ETEN

Blogger Report: Big Tree Farm in Bali // Crispijn en de chocoladefabriek

Big Tree Farm2

Het voelde alsof ik een gouden wikkel had gevonden toen ik de Big Tree Farm chocoladefabriek in Bali ontdekte. In deze chocoladefabriek, gevestigd in het grootste bamboegebouw ter wereld, worden biologische cacaobonen verwerkt, afkomstig van meer 3000 cacaoplantages verspreid door heel Indonesië. Ja, je leest het echt goed, een biologische chocoladefabriek helemaal gemaakt uit bamboe op het magische eiland Bali! Daar moest ik natuurlijk wel even een kijkje nemen.

Big Tree Farm3

Big Tree Farm4
Geen slecht uitzicht vanuit je kantoor, waar je dan ook nog de hele dag omringd wordt door de lekkerste cacao-aroma’s!
Big Tree Farm5
In het bedrijf worden de cacaovruchten verwerkt tot verschillende eindproducten, zoals bijvoorbeeld rauwe cacao nibs, rauwe cacaoboter, rauw cacaopoeder en rauwe chocoladerepen.
Big Tree Farm6
Het proces begint met de cacaovruchten, ook wel cacao pods genoemd. Het witte vruchtvlees dat je hier in de foto om de cacaobonen heen ziet, is heel erg zoet en smaakt nog het meeste naar een lycheevrucht.
Big Tree Farm7
De binnenkant van de verse cacaoboon is dieppaars van kleur.
Big Tree Farm8
Nadat de cacaobonen van de buitenschil en het vruchtvlees gescheiden zijn, worden de bonen gefermenteerd en zongedroogd. Daarna gaan de cacaobonen de fabriek in en worden ze eerst licht verwarmd om ze nog verder terug te drogen. Dit gebeurt in de machine die je hieronder kan zien, samen met een verdwaalde Oempa Loempa.
Big Tree Farm9
Hierna kunnen de bonen gepeld worden. Dit gebeurt in de zeldzame Zwitserse machine die je hieronder ziet. De bonen worden wel 20 uur lang langzaam ‘gemalen’ om de schil van de boon te krijgen.

De volgende stap in het proces is het scheiden van de opbrengst. Een gedeelte gaat naar de pers, waar de olie uit de bonen geperst wordt, waarna er rauwe cacaoboter en rauw cacaopoeder (bijproduct) achterblijven. Een ander gedeelte wordt verwerkt tot o.a. rauwe cacao nibs. Vervolgens worden de verschillende producten (cacaoboter, poeder en nibs) verwerkt tot rauwe chocoladerepen. Dit laatste is een geheim proces; in dat gedeelte van de chocoladefabriek mochten we dus helaas geen kijkje nemen.

Big Tree Farm1
Aan het einde van de interessante tour was het natuurlijk mogelijk om alle producten tegen zeer scherpe prijzen te kopen. Het duurde dus ook even totdat iedereen, inclusief ikzelf, het pand had verlaten 😉

Je kunt op mijn website lezen waarom rauwe chocola gezonder is dan normale chocola en eventueel grote hoeveelheden tegen scherpe prijzen inkopen.

Hartegroet!
Crispijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.