KUNST & CULTUUR

Boek: review // GYPSET

cover gypset

Food porn. House porn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is wel een soort porn voor. En nu is er ook een categorie speciaal voor alle hippies, gypsy’s en wanderlust-figuren: de Gypset-boeken. Gypsy porn? Schrijfster Julia Chaplin bedacht de term ‘Gypset’ in 2009 en schreef er sindsdien drie boeken over: Gypset style, Gypset travel en het net verschenen Gypset living. Het zijn prachtige glossy boeken vol jaloersmakend paradijselijke foto’s van moderne bohemians die op de meest exotische plekken ter wereld off the grid wonen.

gypset1

De gypset lifestyle is een mengeling van Jetset en gypsy, de bohemian high life dus. Geen tie-dye hobbezakken of zompige linzensalades voor deze moderne nomaden en ze lopen ook niet op het land naar zanderige wortels te spitten. Nee, dit is de ultieme bohofantasie: op de mooiste, meest afgelegen plekken op de aarde wonen in architectonische hoogstandjes, in je hangmat naar de zee kijken, surfen, je huis prachtig inrichten. Laten we wel wezen: de bohemians die in het boek geportretteerd worden, zijn de zonen en dochters van rocksterren en modellen (of ze zijn zelf muzikant, zoals Devendra Banhart), kunstenaars als Damien Hirst of mode-ontwerpers als Alice Temperley. Om dit level van perfectie te bereiken, moet geld geen rol spelen.

gypset2

Maar uiteindelijk maakt het niet uit: de boeken zijn heerlijk om bij weg te dromen, en wie wil zich nou niet verliezen in een dagdroom over het ultieme bohemian leven? En heb je nog niet genoeg escapisme? Kijk dan op de website van Julia Chaplin, www.gypset.com! Daar vind je o.a. een map van ultieme Gypset-plekken over de hele wereld (want Goa of Bali zijn achterhaald – denk bij de ultieme Gypset-locatie aan kleine, out-of-the-way dorpjes in Uruguay of Kenia) en zelfs een heuse webshop met bohemien spullen – hefty pricetag attached.

– xx – Liselore