INSPIRATIE

Ayahuasca ceremonie: mijn ervaring

Namasté, mooie mensen!

In mijn eerste blog heb ik me voorgesteld en daarin heb ik kort vermeld dat ayahuasca een hele positieve twist aan mijn leven heeft gegeven. Dit keer wil ik jullie, ook door Zoë haar inleidende artikel – meenemen in mijn mindblowinglife-changing-ayahuasca-ervaring.

Ayahuasca is een entheogen uit het Amazone gebied. Dat wil zeggen dat het een psycho-actieve plant is die gebruikt wordt in religieuze, spirituele en sjamanistische context. Je neemt het niet voor de grap of om even lekker te trippen; ayahuasca is vele malen heftiger dan bijvoorbeeld paddestoelen of LSD.

De plant leert jou wat het je moet leren: ze is een teacher en kan je compleet overnemen. De Indianen gebruiken het al eeuwenlang als natuurlijk medicijn voor vele aandoeningen en gelukkig is het naar het westen toe gekomen. DMT is de meest actieve stof in de plant en heeft een heel krachtig en helend effect op bewustzijn.

Tijdens mijn studie Godsdienstwetenschappen heb ik een kort onderzoek gedaan naar sjamanisme, met in bijzonder de ayahuasca-rituelen. Destijds heb ik mijn ervaringen opgeschreven en ik wil het nu graag met jullie delen, vanwege het helende effect en de positieve transformatie die het teweeg kan brengen, mits er juist mee omgegaan wordt.

De Ayahuasca ervaring

De ceremonie werd geleid door een Braziliaanse sjamaan en zijn vrouw van de Santo Daime kerk uit België. De setting was buiten de kerk. Wij waren in totaal met tien mensen die de ayahuasca gingen drinken. De ceremonie begon met een voorstelronde en met de vraag wat je hoopt dat de ayahuasca je zal leren. Je deelt je intentie met de groep, zodat de sjamaan weet wat iedereen komt doen. Na ongeveer anderhalf uur praten was het tijd voor het drinken van de drank.
De drank was al klaargemaakt en uiteraard ging dit op een rituele manier. Voordat we de drank gingen drinken werd er besloten om de mannen en vrouwen van elkaar te scheiden, in verband met de verschillende energievelden van man en vrouw. We hebben allemaal tijdens de eerste dronk een vol glas gekregen en het smaakte naar een sterke bittere vieze wijn, alsof er alcohol in zat. Toen de glazen bij iedereen langs waren geweest (we dronken uit twee glazen), ging iedereen zitten op een matras. De volle maan was die avond erg aanwezig in de kamer; we zaten in een kamer met alleen maar ramen.

De eerste veertig minuten gebeurde er bij mij weinig, ik voelde me heel rustig en kalm. En toen in één keer had ik het gevoel dat ik midden in een hele heftige trip zat. Dit kwam doordat mijn hele lichaam plotseling anders en oncomfortabel aanvoelde. Ik voelde me heel erg warm, alsof al mijn bloed sneller stroomde. Daarnaast zag ik allerlei enge gezichten in de wolken buiten.

Overal zag ik terugkerende patronen: in het vloerkleed, op de muren en op het plafond. Deze patronen hadden ook diepte, alsof ze ademden en heel snel vervormden. Ik kan de kleuren hiervan niet goed beschrijven, maar ze waren ontzettend intens en mooi. Doordat ik ineens alles op een hele andere intense manier beleefde, had ik het gevoel dat het allemaal veel te veel werd. En dat werd het ook.

Mijn maag begon te worstelen met de drank; ik kreeg krampen, het deed pijn – onbeschrijfelijk is het wat ik voelde – en vervolgens moest ik heel heftig overgeven. Tijdens en na het overgeven heb ik de hele tijd hallucinaties gehad en ik heb me waarschijnlijk twintig minuten (leek een eeuwigheid te duren) heel erg verward gevoeld. In mijn emmertje met braaksel zag ik boze, verdrietige en enge gezichten; het leken een soort lugubere smileys. Ik begreep NIKS meer. Ik wist niet meer of ik van voren of achteren leefde. Ik verloor alle controle en angst overweldigde me op dat moment. Tegelijkertijd was ik bang voor deze angst en ik zat me zorgen te maken over hoe lang het nog zou gaan duren. Of ik hier nog wel weer uit zou komen. Ik wilde op dat moment niets liever dan eruit, weg zijn uit het moment, of beter gezegd… helemaal niks meer meemaken.

Tijdens dit moment gingen de sjamaan en zijn vrouw muziek spelen en zingen en dat werkte zeer kalmerend. Toen werd het weer stil en ging ik weer heel diep naar een donker hol, mijn hele lijf deed ondertussen pijn, het stond in de fik van binnen en onder mijn huid.

Dat was het moment dat ik er echt klaar mee was. Ik wilde uit mijn lijf, voorbij dat branderige gevoel. En daar ging ik dan: ik voelde mijn lichaam niet meer en als klap op de vuurpijl was ik ineens mijn identiteit kwijt!

Huh?!

Wie ben ik of beter gezegd, wat ben ik?! Dit kan toch niet?!

Dit was ontzettend heftig. Maar ik voelde dat diep in- en uitademen heel fijn voelde en terwijl ik me op mijn adem focuste, ging ik steeds dieper en dieper naar mijn/een kern, het was geen ‘ik’ meer, het was veel groter. Mijn bewustzijn werd steeds groter én groter én groter tot op een moment dat ik een gedachte zag, hoorde en voelde;

You are Everything and Everything is You

Ik ben lang daar geweest. Het was geruststellend, kalm, stil en zo mooi. Het was een wereld vol oneindige mogelijkheden. Het was een hele donkere heftige reis om daar te mogen aankomen, maar zo onwijs de moeite waard. Ik voelde me connected met alles; met iets dat vele malen groter is, een bewustzijn waarin alles bestaat en gecreëerd en vernietigd wordt om opnieuw te creëren. Een eindeloze cyclus, waar we allemaal deel van uitmaken.
Ik lag inmiddels op mijn rug en het voelde alsof er een slang door mijn hele lijf bewoog, door het midden van mijn lichaam, mijn hele lichaam bewoog in dit ritme. Ik deed zelf niks.

Toen was het tijd voor de tweede dronk. Deze heb ik echter geweigerd, omdat ik niet de behoefte had om meer te drinken… Mijn grootste inzicht;

I sensed so much love in me and how I am so unable to express it in daily life to the people I love”

Daarna heb ik nog twee ceremonies gevolgd; gelukkig zonder overgeven. Ik heb trillingen van muziek gezien in de lucht als gekleurde lijnen die op en neer bewogen; ik zag witte stipjes en streepjes over de huid en gezicht van de vrouwen lopen alsof het een code was; ik zag energievelden uit mijn heupen flowen tijdens een kort dansje.

Het meest indrukwekkende wat ik heb gezien, is toen de sjamaan een persoon ging helen. Hij vormde helemaal een wit veld om zich heen en toen hij de donkere energie van de persoon die geheeld werd wegnam, veranderde zijn witte veld in allemaal kleuren! Zijn gezicht veranderde van krachtig naar heel zwaar,. Alsof gravity alles even naar beneden trok.

Zoals de Indianen hoofdtooien hebben van kleuren en de stammen in Afrika kleuren op hun gezicht verven, zo zag de sjamaan er uit zichzelf uit, zonder verf en hoofdtooi. Allemaal maar energie. Everything is energy.

Ik ben heel erg dankbaar voor deze ervaringen en ik kan er altijd naar teruggaan. Het bewustzijn is zo fascinerend en complex en tegelijkertijd zo simpel. Alles is met elkaar verweven, zoals de meeste oude culturen ons duidelijk proberen te maken. Energie is de basis van alles en het is overal. Alles is één.

Als je zelf ayahuasca wilt doen, lees jezelf erover in, zoek je begeleiders goed uit en zorg dat je goed gegrond bent! Het is niet zomaar iets. Het verandert je bewustzijn misschien voor altijd.

Het gaat erom dat je de inzichten goed in banen kunt leiden na de ceremonie. De ayahuasca werkt door. Ayahuasca wordt ook gekoppeld aan het wakker maken van de Kundalini-energie die aan de basis van je ruggengraat slaapt en die je kan wakker maken om bewustzijnsverruiming te ervaren. Ik ben hierna met Kundalini Yoga in aanraking gekomen en in een volgend artikel zal ik daarover vertellen. Hier werk je met de Kundalini-energie zonder substanties; je maakt het wakker op geheel eigen kracht. Voor mij is het de meest krachtige vorm van yoga die werkt op je bewustzijn.
Geniet van de volle maansverduistering en tot de volgende volle maan!

Big Fat Beautiful Namasté & if you don´t know this song, turn your volume up, close your eyes and… LISTEN!
(Thanx to DJ Kareem Raihani):

X! Lauri

Deze al gelezen?
Mijn yogareis // Resetten in Sri Lanka en
Wat houdt yoga precies in // Het achtvoudige pad deel 1, deel 2 en deel 3

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.