ETEN

Om te onthouden // Bag & Buy

Bag and Buy Cover

Hoeveel verpakkingen maak jij per dag open? De gemiddelde Nederlander opent er 7 per dag. Het grootste deel van die verpakkingen eindigt rechtstreeks in de prullenbak en je raadt ’t al; dat is natuurlijk niet zo milieuvriendelijk. Dit kan niet alleen maar met recyclen worden opgelost: alleen al het produceren van die verpakkingen is een aanslag op het milieu. Daar worden namelijk natuurlijke grondstoffen voor gebruikt (lees: verspild) en er wordt CO2 uitgestoot.

Er zijn de afgelopen tijd behoorlijk wat artikelen op Moderne Hippies verschenen die te maken hadden met duurzaamheid, recycling etcetera. Ook vandaag wil ik een initiatief bij jullie onder de aandacht brengen, dat in mijn ogen heel belangrijk is én heel veel potentie heeft. Ik heb het over Bag & Buy.

Bag & Buy is de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Het is een foodstore waar je alles zoveel mogelijk uit dispensers, bakken en vaten koopt. Zo gebruik je geen (onnodige) verpakkingen en koop je slechts de hoeveelheden voedsel die je nodig hebt. Je kunt in de winkel eenmalig een weckpot of fles aanschaffen, of natuurlijk zelf iets meenemen van huis. Ook zijn er in de winkel biologisch afbreekbare zakjes verkrijgbaar. Klinkt als een geweldig initiatief, als je het mij vraagt!

Waar je Bag & Buy kunt vinden? Nog nergens, want om dit idee te kunnen realiseren is geld nodig. 75.000 euro welteverstaan. Daarom is Bag & Buy op 26 september begonnen met een crowdfunding-campagne. De campagne loopt tot 24 november en alleen al de eerste dag is er 12.000 euro gedoneerd. De eerste Bag & Buy-winkel zal worden opgericht in de stad waar de meeste financiële steun is geboden. Het uiteindelijke doel is om ongeveer 40 tot 50 winkels in heel Nederland op te richten.

Vind jij Bag & Buy net zo’n goed initiatief als ik en wil je weten wat jij kunt doen om te helpen? Heel simpel, je kunt een donatie doen. Maar ook het onder de aandacht brengen van dit initiatief bij anderen draagt bij aan het einddoel. Hoe meer mensen erover weten, hoe beter. (Deel dit deze blogpost! ;))

Voor meer informatie over het project raad ik je aan om onderstaand filmpje te bekijken. Daarnaast kun je op de website of facebookpagina meer informatie vinden. Als laatste kun je hier bekijken wat het project tot nu toe heeft opgebracht en hoeveel geld er nog nodig is.

https://www.youtube.com/watch?v=iG4cy5K9rE8#t=24

Ik hoop van harte dat het de initiatiefnemers gaat lukken om dit plan daadwerkelijk te kunnen uitvoeren; dat is ook de reden dat ik deze blogpost vandaag voor jullie heb geschreven. Ik hoop dat jullie er net zo enthousiast over zijn als ik. Mocht dat het geval zijn, schroom dan niet om het idee van Bag & Buy te delen! Zo bereiken we hopelijk zoveel mogelijk mensen die dit plan willen steunen en wie weet kunnen we in 2015 dan met ons weckpotje naar de eerste verpakkingsvrije foodstore van Nederland huppelen!

Liefs, Yonna