Blogger Report: Big Tree Farm in Bali // Crispijn en de chocoladefabriek
Het voelde alsof ik een gouden wikkel had gevonden toen ik de Big Tree Farm chocoladefabriek in Bali ontdekte. In deze chocoladefabriek, gevestigd in het grootste bamboegebouw ter wereld, worden biologische cacaobonen verwerkt, afkomstig van meer 3000 cacaoplantages verspreid door heel Indonesië. Ja, je leest het echt goed, een biologische chocoladefabriek helemaal gemaakt uit bamboe op het magische eiland Bali! Daar moest ik natuurlijk wel even een kijkje nemen.






De volgende stap in het proces is het scheiden van de opbrengst. Een gedeelte gaat naar de pers, waar de olie uit de bonen geperst wordt, waarna er rauwe cacaoboter en rauw cacaopoeder (bijproduct) achterblijven. Een ander gedeelte wordt verwerkt tot o.a. rauwe cacao nibs. Vervolgens worden de verschillende producten (cacaoboter, poeder en nibs) verwerkt tot rauwe chocoladerepen. Dit laatste is een geheim proces; in dat gedeelte van de chocoladefabriek mochten we dus helaas geen kijkje nemen.

Je kunt op mijn website lezen waarom rauwe chocola gezonder is dan normale chocola en eventueel grote hoeveelheden tegen scherpe prijzen inkopen.
Hartegroet!
Crispijn