ETEN

Recept: Lunch // Bananenbrood met Superfoods

Vegan Bananenbrood met Superfoods (suikervrij en glutenvrij)

Als je iets gaat maken voor Pasen, laat het dan dit bananenbrood met superfoods zijn! Het is vegan, glutenvrij en suikervrij. Super verantwoord dus, en het is nog lekker ook. Het wordt namelijk gezoet met natuurlijke suikers uit banaan en dadels. Verantwoord snoepen en zelfs als ontbijt kan dit prima!

Dankzij het e-book van De Groene Meisjes (hier te bestellen) maakte ik een paar weken geleden dit recept. Mijn eerste zelfgemaakte bananenbrood… *trots*! Ik ben namelijk helemaal geen ster in bakken; ik kan nog net een cheesecake maken… En nu dus ook dit overheerlijke bananenbrood. Hier en daar heb ik het recept aangepast om het nog net iets makkelijker te maken. Bij dit recept kan er weinig misgaan. If I can do it, you can!  Maak het dit weekend om te oefenen en proeven en maak het vooral met Pasen :).

Wat heb je nodig voor 1 vegan bananenbrood met superfoods?

  • 5 grote bananen (1 voor de topping)
  • 180 gram havermeel (maal havermout of havervlokken fijn in je blender)
  • 1 theelepel bakpoeder (een zakje ziet er zo uit)
  • 1 eetlepel vanille extract (dat ziet er zo uit)
  • 200 gram verse dadels (op de markt zijn ze goedkoop)
  • 2 handvol pistachenoten
  • 2 handvol goji besjes
  • 1 handvol walnoten
  • 2 handvol rozijnen
  • 1 handvol blanke amandelen en 150 ml water (of 120 ml ongezoete amandeldrank)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 citroen

Verder;

  • 1 cakevorm (standaard maat)
  • Kokosvet/olie
  • 1 fijne (citrus zest) rasp
  • 1 vijzel
  • Oven (als je begint alvast voorverwarmen op 180 graden)

Hier staat alles stap voor stap beschreven:

  1. Meng het havermeel met de kaneel, de rozijnen, 1 handvol goji besjes en het bakpoeder in een kom.
  2. Mix de dadels met het vanille extract, de amandelen en 150 ml water in je blender tot een gladde massa.
  3. Prak of kneed (ik vind werken met mijn handen lekker :)) de 4 bananen in een kom tot een gladde massa.
  4. Voeg de inhoud van de kommen (meel + dadels + bananen) samen en mix het goed (met een houten lepel).
  5. Maak in een vijzel de pistachenoten en walnoten wat fijner.
  6. Doe deze nootjes (houd 1 handjevol apart in de vijzel) bij je mix meng alles goed.
  7. Rasp boven je kom met beslag de schil van 1/2 citroen en roer goed.
  8. Voeg 1 handvol goji besjes toe aan restjes in de vijzel, dit is je topping.
  9. Vet de cakevorm in met kokosvet/vaste kokosolie.
  10. Spatel het deeg in de cakevorm en maak dit mooi glad.
  11. Snijd de overgebleven banaan in plakjes
  12. Leg dit (bewaar een paar plakjes) mooi neer op het deeg.
  13. Strooi hier je topping van walnoten, pistachenoten en goji besjes overheen.
  14. Leg hier weer wat plakjes banaan op.
  15. Zet de cakevorm 60 minuten in de oven.
  16. Laat even afkoelen als het klaar is.
  17. Klaar! Heeeerlijk met maple syrup…

Ik hoop echt dat jullie geïnspireerd zijn om dit te maken :), en ik zou het super tof vinden als jullie vervolgens deze creaties delen op Twitter of Instagram, gebruik dan de hashtag #rosaliesrecipes of #rosaliesrecepten.

Vegan Bananenbrood met Superfoods

Op mijn eigen blog staat dit recept stap voor stap ook in beeld uitgelegd, zodat je ziet of je het allemaal goed doet. Handig! Bekijk het hier: Vegan Bananenbrood met Superfoods. Op zoek naar meer inspiratie, of wil je mijn recepten delen met je internationale vrienden? Ik blog in het Engels over food & health op www.rosalieruardy.com!