komt het je bekend voor? Het was vorig jaar in DWDD te zien.

Luisteren, niet kijken
Welke video’s er voor jou werken is persoonlijk. Het is dan ook een zoektocht, en ik moet eerlijk zeggen dat ik niemand ken die de video’s ook daadwerkelijk kijkt. Luisteren is genoeg, met een goede koptelefoon, als je in bed ligt en wilt gaan slapen. Probeer er de eerste paar keer echt tijd voor te maken, ga een half uur eerder naar bed en gun jezelf tijd om erachter te komen welke filmpjes er voor jou werken. Sommige stemmen zul je minder fijn vinden, van andere stemmen kun je misschien geen genoeg krijgen. Misschien geven de role plays jou helemaal geen ’tingles’, maar ben je meer van de geluiden; kraken, knisperen, tekenen, schilderen. Er is van alles te vinden. Ga na wanneer jij ‘in het echt’ de tintelingen in je hoofd voelde en zoek daar bijpassende filmpjes bij.

ASMR Artists
De ene ASMR artist is de andere niet. Er zijn een paar hele goede, ‘professionele’, met duizenden volgers. Deze meisjes maken er echt werk van. Een paar voorbeelden zijn:

Neem hun beste bekeken video’s eens door. Je kan er ook een paar achter elkaar aanzetten terwijl je aan het werk bent, op stressvolle dagen vind ik het fijn om op deze manier rustig te blijven. Give it a try, stel jezelf ervoor open. Ik was ontzettend blij toen ik het ontdekte via tips van collega’s. Het heeft bij mij zeker wel 10 video’s geduurd voordat ik doorhad welke video’s voor mij ‘werken’, maar het was meer dan de moeite waard. ASMR is voor mij echt een oplossing om rustig in slaap te vallen. Ik heb natuurlijk inmiddels flink wat favoriete video’s verzameld. Deze heb ik achter elkaar gezet in een playlist, welke persoonlijk is (mijn ‘smaak’) maar ik deel hem graag met jullie. Misschien staat er tussen mijn favorieten wel een nieuwe favoriet voor jou. Je vind de playlist hier. Remember; gebruik goede headphones en probeer niet naar de video’s te kijken (tenzij je dit wel fijn vindt natuurlijk).

“Het lijkt erop dat steeds meer mensen het tintelende gevoel dat ze krijgen van bepaalde geluiden of beelden waarderen. Het triggert het lichamelijk gevoel maar geeft gelijk een diepe rust van het lichamelijke zijn. In de hedendaagse drukte van alle informatie waarmee we worden overspoeld lijkt ASMR een welkome afleiding.” (bron)

Heel veel succes; ik hoop dat jij binnenkort ook ASMR fan bent, en zo ’s avonds heerlijk in slaap valt…

Hier alvast een ASMR filmpje om je warm te maken ;).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.