De Bewustzijn School // Oase in hartje Amsterdam

Soms krijg je als blogger een uitnodiging die je leven verandert. Zo voelde ik het in ieder geval toen ik de invitatie van Marieke van Meijeren in mijn inbox kreeg: of ik een ochtendprogramma in haar nieuw opgerichte Bewustzijn School in Amsterdam wilde volgen. Eigenlijk hoefde ik daar niet eens over na te denken. En zo kwam het dat ik op een woensdagochtend om half negen plotseling voor het hek van een schoolgebouw stond, me afvragend of ik wel het juiste adres had. Want ja, zo letterlijk had ik het ‘school’gedeelte van de naam ook weer niet opgevat. Maar wat bleek: De Bewustzijn School is op de ruime en prachtige bovenverdieping van een heuse school in Oud-Zuid gevestigd.

De Bewustzijn School 7

De Bewustzijn School 3

De Bewustzijn School 9

De Bewustzijn School 4

De Bewustzijn School is echter niet alleen in naam een school: het is een plek waar je de tools krijgt voor je innerlijke reis. Een totaalconcept: je kan er yoga- en meditatielessen volgen, maar ook mindstylelessen, lessen vegan cooking, persoonlijk ondernemerschap, energetisch werk…. Te veel om op te noemen. Een simpel, maar toch revolutionair idee – hoewel je in Amsterdam op elke straathoek een yogastudio (of twee) kan vinden, is er nog geen plaats waar je een geheel aan jouw persoonlijke behoeften aangepast programma kan volgen, dat zich richt op zowel body, hart als mind en waar inspiratie en ondersteuning centraal staan. Daarnaast heeft Marieke De Bewustzijn School ook opgezet als een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden: een plek waar je kan bijkomen van de stress, drukte en prestatiedrang van de maatschappij en waar je je gedachten en gevoelens vrijelijk en veilig kan delen met anderen. Eén van de immense schoollokalen is dan ook ingericht als loungehoek, waar je kan zitten, thee of sap kan drinken en kan kennismaken met andere leden. A home away from home. En nog mooier: Marieke heeft ook het idee om van de binnentuin van de school een ‘secret garden’ te maken, zodat De Bewustzijn School ook letterlijk een ware oase kan worden genoemd. Hoe fantastisch klinkt dat?

De Bewustzijn School 20

De Bewustzijn School 17

De Bewustzijn School 16

De Bewustzijn School 10

Samen met bloggers Nadia en Sifra van De nieuwe meiden, een blog over hooggevoeligheid en hoe daarmee om te gaan (ken je het nog niet? Go check it out here!) volgde ik een compleet ochtendprogramma. We begonnen al vroeg met een les Flow Yoga. Nu botert het niet zo tussen yoga en mij, maar deze les viel me toch erg mee, mede door de rustige en prettige begeleiding van lerares Reve.

Vervolgens kregen we een mindstyleles van Bert van Rijnberk. Een prettige, rustige kerel in wie je meteen vertrouwen hebt. Hij begon te praten over onvoorwaardelijke liefde. Dat die overal om je heen is. Nou, call me crazy, maar mijn ervaringen in het leven hebben daar niet echt op geduid en ik werd er dan ook een beetje geïrriteerd van – in ieder geval voelde ik niet dat warme gevoel dat kennelijk wel bij de anderen binnenkwam, ik voelde helemaal niets. Gelukkig gaf Bert het niet op; samen met de anderen oefenden we in het beurtelings geven en ontvangen van die liefde en verdomd, ik voelde het! Ik ervoer dat als een bijzonder moment, helemaal om dat te delen met drie mensen die ik eerst eigenlijk helemaal niet kende, maar aan het eind van die ochtend voor mijn gevoel beter dan sommige van mijn eigen vrienden.

De Bewustzijn School 19

De Bewustzijn School 15

De Bewustzijn School 12

De Bewustzijn School 1

De Bewustzijn School 8

De Bewustzijn School 5

De Bewustzijn School 6

Bert zei nog een aantal dingen die mij diep raakten. Zo vertelde hij dat hij zijn kracht en de richting van zijn leven (hij is retraitebegeleider bij Zielzicht) juist had gevonden in een heel moeilijke periode van zijn leven. Hij sprak daar heel open over en benadrukte dat het belangrijk is om je verhaal (the narrative of your life) in de gaten te houden, maar ook: dat het belangrijk is om jouw verhaal te vertellen, to get it out there, maar dat je tegelijkertijd méér bent dan alleen die ervaring.
Poeh. Dat besef kwam binnen als een kanon. Ik herkende die dingen zo goed omdat het dé thema’s zijn die dit jaar een grote rol in mijn leven hebben gespeeld en dat nog steeds doen. En misschien is dit dan de tijd om mijn verhaal – of althans, één van de verhalen – aan jullie te vertellen. Weten jullie nog dat ik begin dit jaar schreef dat ik paroxysmale vertigo had? Nou, dat bleek dus niet zo te zijn. Na veel onderzoeken en MRI-scans bleek ik aan chronische hyperventilatie te lijden. Een angststoornis, dus. In het begin was ik allang blij dat ik niet doodging aan een hersentumor, maar naarmate de maanden voortduurden begon ik te beseffen dat iets dat in je geest huist, misschien nog wel enger is door de ongrijpbaarheid ervan. Hoezeer je ook best weet dat je niet zal stoppen met ademen, dat het maar een idee is: de symptomen van die paniekaanvallen voelen echt. Maar om het te veranderen – to beat the machine that runs in your head, zoals de Guano Apes al zongen – moet je iets doen dat bijna aan alchemie lijkt te grenzen: naar binnen kijken en al je ervaringen, alles wat jou jou maakt, opnieuw onderzoeken en zo nodig veranderen. Zijn dat allemaal wel waarheden? Of zijn het dingen die ik mezelf heb verteld of laten vertellen? You can’t rewrite history. Maar de toekomst, daar heb ik wel invloed op. En daarom is het tijd om mezelf te laten zien, flaws and all. Het vertellen van dit verhaal maakt me niet zielig, geen slachtoffer: het maakt me iemand die niet bang is om de waarheid onder ogen te zien en die ook te delen. Met jullie, want in dit hele proces is Moderne Hippies en de erkenning en het begrip dat ik vaak van jullie krijg, ontzettend belangrijk voor me.

Ik besef ook: dit is slechts één van mijn verhalen, a moment in time. Het is tijd voor meer verhalen. Nieuwe verhalen. En sommige daarvan begin ik op De Bewustzijn School, aan de hand van drie vragen die ik van Bert heb gekregen: Ben ik hier? Wil ik ervan genieten? Heb ik passie?*

Als laatste nog iets heel leuks voor als je nu denkt: jaaa, De Bewustzijn School, echt iets voor mij! Ik mag namelijk aan jullie allemaal een gratis intakegesprek weggeven. Het is super makkelijk: stuur een mailtje naar info[at]debewustzijnschool.nl en noem de code Bewust Moderne Hippies, dan komt het helemaal goed. Je moet dan wel binnen twee weken een afspraak maken. Ik heb zelf ook zo’n intakegesprek met Karlijn gehad en dat was heel erg fijn en ook 100% in de roos over mijn verlangens, angsten en ontwikkeling. N.a.v. haar advies kan je daarna een persoonlijk programma op De Bewustzijn School gaan volgen. See you there?

De Bewustzijn School 11

© Fotografie: De Bewustzijn School

Liefs, Liselore

*Het antwoord daarop luidt: niet altijd/ja/ja 😉

Wat vind jij van De Bewustzijn School? Zou jij er lessen willen volgen?

20 reacties

Hilde -

Mooi artikel <3

Sanne -

Wauw! Dat klinkt als een heel mooi en fijn iniatief! Ik woon in Adam, dus ik ga zo’n mailtje sturen. Prachtige foto’s ook! En respect voor je openhartigheid !

Iszy -

Klinkt heel gaaf. Hoe duur is het eigenlijk? kan nergens een prijs vinden…

Liefs

Liselore -

Hai Iszy, ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook niet weet. De website van De Bewustzijn School is nog een ‘work in progress’, dus ik zou even een mailtje met je vraag sturen naar info@debewustzijnschool.nl. Succes!

Renske -

Wauw wat klinkt dit bijzonder. Het lijkt me fantastisch dit ooit eens te mogen meemaken.
Wat knap trouwens dat je het persoonlijke stukje over je hyperventilatie deelt. Ik denk dat juist het delen de weg vrij maakt voor anderen, je wilt niet weten hoeveel mensen een stoornis hebben, welke dan ook. Toch rust er een soort taboe op, omdat je het, zoals jij al zegt, niet ziet en het zo ongrijpbaar is. En toch zijn het die dingen die ons allemaal menselijk maken. Ik hoop dat je een manier vindt om het een plek te geven en als je dit doet, zul je merken dat het gemakkelijker wordt

Liselore -

Renske! Wat ontzettend lief dat je dat zegt. Ik denk nu ook dat openheid mij (en daarmee misschien anderen die hetzelfde hebben) helpt. Het is vreemd – ik ben opgevoed zonder ‘stigma’s’ aan geestelijke ziektes te hangen en ik schaam me dan ook niet voor het feit dat ik een angststoornis heb. Maar ik vind het wel moeilijk om toe te geven dat ik daar niet helemaal ‘zelf’ mee kan dealen, dat ik om hulp moet vragen. Maar ik merk ook dat het juist fijn kan zijn om af en toe geholpen te worden – o.a. door jouw woorden. <3 !

Chanou -

Wat heb je een mooi stuk geschreven Liselore. Dat je die liefde daar ook voelde, wat bijzonder, klinkt alsof daar een hele goede energie hangt. En ik vind je btw heel stoer dat je zo open bent over alles.
Klinkt ook wel als iets voor mij zo’n Bewustzijn School ;), ben zeer benieuwd. Liefs!

Liselore -

Dank je, lieve Chanou <3 Voor allebei de complimenten! En ik denk dat het ook echt iets voor jou zou zijn! We kunnen altijd een keer samen gaan :)

Chanou

Chanou -

Ja laten we dat doen, leuk! Hey en zag ik daar gewoon een pioenroos op één van de mooie foto’s: my favorite flower!

Liselore

Liselore -

Leuk <3

Laura -

Klinkt heel fijn! Heb gelijk een mailtje gestuurd :)

Liselore -

Wat ontzettend leuk, Laura! Ik ben zo benieuwd wat je ervan vindt :)

Karlijn -

Liselore, wat een prachtig verhaal. Ik waardeer je openheid enorm. Blij dat je er bent. Tot snel op de school! Liefs Karlijn.

Liselore -

Heerlijk om te horen, Karlijn! Tot heel snel!

Lilian -

Ziet er prachtig uit ook!

Liselore -

Ja he? Echt een plek waar je je meteen thuisvoelt.

Mariët -

Wat klinkt dit gaaf! Ik wacht met smart tot er zoiets in Den Haag komt, want Amsterdam vind ik een beetje te ver reizen elke keer.

Liselore -

Nou, als dit een groot succes wordt, komt er misschien wel uitbreiding 😉 Fingers crossed!

Reageer ook