KUNST & CULTUUR

Om te onthouden // Banksy

We looove street art! Dat zagen jullie vorige week natuurlijk ook al in de post van Marte, zij was onlangs in Berlijn a.k.a. street art walhalla! Eén van de bekendste kunstenaars op dit gebied is de Britse Banksy (pseudoniem). Over zijn ware identiteit wordt gespeculeerd, maar waarschijnlijk is Banksy begin jaren ’70 geboren in Bristol.

Het mooie aan de kunstwerken van Banksy vind ik de maatschappijkritische boodschap die hij wil overbrengen (antikapitalistisme en vóór vrijheid) en de vorm die hij daar voor gevonden heeft: scherp, maar altijd met een humoristische twist.

banksy

Een belangrijk punt van kritiek op zijn werk, is de vraag in hoeverre Banksy hypocriet is of daadwerkelijk oprecht. Volgens critici gaat de antikapitalistische boodschap van Banksy namelijk niet samen met het feit dat er aan de doeken van Banksy inmiddels erg hoge prijskaartjes hangen én dat zijn werk wordt verkocht aan bedrijven en kunstgaleries. Aan de andere kant ontvangt Banksy voor een groot deel van zijn werk helemaal geen geld – hij tekent/schildert het anoniem op straat- en maakt hij kunstwerken voor goede doelen (o.a. Greenpeace).

kiddingme

Hypocriet of niet, daar kan ik me in dit geval niet zo druk om maken. Ik vind persoonlijk iemand die het bewustzijn omtrent dergelijke thema’s weet aan te wakkeren, mensen aan het denken zet en discussies ontlokt, sowieso een held!

Ook fan van Banksy? Goed nieuws! Tot en met 20 mei kunnen we zijn werk in het echt gaan bewonderen. En wel in Laren, dus ik zeg: alle Moderne Hippies richting ’t Gooi voor deze bijzondere tentoonstelling! Hieronder nog twee collages met een aantal van mijn favoriete Banksy werken; (let op) daaronder vind je de praktische informatie over de tentoonstelling. See you there?

banksy

banksy

LIONELGALLERY
www.lionelgallery.com
Brink 9, Laren
Openingstijden: t/m 20 mei | woensdag t/m zaterdag van 12 -18 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.